Εμφιαλωμένο νερό, ο ενεργοβόρος εφιάλτης;

Εμφιαλωμένο νερό, ο ενεργοβόρος εφιάλτης;

Γνωρίζετε πως η απαιτούμενη ενέργεια για να καλυφθεί η ζήτηση σε εμφιαλωμένο νερό παγκοσμίως ξεπερνά τις 1000 φορές σε σχέση με εκείνη για την παροχή της ίδιας ποσότητας νερού βρύσης;

Την επόμενη φορά που σκοπεύετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι νερό αναλογιστείτε πως περίπου τα 3/4 είναι νερό και το 1/4 πετρέλαιο. Έτσι κατέδειξε έρευνα μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει τη βάση της στο Oakland της California.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αυτή οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού, που έχει γίνει για πολλούς το πρώτο ποτό σε κατανάλωση στον κόσμο, έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία με τους Αμερικανούς μόνο να αγοράζουν ετησίως περί τα 33 δισεκατομμύρια λίτρα (μόνο ανθρακούχα ποτά καταναλώνουν περισσότερο), αφήνοντας το γάλα και τη μπύρα σε δεύτερη μοίρα.

Αν, όμως, προστεθεί όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται για να φτάσει το εμφιαλωμένο νερό στον καταναλωτή (παραγωγή μπουκαλιού, ετικέτα, σφράγιση φιάλης, μεταφορά στα σημεία πώλησης, ψύξη στα ψυγεία) φαίνεται πως ξεπερνά τουλάχιστον κατά 1000 φορές την ενέργεια που απαιτείται για την παροχή ίδιας ποσότητας νερού βρύσης.

Τέλος, από τις διάφορες φάσεις που περνά το εμφιαλωμένο νερό μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή οι πιο ενεργοβόρες είναι η κατασκευή και η μεταφορά του, με το εισαγόμενο νερό να «καίει» ακόμη περισσότερη ενέργεια, ενώ το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται μόνο για τα πλαστικά μπουκάλια παγκοσμίως κάθε χρόνο αγγίζει τα 50 εκατομμύρια βαρέλια.