Παγανιστική Αποκριά στη Σκύρο

Παγανιστική Αποκριά στη Σκύρο

Μερικά καρναβάλια δεν χρειάζονται ημίγυμνες βραζιλιάνες ή αστραφτερά άρματα για να εντυπωσιάσουν.

Στη Σκύρο θα απολαύσετε παγανιστικά κατάλοιπα μιας αρχαίας λατρείας, παλαιότερης του Δωδεκάθεου, λέγεται όμως πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε κάποιο Τριώδιο πριν από πολλά χρόνια. Μεγάλη κακοκαιρία σκέπασε το νησί με χιόνι με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα κατσίκια ενός γερο-κτηνοτρόφου. Επάνω στην τρέλα του ζώστηκε τα κουδούνια από τα νεκρά του ζώα και μαζί με τη γριά του κατέβηκε στο χωριό χτυπώντας δυνατά τα κουδούνια.

Έκτοτε στις Απόκριες, μια τριάδα μεταμφιεσμένων που αποτελείται από τους «Γέρους», τις «Κορέλες» και τους «Φράγκους» τριγυρίζει στους δρόμους του χωριού. Οι Γέροι φορούν μάλλινο «κοντοβράτσι» (παντελόνι) των βοσκών, υφαντές «τροχαδόκαλτσες» και δερμάτινα πλεκτά σανδάλια, τα λεγόμενα «τροχάδια». Φορούν ανάποδα μαύρη τσοπάνικη κάπα και κουκούλα, με στόχο να φαίνεται η τριχωτή πλευρά και φτιάχνουν τεχνητή καμπούρα με ένα μαξιλάρι.

Στο πρόσωπο φορούν τομάρι μικρού γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια και στη μέση, επάνω στη ζώνη των βοσκών δένονται γύρω στα 60 κουδούνια που ζυγίζουν πάνω από 40 κιλά. Συναγωνίζονται στο χτύπημά τους ενώ συμπληρώνουν τη διονυσιακό σκηνικό με τεράστιες γκλίτσες τις οποίες χτυπούν συντονισμένα και δυνατά στο έδαφος.

Οι Κορέλες είναι άνδρες -τα τελευταία χρόνια και γυναίκες- ντυμένοι με Σκυριανά γυναικεία ρούχα, που χορεύουν γύρω από το «γέρο», τραγουδώντας παραδοσιακούς αποκριάτικους σκοπούς. Καλύπτουν το κεφάλι τους με κίτρινο μαντήλι και μάσκα για το πρόσωπο, ενώ ο Φράγκος παριστάνει τον πρώτο Σκυριανό που έφυγε από το νησί με νησιώτικη «βράκα», αλλά επέστρεψε με ευρωπαϊκό -«φράγκικο»- παντελόνι.

Με σκισμένα ρούχα ή γυρισμένα ανάποδα, τσοπάνικο κουδούνι και μια αποκριάτικη μουτσούνα, χορεύει μαζί με τους Γέρους και τις Κορέλες φυσώντας ένα μεγάλο κογχύλι, τη λεγόμενη «μπουρού».