Οι κλιματικές αλλαγές λόγω ρύπανσης βάζουν σε κίνδυνο τις πτήσεις

Οι κλιματικές αλλαγές λόγω ρύπανσης βάζουν σε κίνδυνο τις πτήσεις

Περισσότερες αναταράξεις, ζημιές και αστάθεια προβλέπουν οι επιστήμονες στο μέλλον

Έρευνα που συντόνισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας, με επικεφαλής τον Paul Williams, κατέληξε στο ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος προκαλεί προβλήματα και στις αεροπορικές πτήσεις προκαλεί λόγω της αποσταθεροποίησης των ρευμάτων του αέρα σε ύψη που χρησιμοποιούν οι εμπορικές αερογραμμές.

Κάθε χρόνο οι αναταράξεις αυξάνονται με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πάρα πολλοί επιβάτες, ενώ τα αεροπλάνα καταλήγουν με ζημιές που κοστίζουν πάνω από 150 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο για την επισκευη τους. «Η κλιματική αλλαγή δεν θερμαίνει απλώς την επιφάνεια της Γης αλλά μεταβάλλει επίσης τους ατμοσφαιρικούς ανέμους που πνέουν σε ύψη 10 χιλιομέτρων, όπου πετούν τα αεροπλάνα. Αυτό καθιστά την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ευάλωτη στην αστάθεια που δημιουργεί αναταράξεις σε κενά αέρος. Η έρευνά μας συμπεραίνει ότι από εδώ και στο εξής η επιγραφή ‘δέστε τη ζώνη σας’ στα αεροπλάνα θα ανάβει πολύ συχνότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες», δηλώνει ο Paul Williams.

Στο μέλλον μάλιστα λέγεται πως τα κενά αέρος όχι απλά θα είναι πιο έντονα ή συχνά αλλά πολύ πιο επικίνδυνα και απρόβλεπτα, καθώς τα θερμά ρεύματα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ρύπων ανεβαίνουν πιο εύκολα στο ύψος που πετούν τα αεροπλάνα, προκαλώντας προβλήματα στη σωστή λειτουργία των κινητήρων. Σε λίγα χρόνια ίσως οι πτήσεις με αεροπλάνο, αποτελούν μία ριψοκίνδυνη μέθοδο μετακίνησης...

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο ψυχοπαθές είναι το να αγοράζει κανείς αληθινές γούνες;

Ford City Bike: Το νέο οικολογικό ποδήλατο πόλης