Οι πάγοι της Αρκτικής μπορεί να λιώσουν μέχρι το 2016

Οι πάγοι της Αρκτικής μπορεί να λιώσουν μέχρι το 2016

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Σε περίπτωση που δεν το έχετε, μέχρι στιγμής, ακούσει, η έκταση και η πυκνότητα των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια σε συνεχή αρνητική πορεία, ενώ κάθε χρόνο σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ. Ο καθηγητής Peter Wadhams του Πανεπιστημίου του Cambridge σημειώνει ότι σύμφωνα με την πρόσφατη, μη- αναμενομένη πορεία τους, είναι πολύ πιθανό οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο να εξαφανιστούν τελείως, μέχρι το 2016.

Ο καθηγητής δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Ο κύριος λόγος είναι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όπως ανεβαίνει ο μέσος όρος θερμοκρασίας του κλίματος, οι πάγοι που δημιουργούνται τον χειμώνα είναι, πλέον, μικρότεροι, με αποτέλεσμα να λιώνουν ευκολότερα την θερινή περίοδο. Στην αρχή δεν το είχαμε προσέξει. Η συρρίκνωση των πάγων γινόταν με τόσο αργούς ρυθμούς που θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν για 50 έως 60 χρόνια ακόμα. Αλλά, τελικά, το λιώσιμο των πάγων, κάθε καλοκαίρι, είναι μεγαλύτερο από την δημιουργία τους, κάθε χειμώνα».

Όσον αφορά τις συνέπειες του φαινομένου, ενώ, ενδεχομένως, τα ακτοπλοϊκά έξοδα θα μειωθούν, ουσιαστικά η υπερθέρμανση θα μεγαλώσει, εξαιτίας της ανακλαστικότητας της περιοχής, ενώ η τήξη του μόνιμου στρώματος πάγου της ενδοχώρας, θα δημιουργήσει αέρια, τα οποία θα συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμα:

Καθημερινά tips για την προστασία του περιβάλλοντος
Κάντε το κινητό σας φιλικό προς το περιβάλλον
Tips για μία πιο «πράσινη» κουζίνα