Συμβουλές για οικολογικό μαγείρεμα

Γωγώ Φούντα
Συμβουλές για οικολογικό μαγείρεμα

Eξοικονομήστε ενέργεια και σώστε τον πλανήτη...

Επειδή ο πλανήτης εκπέμπει SOS και επειδή εμείς από την πλευρά μας, μπορεί να μην είμαστε και θεοί, αλλά οφείλουμε να κάνουμε έστω τα ελάχιστα, μπορούμε να μάθουμε να μαγειρεύουμε οικολογικά με λίγες και πολύ απλές συμβουλές. Ακολουθείστε τις, και συμβάλλετε κι εσείς με τον τρόπο σας στην ανακούφιση της ταλαιπωρημένης γης...

1. Καλύψτε την κατσαρόλα για να μη διασκορπίζεται η θερμότητα.

2. Φροντίστε πάντα η κατσαρόλα ή το τηγάνι να είναι στο ίδιο μέγεθος με το μάτι. Αν είναι μικρότερο σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια.

3. Προτιμήστε τα φαγητά που μπορούν να μαγειρευτούν σε μια κατσαρόλα, όπως οι σούπες, το ρύζι, το κοκκινιστό.

4. Μερικά λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, κλείστε το μάτι και αφήστε τη θερμότητα της κατσαρόλας να ολοκληρώσει το ψήσιμο.

5. Όσο λιγότερα υγρά και λίπος χρησιμοποιήσετε τόσο μειώνεται ο χρόνος ψησίματος.

6. Φτιάξτε λίγη παραπάνω ποσότητα και καταψύξτε το υπόλοιπο φαγητό για μια άλλη φορά.

7. Προτιμήστε να ζεστάνετε το φαγητό στο μάτι αντί για τον φούρνο.

8. Τα κρύα ζυμαρικά ή το ριζότο είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο. Φτιάξτε παραπάνω και φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο για την άλλη μέρα.

9. Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας όταν μπορείτε, κάνετε σημαντική οικονομία χρόνου και ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Τα λάθη που κοστίζουν στη φύση και στην τσέπη μας

Ο ανεμιστήρας να γυρίζει