Και vegetarian και yummy: 3 πανεύκολες, ελαφριές συνταγές που θα λατρέψεις!

Και vegetarian και yummy: 3 πανεύκολες, ελαφριές συνταγές που θα λατρέψεις!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, δες 3 υπέροχες ιδέες που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Αν θέλεις να μειώσεις το κρέας στην διατροφή σου αλλά πιστεύεις πως η vegetarian προσέγγιση είναι... γευστικά βαρετή, διαβάζοντας αυτό το post - και, κυρίως, δοκιμάζοντας τις συνταγές που ακολουθούν- θα αλλάξεις γνώμη!

Συναντήσαμε τον Alsi Sinanaj, τον νέο ταλαντούχο chef που επιμελείται το μενού του Graffito (ενός concept store με ξεχωριστά items διακόσμησης, μόδας και ομορφιάς, σε 3 επίπεδα που μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι και μια γωνιά όπου μπορείς να απολαύσεις πεντανόστιμα healthy πιάτα με οργανικά προϊόντα εποχής και απίθανους φρέσκους χυμούς) και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας 3 από τις yummy vegetarian συνταγές του!

alsi 0ccc4

Ο chef Alsi Sinanaj, μοιράστηκε μαζί μας μερικά από τα μυστικά της μαγειρικής του και της healthy κουζίνας

"Το μυστικό για νόστιμες, vegetarian συνταγές είναι η απλότητα που αναδεικνύει τις γεύσεις: λίγα υλικά αλλά επιλεγμένα, ψάξτε και αγοράστε λαχανικά και φρούτα εποχής- μια καλή, νόστιμη ντομάτα, ένα καλό ψωμί και ένα καλό τυρί είναι gourmet- δεν χρειάζεται δηλαδή να χάνεστε σε πολύπλοκες συνταγές και τεχνικές!" μας λέει ο Alsi ενώ δοκιμάζουμε το εκπληκτικό tataki τόνου με πουρέ από edamame και αποξηραμένη γλυκοπατάτα από το μενού του Graffito.

tataki fc7a9

"Επίσης, χρειάζεται να αγαπάς αυτό που μαγειρεύεις- ακόμα και το πιο απλό, ας πούμε ένα ψάρι που θα ψήσεις, αν σεβαστείς το χρόνο που θέλει για να ψηθεί σωστά, του δώσεις ένα "τσικ" στο αλάτι, του βάλεις λίγο καλό ελαιόλαδο και το συνοδέψεις με ένα καλό λαχανικό, η γεύση εκτοξεύεται! Από κει και πέρα, εξαρτάται τι ψάχνει ο καθένας στην κουζίνα του και πόσο θέλει να εξελίξει αυτό που μαγειρεύει. Τι μπορεί να δώσει twist σε ένα απλό, vegetarian πιάτο; Σίγουρα οι οξύτητες που παίρνετε από τα εσπεριδοειδή, το αλάτι, μια απλή σάλτσα που μπορείτε να φτιάξετε με τον πιο εύκολο τρόπο πχ, να ψήσετε πιπεριές στο φούρνο ή καρότα και να τα περάσετε από το μπλέντερ, με λιγο ελαιολαδο και αλάτι- και έχετε έτοιμο ένα τέλειο dressing για τη σαλάτα σας ", συμβουλεύει ο Alsi.

Σαλάτα με φρέσκα κολοκυθάκια και goji berry

kolokithaki1 c36b7

Υλικά
1 μέτριο κολοκυθάκι φρέσκο (130γρ)
10 φύλλα δυόσμου
1 κουτ. σούπας goji berry (10γρ)
2 κουτ. σούπας citrus dressing (30γρ)

Για το Citrus dressing
2 κουτ. σούπας χύμο λεμόνι (30ml)
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι (30ml)
2 κουτ. σουπας χυμό lime (30ml)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (45ml)
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (45ml)
1 κουτ. σούπας ανθότυρο (10γρ)

Εκτελεση για το citrus dressing
Περναμε όλους τους χυμούς απο σουρωτήρι και χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μαζι για δύο λεπτά με μιξερ χειρός ή με σύρμα.

Εκτέλεση για σαλάτα
Κόβουμε τα κολοκυθακια σε λεπτές φέτες ή λεπτές λοριδες. Τοποθετούμε σε ενα μπολ ολα τα παραπάνω υλικά και ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Σαλάτα αβοκάντο με φρέσκα μυρωδικά

avocado1 b081b

Υλικά
10 φύλλα βασιλικού
10 φύλλα κολιανδρου
10 φύλλα δυόσμου
Μισό αβοκάντο (50γρ)
100γρ ανάμεικτη σαλάτα πράσινη (ροκα,μαρούλι, φυλλα παντζαριου, κλπ.)
4 τοματινια
4 κουτ. σουπας ταχίνι dressing (60ml)

Υλικά για ταχινι dressing
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (30ml)
2 κουτ. σουπας ηλιέλαιο (30ml)
2 κουτ. σουπας χυμό λεμόνι (30ml)
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 πρέζα αλάτι

Εκτελεση για ταχίνι dressing
Περναμε το χυμό λεμονι απο σουρωτηρι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ενα μπολ και χτυπαμε πολυ καλα με σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Εκτέλεση για Σαλάτα
Καθαριζουμε και κόβουμε το αβοκάντο. Τοποθετούμε ολα τα λαχανικά σε ενα μπολ και ανακατευουμε μαζι με το dressing.

Λαβράκι ψητό με quinoa

lavraki1 5ff3e

Υλικά
200γρ λαβράκι φιλεταρισμενο
1/2 κουπα quinoa (80γρ)
1 μετριο καρότο (50γρ)
Σάλτσα εσπεριδοειδών

Υλικά για σάλτσα εσπεριδοειδών
3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι (45ml)
2κουτ. σουπας χυμο απο γκρέιπφρουτ (30ml)
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι (30ml)
1 κουτ. σουπας χυμό lime (15ml)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κουτ. γλυκού σόγια
1 τριμμένη σκελιδα κόρδο (προεραιτικα)

Εκτέλεση για τη σάλτσα
Περνάμε όλα τα υγρα, εκτός από τη σόγια, απο το σουρωτηρι. Προσθετουμε τη σογια, το αλατι και το πιπερι και τα χτυπαμε καλά στο μιξερ.

Εκτέλεση για το λαβράκι
Πλένουμε τα καρότα και τα τοποθετούμε σκέτα σε ενα ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 και ψήνουμε τα καρότα για 40 με 60 λεπτά. Βραζουμε την quinoa σε κρύο νερό για 17 λεπτά και την σουρώνουμε. Σε ένα καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο τοποθετούμε το λαβράκι απο τη πλευρά της πέτσας και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα. Γυρνάμε το ψάρι και σβήνουμε με τη σάλτσα εσπεριδοειδών. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα καρότα φούρνου κομμένα όπως επιθυμούμε και την quinoa. Αποσύρουμε το τηγάνι απο τη φωτιά και το αφήνουμε για 30", ώστε να τραβηξουν τα υγρά και σερβίρουμε.

cheesecake 3af0a

Αυτό το γλυκάκι που δοκιμάσαμε την ώρα της φωτογράφισης στο Graffito δεν έχει ζάχαρη, αλεύρι, γαλακτοκομικά- κι όμως, είναι από τα πιο νόστιμα και ελαφριά "cheesecake" που μπορείς να φανταστείς!

graff5 e843e

Στο Graffito ο Κωνσταντίνος Ροκόφυλλος θέλησε να δημιουργήσει ένα "άλμπουμ" με memorabilia από τα ταξίδια του- και όχι μόνο. Εδώ θα βρεις πολύ ξεχωριστά κομμάτια για την γκαρνταρόμπα σου αλλά και δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών

graffito1 57479

Το Graffito μοιάζει με ένα... moodboard στην καρδιά της πόλης

graff2 f36ae

Η γωνία του Healthy Bar & Restaurant- κάθε υλικό είναι επιλεγμένο με προσοχή, τα πιάτα είναι πεντανόστιμα και υγιεινά, οι χυμοί στίβονται με ένα ειδικό μηχάνημα αργής πίεσης ώστε να μην "καίγονται" οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

graff4 3db74

Ευχαριστούμε τον chef Alsi Sinanaj και το Graffito (Σόλωνος 34, Κολωνάκι) για την φιλοξενία