Πόσο αλκοόλ μένει στο φαγητό μας μετά το ψήσιμο;

Πόσο αλκοόλ μένει στο φαγητό μας μετά το ψήσιμο;

Για να ξέρετε αν ένα φαγητό μπορεί τελικά να σας μεθύσει ή όχι.

Μερικές από τις καλύτερες συνταγές στον κόσμο έχουν μέσα αλκοόλ. Από την αγαπημένη σας σος με vodka μέχρι το σβήσιμο με κρασί στο τσιγάρισμα του κρέατος, όλες οι μαγείρισσες χρησιμοποιούν αρκετό αλκοόλ την ώρα που μαγειρεύουν. Πάντα όμως απορούν από το αλκοόλ αυτό τι ποσοστό τελικά παραμένει στα φαγητά τους.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αν βάλετε ένα υλικό από το προηγούμενο βράδυ να μαριναριστεί σε αλκοόλ να ξέρετε ότι απορροφά το 70% της συνολικής ποσότητας που χρησιμοποιήσατε. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο είδος αλκοόλ σε μία σος που χρειάζεται βρασμό, μετά το πέρασμα από τη φωτιά το 85% της αλκοόλης που έχετε χρησιμοποιήσει παραμένει στο φαγητό σας. Για τα υλικά που περνάνε από τη διαδικασία του φλαμπέ και έχουν συνδυαστεί με αλκοόλ, μόνο το 75% καταφέρνουν να κρατήσουν από τη συνολική ποσότητα.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια του ψησίματος και πως αυτή επηρεάζει το αλκοόλ που παραμένει στο φαγητό σας ενδεικτικά παραθέτουμε τα ποσοστά του αλκοόλ που παραμένουν μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ψησίματος.

40% στα 15 λεπτά ψησίματος
35% στα 30 λεπτά ψησίματος 

25% στη 1 ώρα ψησίματος 

20% στη 1,5 ώρα ψησίματος
10% στις 2 ώρες ψησίματος
5% στις 2,5 ώρες ψησίματος