Ένας ασυνήθιστος κήπος στην καρδιά του Σάλτσμπουργκ

Ένας ασυνήθιστος κήπος στην καρδιά του Σάλτσμπουργκ

Μέσα στα παρτέρια του Mirabell κρύβεται ένας αλαφροΐσκιωτος φόρος τιμής στους αυλικούς που ήταν μικροί στο μπόι αλλά μεγάλοι στην βασιλική πίστα.

Οι μπαρόκ κήποι του Mirabell είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σάλτσμπουργκ. Όσοι έχουν δει τη «Μελωδία της Ευτυχίας» ίσως να θυμούνται την αδελφή Μαρία και τα φιλόμουσα ορφανά σε μουσικοχορευτικό ξεσάλωμα γύρω από το σιντριβάνι με τον αγαλματένιο Πήγασο.

Κάπου εκεί κοντά κρύβεται και ο μυστήριος «κήπος των νάνων» (The Zwerglgarten) που χτίστηκε το 1715 από τον πρίγκιπα Franz Anton Harrach προς τιμήν των

παραγνωρισμένων, μικροσκοπικών διασκεδαστών του παλατιού.

Τα χάλκινα καλικαντζαράκια με τα παραμορφωμένα σώματα και τα γκροτέσκα πρόσωπα αποτελούν ρεαλιστική απεικόνιση των αυλικών του παλατιού που μεταξύ άλλων εκτελούσαν και καθήκοντα διαγωνιζόμενου του «X Factor».

Μεταγενέστεροι γαλαζοαίματοι θεώρησαν αυτά τα αγάλματα δυσοίωνο παρατράγουδο μέσα στην «όλο κέφι και χαρά» αισθητική του χώρου και τους έδωσαν πόρτα. Το 1921 ο τοπικός σύλλογος συντήρησης αρχαιοτήτων επανατοποθέτησε εννιά από αυτά στο Mirabell και τα ανέδειξε σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολα ανθρώπινης διαφορετικότητας.