Meat Free: Τι έμαθα τρώγοντας ως vegan

Meat Free: Τι έμαθα τρώγοντας ως vegan

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα

Όλα ξεκίνησαν το Πάσχα του 2015. Ήταν πρωί, θυμάμαι, όταν υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως δεν θα γιορτάσω ποτέ ξανά αυτή τη μέρα, πως δεν θα ξαναφάω ποτέ κρέας, πως δεν θα τσουγκρίσω ποτέ ξανά αυγά με τους αγαπημένους μου (ή όχι) θείους, όσο θα με ρωτάνε «εγώ πότε θα παντρευτώ».

Και η αλήθεια είναι πως ήταν μία… απελευθέρωση για εμένα. Το γεγονός πως απέκλεισα το κρέας από τη διατροφή μου, λειτούργησε για εμένα λυτρωτικά σε πολλά επίπεδα. Μέρα με τη μέρα και όσο έβλεπα τα οφέλη για τον οργανισμό μου να πολλαπλασιάζονται, από pescatarian (στην αρχή είχα διατηρήσει το ψάρι ως βασικό συστατικό της διατροφής μου) έγινα vegetarian και από vegetarian έγινα -σύντομα- vegan. Και σε λίγες ημέρες κλείνω αισίως τέσσερα ολόκληρα χρόνια που στον Instagram λογαριασμό μου γράφω υπερήφανα κάτω από το όνομά μου: Journalist / Traveler / Vegan.

Σπαταλώντας αρκετές ώρες στο διάβασμα γύρω από το τι σημαίνει να είσαι vegan και πόσα είναι τα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα ίδια τα ζώα (όπως ήδη φαντάζεσαι), κράτησα μόνο ένα νούμερο στο μυαλό μου, αρκετά σημαντικό για εμένα: Κάθε χρόνο κάθε ένας από εμάς καταναλώνει κατά μέσο όρο 60 ζώα. Και με αυτό στο μυαλό μου κάθε χρόνο προσπαθώ να «σώσω» ένα μικρό… κοπάδι.

kopadiii

Ωστόσο, πολλά ήταν και τα «προβλήματα» που αντιμετώπισα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, έβγαινα με τους φίλους μου και δεν ήξερα τι να φάω. Πηγαίναμε στα κλασικά μας στέκια και ένιωθα… λύπη. Όχι γιατί δεν έτρωγα, αλλά διότι το φαγητό είναι μια διαδικασία που ενώνει τους ανθρώπους, την παρέα, και ένιωθα σαν να μην μπορούσα να συμμετάσχω σε όλο αυτό. Το μεγαλύτερο πλήγμα; Κάθε μεσημέρι Σαββάτου, εδώ και 15 χρόνια, τρώω με τη μαμά μου στα Goody’s Burger House της Γλυφάδας, μετά τη βόλτα και τις αγορές μας. Μα κάθε Σάββατο, εδώ και 15 χρόνια. Τι θα έκανα; Πώς θα άλλαζα αυτή τη συνήθεια;

Δεν την άλλαξα, προφανώς. Πήγαινα μαζί της και έτρωγα κι εγώ τις πατάτες μου, τις μακαρονάδες μου, τις σαλάτες μου και παρέμενα ικανοποιημένη. Όμως, και πάλι, το burger, ήταν κάτι που μου έλειπε. Να το πιάσω με τα δύο μου χέρια, να το ξετυλίξω και να αφήσω τη μυρωδιά του να πλημμυρίσει τα ρουθούνια μου, λίγα δευτερόλεπτα πριν το δαγκώσω… Πόσο μου είχε λείψει…

Όχι πια όμως. Τέρμα οι γκρίνιες και τα δάκρυα. Πλέον, ανοίγω την πόρτα και μπαίνω στα Goody’s Burger House σαν τον Keanu Reeves στο Matrix (ναι, το έχω προλάβει). Φτάνω στο ταμείο και λέω δυνατά (και περήφανα): Ένα Meat Free παρακαλώ. Και πατάτες. Και κόκα κόλα. Θα το κάψουμε.

Ναι, τα Goody’s Burger House εισάγουν ένα μοναδικό στην ελληνική αγορά προϊόν, το Meat Free Burger, το οποίο αντικαθιστά το μπιφτέκι με το πρωτοποριακό προϊόν Garden Gourmet Incredible Burger. Λευτεριά στα burger λοιπόν! Ήρθε η ώρα να χαρεί και ο τελευταίος vegan του πλανήτη!

Και μπορεί το νέο burger να μην εμπεριέχει καμία ζωικής προέλευσης ουσία, ωστόσο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (19gr φυτικής πρωτεΐνης/τεμάχιο) και αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα έχει σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά από ένα αντίστοιχο burger από κρέας.

Και για να… μπεις περισσότερο μέσα, να σου πω πως το Meat Free burger περιλαμβάνει το 100% vegan burger από φυτικά υλικά, πίκλες, Vegan mayo sauce, μαρούλι, μουστάρδα και κέτσαπ.

Αν δεν σε έχω πείσει ακόμη, να επιλέξεις κι εσύ πιο healthy γευστικές επιλογές, να σου πω και κάτι ακόμα για τον αγαπημένο μας πλανήτη: Με το non-meat burger συμβάλουμε στην ευημερία του πλανήτη καθώς για την παραγωγή του απαιτείται 60% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή ενός μπιφτεκιού κρέατος, παράγονται 80% λιγότερες εκπομπές αερίων που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τέλος, χρησιμοποιούνται 90% λιγότεροι φυσικοί πόροι σε επίπεδο χρήσης γης.

Ακόμα το σκέφτεσαι; Δες το παρακάτω βίντεο και πάρε μια «γεύση»!