Passive cooking: Ένας οδηγός για τον βιώσιμο τρόπο μαγειρέματος ζυμαρικών που αξίζει να δοκιμάσεις!

Passive cooking: Ένας οδηγός για τον βιώσιμο τρόπο μαγειρέματος ζυμαρικών που αξίζει να δοκιμάσεις!

Αν είσαι, μάλιστα, μία «ορκισμένη» foodie και έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρικά, έχει σημασία να γνωρίζεις πως υπάρχει μία νέα τεχνική μαγειρέματος ζυμαρικών, η οποία φέρνει μία οικολογική… επανάσταση στην κουζίνα σου.

Παρακολουθώντας τις αγαπημένες σου influencers στα social media να ακολουθούν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που «αγκαλιάζει» τον πλανήτη, έχεις μπει στη διαδικασία να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να αλλάξεις, ώστε να ακολουθήσεις το ίδιο παράδειγμα. - Για αυτό το λόγο και αναζητείς τρόπους που θα ενταχθούν στην καθημερινότητά σου εύκολα και θα κάνουν τη διαφορά.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, να ξεκινούσες από την προετοιμασία του φαγητού; Αρκεί να σκεφτείς ότι το μαγείρεμα αποτελεί την τέταρτη πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα* σε ένα νοικοκυριό, για να καταλάβεις ότι αλλάζοντας τον τρόπο παρασκευής των ημερήσιων γευμάτων σου ή αντικαθιστώντας μερικά από τα υλικά που συμπεριλαμβάνεις σε αυτά, μπορείς να συμμετέχεις πιο ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη.

Αν είσαι, μάλιστα, μία «ορκισμένη» foodie και έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρικά, έχει σημασία να γνωρίζεις πως υπάρχει μία νέα τεχνική μαγειρέματος ζυμαρικών, η οποία φέρνει μία οικολογική… επανάσταση στην κουζίνα σου, ενώ σου επιτρέπει να εξοικονομείς ενέργεια και να μειώνεις το οικολογικό σου αποτύπωμα.

Ο λόγος για το passive cooking (ή αλλιώς, παθητικό μαγείρεμα), μία εναλλακτική μέθοδο μαγειρέματος των ζυμαρικών, η οποία είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα σου συστήνεται ξανά μέσω της Barilla, θέλοντας να σε παρακινήσει να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά με έναν τρόπο που είναι νόστιμος και παράλληλα, ωφέλιμος για τον πλανήτη!

image003.png

Τι είναι το passive cooking και γιατί θεωρείται μία κίνηση αγάπης προς το οικοσύστημα

Μία μερίδα ζυμαρικών δεν είναι μεγάλη ποσότητα. Ωστόσο, όταν καθημερινά σερβίρονται περίπου 438 εκατομμύρια μερίδες ζυμαρικών σε όλο τον κόσμο, καταλαβαίνεις πως μία μικρή αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος του συγκεκριμένου υλικού, θα μπορούσε να γίνει μια κίνηση αγάπης για τον πλανήτη και να έχει σπουδαίο περιβαλλοντικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Αυτήν την κίνηση αγάπης προς το περιβάλλον, λοιπόν, μπορείς να την κάνεις και εσύ, ακολουθώντας την επαναστατική μέθοδο μαγειρέματος, passive cooking και βελτιώνοντας έτσι τον τρόπο που βράζεις τα ζυμαρικά σου.

Πιο αναλυτικά, αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να βράσεις για δύο λεπτά τα ζυμαρικά σου, έπειτα να σβήσεις το μάτι της κουζίνας, να καλύψεις την κατσαρόλα με ένα καπάκι και να αφήσεις τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν, σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος που συστήνει η Barilla για κάθε σχήμα. Τέλος, θα στραγγίξεις καλά τα ζυμαρικά σου, θα τα σερβίρεις και θα τα απολαύσεις, όπως εσύ επιθυμείς.

image005.jpg

Extra tip: Ο χρόνος βρασμού διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των ζυμαρικών που θέλεις να μαγειρέψεις, διότι κάθε σχήμα ζυμαρικού είναι μοναδικό και απαιτεί έναν συγκεκριμένο χρόνο μαγειρέματος, σύμφωνα με τη μέθοδο του passive cooking. Σε κάθε περίπτωση για να μάθεις περισσότερα, μπορείς να τσεκάρεις το «The Passive Cooking BOT» στο WhatsApp, εκεί όπου θα βρεις συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να γίνεις μία passive cooker!

image007.jpg

Όταν λίγα λεπτά μπορούν να επιφέρουν μία ουσιαστική αλλαγή για το μέλλον του πλανήτη

Είναι αλήθεια πως διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, μία εποχή που η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση απαιτούν να λάβεις και εσύ δράση, διαμορφώνοντας πιο eco friendly συνήθειες. Και εσύ θα κάνεις τώρα την αρχή ξεκινώντας από τον τρόπο που μαγειρεύεις και συγκεκριμένα, από το πώς ετοιμάζεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά. Διότι ακολουθώντας τη μέθοδο του passive cooking, η οποία μειώνει τις εκπομπές άνθρακα έως και 80%, όχι μόνο θα κάνεις ένα σπουδαίο βήμα προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που σε εκφράζει, αλλά θα βάλεις και ένα πολύτιμο «λιθαράκι» στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη.

image009.jpg

Έτσι και αλλιώς, ακόμη και η πιο μικρή πράξη στο σπίτι, όταν υιοθετείται από πολλούς ανθρώπους, μπορεί σε βάθος χρόνου να επιφέρει μία ουσιαστική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σημασία, λοιπόν, να γίνεις εσύ το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Να δοκιμάσεις, δηλαδή, τη μέθοδο passive cooking, για να γνωρίσεις από «πρώτο χέρι» τα πολλαπλά οφέλη της και έπειτα, να παρακινήσεις τους φίλους και την οικογένειά σου να ακολουθήσουν την ίδια τεχνική μαγειρέματος, τις φορές που θέλουν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους ζυμαρικά Barilla.

image011.jpg

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εναλλακτική μέθοδο μαγειρέματος ζυμαρικών, passive cooking, μην ξεχάσεις να τσεκάρεις το «The Passive Cooking BOT» στο WhatsApp ή να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα της Barilla. Εκεί θα βρεις τις απαντήσεις σε κάθε σου απορία, ένα «πλούσιο» περιεχόμενο που εξηγεί βήμα-βήμα τι χρειάζεται να κάνεις, καθώς και εμπειρίες όσων έχουν δοκιμάσει αυτήν τη βιώσιμη μέθοδο μαγειρέματος ζυμαρικών. Το σίγουρο είναι πως το passive cooking είναι μία μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σου, αλλά και μία σπουδαία κίνηση αγάπης προς το μεγάλο σπίτι που μας φιλοξενεί όλους και φυσικά, μία ωφέλιμη επιλογή για το budget σου!

*Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/nrg_bal_c/default/table?lang=en)