Greek Chefs Abroad: Tα πάντα για το σπουδαίο γαστρονομικό φεστιβάλ

Greek Chefs Abroad: Tα πάντα για το σπουδαίο γαστρονομικό φεστιβάλ

Το γαστρονομικό φεστιβάλ που φέρνει τους καλύτερους Έλληνες σεφ του εξωτερικού στον τόπο τους, επανασυστήνοντάς τους σ' ένα ευρύ κοινό ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η MarBella Collection συνεχίζει τον επιτυχημένο γαστρονομικό θεσμό με διεθνή αύρα, “Greek Chefs Abroad”. Η φετινή διοργάνωση έρχεται να συστήνει στο κοινό της πέντε διάσημους και βραβευμένους Έλληνες σεφ που διαπρέπουν στο εξωτερικό, πρεσβευτές της Ελληνικής γεύσης. Η χρυσή πεντάδα των φετινών φιλοξενούμενων σεφ, περιλαμβάνει ονόματα με προσλαμβάνουσες και επιρροές από κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Ο Γκίκας Ξενάκης του Αθηναϊκού Aleria μαζί με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Ασημάκη Χανιώτη του διάσημου Pied ATerre στο Λονδίνο, η Μαριάννα Λειβαδιτάκη που μετά το Morito του Λονδίνου έρχεται να μας επανασυστήσει δημιουργικά τις γεύσεις της θάλασσας, ο John Σκοτίδας μέχρι πρόσφατα σεφ στο Λονδρέζικο Mazi και που τώρα ξεκινάει κάτι εντελώς καινούργιο στην Βρετανική πρωτεύουσα, και ο Γιάννης Κιόρογλου με τον γαλλικό αέρα του Παρισιού, των Καννών και του Saint Barth ενώνουν δυνάμεις στο γαστρονομικό φεστιβάλ της MarBella Collection και ξεδιπλώνουν το γαστρονομικό τους ταλέντο.Το σίγουρο είναι πως κάθε βραδιά θ’ αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό ταξίδι σ’ έναν από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς: την υψηλής ποιότητας γεύση!

1.marbellaelix20-2224.jpg

«Η γεύση μας ταξιδεύει, και μας ενώνει ως εμπειρία. Πειραματισμοί, επιρροές, τεχνοτροπίες, όλα είναι μέρος ενός γευστικού διαλόγου, σ’ ένα περιβάλλον όπου τον πρώτο λόγο έχει η ελληνική γαστρονομική βάση και η σύγχρονη αποτύπωσή της, με μεγάλη κερδισμένη τη διάθεση για δημιουργία και την ευρύτερη επικοινωνία των ανθρώπων μέσω του μοναδικού ίσως τομέα που τους φέρνει τόσο κοντά από άκρου εις άκρον της Γης: τη γεύση.» τονίζει ο Περικλής Γομπάκης, Sales & Marketing Director, MarBella Collection και συμπληρώνει «Ο Όμιλος MarBella Collection κατάφερε να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός επενδύοντας στην υγιή πρωτοβουλία και την εφευρετικότητα ανθρώπων με γνώσεις και πάθος για το καλύτερο. Αρωγοί σ’ αυτή του την προσπάθεια, όλοι οι Chef που συμμετείχαν, οι άνθρωποι που εργάστηκαν μήνες αθόρυβα για τη σωστή προετοιμασία του, οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των ξενοδοχείων και όλες οι ομάδες μας. Τους ευχαριστώ όλους θερμά».

Οι διάσημοι σεφ θα φιλοξενηθούν από τη MarBella Collection στο adults-only Boutique Hotel MarBella Nido και το MarBella Corfu στην Κέρκυρα, καθώς και στο MarBella Elix, στην παραλία Καραβοστάσι στην Περδίκα Θεσπρωτίας. Με υλικά μια επιλογή εκλεκτών τοπικών προϊόντων αλλά και τη γνώση, την εμπειρία, και τις εικόνες που φέρνουν από τις κουζίνες στις οποίες έχουν δώσει και δίνουν το παρών, οι σεφ θα δημιουργήσουν ελληνικά και μεσογειακά μενού με διεθνή αύρα.

CAS_8052.jpg

Οι γαστρονομικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου σε τρεις χώρους, ξεχωριστούς όσο και η ίδια η διοργάνωση. Πρόκειται για το Pearl Fine Dining, το à la carte εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας του MarBella Elix, το Apaggio του MarBella Nido με την καθηλωτική θέα στο Ιόνιο, και το ολοκαίονουριο Celeste Fine Dining του MarBella Corfu που φέρει τον αέρα της Γαλλικής ριβιέρας.

Και φέτος, το Greek Chefs Abroad, φιλοδοξεί να μεταφέρει αυτούσιο το πνεύμα του θεσμού, έτσι όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση: Η γεύση ως μία παγκόσμια κοινή γλώσσα, ένα εισιτήριο για κάθε γωνιά του πλανήτη, και μια εμπειρία που μας ενώνει όλους γύρω από ένα τραπέζι!

Οι Σεφ

Gikas-Xenakis-1.jpg

ΓΚΙΚΑΣ ΞΕΝΑΚΗΣ, Aleria, Αθήνα 9 Ιουλίου – MarBella Elix, Pearl Restaurant

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Γκίκα Ξενάκη περιλαμβάνουν καλό, υγιεινό φαγητό και τον χαλαρό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Η αίσθηση αυτής της προέλευσης και των απλών υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών του στην κουζίνα. Απόφοιτος της σχολής μαγειρικής Le Monde, ο Ξενάκης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εξαιρετικούς σεφ, ενώ σήμερα είναι Head Chef στο φημισμένο εστιατόριο Aleria, ο χώρος βραβεύτηκε πρόσφατα με το τελευταίο Toques d'Or (το κορυφαίο βραβείο γαστρονομίας στην Ελλάδα). Ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ποικιλομορφία της με το ξεχωριστό δημιουργικό του στιλ.

Mariana-Livaditaki.jpg

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΕΙΒΑΤΙΔΑΚΗ, Morito, Λονδίνο

24 Ιουλίου – MarBella Nido, Apaggio Restaurant

Για τη Μαριάννα, ο τρόπος που σκέφτεται έχει ένα κοινό με τον τρόπο που μαγειρεύει: πολλά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Αντλεί έμπνευση από τους ανθρώπους και τα ταξίδια, παντρεύοντας το νέο με το παραδοσιακό με αναφορές από την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας κάτι εντελώς διαφορετικό. Με αφετηρία τη Χαλέπα Χανίων όπου και γεννήθηκε, έχει αναφορές που μυρίζουν θάλασσα -ο μπαμπάς της, ο Λύσανδρος, είναι ακόμη ψαράς- και ρίζες που φτάνουν ως την άλλη άκρη της Ευρώπης -η μητέρα της, Νάνσυ, που κρατάει την οικογενειακή ψαροταβέρνα, είναι Σκοτσέζα. Λογικό λοιπόν ν’ αποκτήσει από πολύ μικρή μία βιωματική σχέση με το φαγητό. Στο βιβλίο της Aegean, με θέμα -ποιο άλλο;- τη μαγειρική, ξεδιπλώνει τις πτυχές της ζωής στην Κρήτη, παρουσιάζοντας την κουζίνα του νησιού μέσα από τη δική της οπτική.

John-Skotidas.jpg

JOHN ΣΚΟΤΙΔΑΣ, Λονδίνο

25 Αυγούστου – MarBella Nido, Appagio Restaurant

28 Αυγούστου – MarBella Elix, Pearl Restaurant

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παναμά. Μετακομίζοντας στην Ελλάδα και μεγαλώνοντας με μια Ασιάτισσα μητέρα, ο John Σκοτίδας ανέπτυξε μια κατανόηση των τριών ετερόκλητων κουζινών -ελληνική, κεντροαμερικάνικη, ασιατική- ενσωματώνοντάς τες μ’ έναν μοναδικό σύγχρονο τρόπο. Καλλιέργησε το πάθος του για τη μαγειρική στη φημισμένη σχολή μαγειρικής Le Monde στην Αθήνα. Το έργο του απέκτησε φήμη ως Executive Chef του εστιατορίου Mazi και του μπιστρό Suzi Tros στο Notting Hill, του Mazi Abu Dhabi, ενώ είναι και συνιδιοκτήτης και Culinary Director στο λονδρέζικο EggRun που συντομα θα λανσαρει στο διάσημο Soho Farmhouse της Οξφόρδης. Φιλοδοξεί να δημιουργεί καινοτόμες προτάσεις που θα συστήνουν και θα εκπαιδεύουν τους πελάτες του στην ελληνική κουζίνα, τις παραδόσεις και τα συστατικά της, με ένα twist από Ασία και Κεντρική Αμερική.

Asimakis-Chaniotis.jpg

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ, Pied a Terre, Λονδίνο (Quatre Mains)

O Γκίκας Ξενάκης υποδέχεται τον ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΝΙΩΤΗ 3 Σεπτεμβρίου – MarBella Elix, Pearl Restaurant Με καταγωγή από την Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στην Αθήνα, μια πόλη γεμάτη ιστορία και τέχνη, ο Ασημάκης Χανιώτης ενδιαφερόταν και ασχολήθηκε πολύ με τη street art και ενώ το ενδιαφέρον του για το φαγητό άρχισε να γίνεται όνειρο καριέρας, η τέχνη τον ενέπνευσε πραγματικά και τον βοήθησε να εξελιχθεί ως νεαρός commis και chef στις κουζίνες που εργάστηκε σ' όλο τον κόσμο. Ως Executive Chef σ' ένα απ' τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, το Pied a Terre, βραβεύτηκε με το πρώτο του αστέρι Michelin το 2018 σε ηλικία 28 ετών -όντας ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin εκτός της χώρας του και ο νεότερος στο Λονδίνο. Το 2019 ο Ασημάκης εγκαινίασε μια νέα ιδέα με την ονομασία Chef's table by Asimakis στο Pied a Terre, όπου μαγειρεύει προσωπικά μπροστά σε 8 καλεσμένους ένα μενού-έκπληξη που μπορεί να περιλαμβάνει 16-22 πιάτα, ανάλογα με τα υλικά και την εποχικότητα.

Yiannis-Kioroglou-1.jpg

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ, La Guérite, La Petite Maison (Κάννες), La Guérite, Shellona (St Barth), Victoria Paris (Παρίσι)

10 Σεπτεμβρίου – MarBella Corfu, Celeste Restaurant

Το motto του: sharing is caring. Το γαστρονομικό του κάλεσμα του Γιάννη Κιόρογλου προέκυψε όταν κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε ως μάγειρας. Αμέσως μετά, ξεκίνησε σπουδές μαγειρικής τέχνης στη σχολή μαγειρικής Le Monde στην Αθήνα, και με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε και η επαγγελματική του πορεία: Αθήνα, Τεργέστη, Ισπανία, σύντομη επιστροφή στην Ελλάδα. Από το Φεβρουάριο του 2013 εργάζεται ως Executive Chef (Chef de Cuisine) στο La Guérite Restaurant στις Κάννες, ενώ συνεργάζεται ως Executive / Consultant Chef στα La Guérite Restaurant και Shellona Greek Restaurant στον Saint Barth της Καραϊβικής, στο Victoria Paris Restaurant, και το Shellona Greek Restaurant στο Σαν Τροπέ.

Tα οινοποιεία που θα συνοδέψουν τα δείπνα

Κατώγι Αβέρωφ

«Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό...». Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το Κατώγι Αβέρωφ παραμένει ως σήμερα βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του Ευάγγελο Αβέρωφ, το Μέτσοβο και τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή του κρασιού που αναβίωσε την αμπελουργική παράδοση που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα. Επιπλέον, είναι η ποιοτική του συνέπεια αυτή που διακρίνει κάθε του ετικέτα, από το Inima και το Φλογερό μέχρι το ομώνυμο -πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο- Κατώγι…

Κτήμα Γεροβασιλείου

Μετρά ήδη 40 και πλέον χρόνια στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού, με παρουσία από το 1981. Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του εκτείνεται σε 800 στρέμματα, αξιοποιώντας τόσο την ιδιαίτερη γεωμορφολογία όσο και το μικροκλίμα (terroir) της περιοχής της Επανομής. Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Λημνιό, το Μαυροτράγανο, το Ξινόμαυρο, οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, το Μουσείο Οίνου και δραστηριοτήτες όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, κ.ά. συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, μια περιοχή με πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Δημιουργοί του οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, που εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 650 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται σήμερα στο Κτήμα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό, οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir, καθώς και μια ξεχωριστή τοπική ποικιλία από την οποία παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ.

Κτήμα Δύο Ύψη

Ο φαρμακοποιός Χρήστος Κόκκαλης, λάτρης του καλού κρασιού, φυτεύει το 1990 στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Ηλεία έναν μικρό αμπελώνα με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah. Το 2014, τον αναλαμβάνουν οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής. Η ξεχωριστή τοπογραφία του Κτήματος αποτέλεσε την έμπνευση για το νέο του όνομα, Κτήμα Δύο Ύψη. Σήμερα, το Κτήμα αποτελείται από έναν βιολογικό αμπελώνα 120 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Cabernet Sauvignon, Syrah και Malbec.

Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Μετά από μία ετερόκλητη ακαδημαϊκή και επαγγελματική καριέρα -που συμπεριλάμβανε και το Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του Μετσοβίου- βρήκε το πραγματικό του κάλεσμα: το κρασί. Σήμερα, είναι ένας από τους 400 περίπου Masters of Wine του κόσμου -του κορυφαίου και πλέον απαιτητικού τίτλου στο χώρο του κρασιού ενώ ήταν ο πρώτος Νοτιο-ευρωπαίος και το πρώτος Έλληνας κάτοχός του. Είναι Αγοραστής Οίνου στην εταιρεία Aiolos, ιδιοκτήτης του Οινικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού WPSC, πρώην μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου των Masters of Wine και Οινικός Σύμβουλος.