H Σαουδική Αραβία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Γωγώ Φούντα
H Σαουδική Αραβία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

H μεγαλύτερη δύναμη στην εξαγωγή πετρελαίου, στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή σκοπεύει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να καλύπτει το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών με ηλιακή ενέργεια!

Η Πόλη Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντάλα (K.A. CARE), η οποία επιβλέπει την υλοποίηση των σχεδίων της χώρας σε ό, τι αφορά στις ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί να μετατρέψει τη χώρα σε «βασίλειο της βιώσιμης ενέργειας». «Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του πετρελαίου που καίγεται για την παραγωγή ενέργειας καθώς και η ίδρυση μιας εγχώριας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρθηκε στο δελτίο Τύπου.

Οι Σαουδάραβες τώρα βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτών για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο ανέρχεται περίπου στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τα συγκεκριμένα χρήματα θα δημιουργηθεί εξ' αρχής «ένας κλάδος ηλιακής ενέργειας, ο οποίος θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας, τα επόμενα χρόνια», λέει ο Μάχερ αλ-Όνταν. Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει η First Solar και η SunPower.

Όπως φαίνεται όλα είναι ευνοικά για το νέο αυτό εγχείρημα και οι συγκυρίες μπορούν να καταστήσουν τη Σαουδική Αραβία πρωταγωνίστρια στο συγκεκριμένο κλάδο την ίδια ώρα που ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία προχωρούν σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των ΑΠΕ.