Αργό μαγείρεμα: Πώς μία γάστρα αναδεικνύει όλη τη γεύση και τα αρώματα ενός φαγητού

Αργό μαγείρεμα: Πώς μία γάστρα αναδεικνύει όλη τη γεύση και τα αρώματα ενός φαγητού

Πώς θα βρεις ανάμεσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, το σκεύος που ταιριάζει στις ανάγκες σου και θα σου αποδείξει πως το μαγείρεμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Θυμάσαι τα μεσημέρια της Κυριακής, τότε που η μητέρα σου κατέβαζε από το ψηλό ράφι της κουζίνας, τη χαρακτηριστική πήλινη γάστρα μέσα στην οποία δημιουργούσε μερικά από τα πιο αγαπημένα σου μαμαδίστικα φαγητά; Αλήθεια, μπορείς να ανακαλέσεις τα λαχταριστά αρώματα που «πλημμύριζαν» το σπίτι, όταν ετοίμαζε κοκκινιστό κοτόπουλο κρασάτο, αρνί με μακαρόνια, γίγαντες με σέλινο και πιπεριές;

Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε και η μνήμη σου δεν σε βοηθάει, μάλλον έχει έρθει η ώρα να τολμήσεις αυτές τις συνταγές, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο μαγειρέματος με τη μητέρα σου, δηλαδή την «ιεροτελεστία» του αργού μαγειρέματος, η οποία σου προσφέρει ζουμερά, γευστικά «πλούσια» πιάτα, αφού επιτρέπει την ανακύκλωση της υγρασίας που παράγεται στο εσωτερικό του σκεύους, διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα ενός φαγητού.

Ωστόσο, αν υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο αξίζει να αποκτήσεις μία γάστρα, αυτός είναι πως δεν απαιτεί την απόλυτη προσοχή σου -καθώς ετοιμάζεται το φαγητό- και σου προσφέρει ένα κορυφαίο αποτέλεσμα, το οποίο ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα στο μαγειρευτό και το ψητό. Αν θέλεις, λοιπόν, να επενδύσεις σε μία γάστρα, να ξέρεις πως στο Cook-Shop θα βρεις ανάμεσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, το σκεύος που ταιριάζει στις ανάγκες σου και θα σου αποδείξει πως το μαγείρεμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Να επιλέξεις μία γάστρα ανοξείδωτη ή μία γάστρα κατασκευασμένη από μαντέμι;

Παρότι όλες οι γάστρες μπορούν να σου προσφέρουν ένα άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές, οι οποίες διαφοροποιούν το ένα μοντέλο γάστρας από κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, αρκετοί θεωρούν πως μία γάστρα από μαντέμι ασφαλίζει καλύτερα από όλες τις υπόλοιπες, διότι το καπάκι της είναι αρκετά βαρύ, ώστε να κουμπώνει καλά πάνω στο σκεύος και να το κλείνει ερμητικά, οπότε εγκλωβίζει απόλυτα τη θερμότητα ή την έντονη υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της γάστρας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μία ανοξείδωτη γάστρα είναι κάπως πιο πρακτική και εύχρηστη, ειδικότερα αν περιλαμβάνει και ένα ανοξείδωτο καπάκι. Μάλιστα, ανάλογα με το σχήμα της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως ταψί. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο είδη γαστρών πετυχαίνουν τον σκοπό τους, αφού καταφέρνουν να διατηρούν τις έντονες γεύσεις και τα μοναδικά αρώματα που θέλεις να έχει το γεύμα σου. Πρόσεξε απλώς πώς καθαρίζεις τις γάστρες όταν τις πλένεις, καθώς ένα πολύ σκληρό σύρμα καθαρισμού πιάτων, μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στο υλικό και τις επιδόσεις τους.

Μήπως να στραφείς στην παραδοσιακή πήλινη γάστρα ή σε μία γάστρα εμαγιέ;

Η αίσθηση του να μαγειρεύεις σε μία πήλινη γάστρα, όπως η μητέρα και η γιαγιά σου, είναι ανεκτίμητη. Μάλιστα, μία πήλινη γάστρα θεωρείται πως είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις πιο σύγχρονες, καθώς όσο πιο βαρύ είναι ένα σκεύος, τόσο πιο ποιοτική γίνεται η διαδικασία του αργού μαγειρέματος και συνεπώς, η γεύση του φαγητού σου. Μία πήλινη γάστρα είναι το ιδανικό, φυσικά αντικολλητικό σκεύος για σκληρά κομμάτια κρέατος, όπως το κότσι, καθώς και για πιάτα που περιλαμβάνουν όσπρια, διότι επιμηκύνει τον χρόνο μαγειρέματός τους. Επιπλέον, ο παραδοσιακός χαρακτήρας του σκεύους το καθιστά μία εξαιρετική πρόταση σερβιρίσματος σε κάθε περίσταση, σε ένα γιορτινό δείπνο ή σε ένα κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η επιλογή μίας εμαγιέ γάστρας, η οποία είναι πιο ελαφριά σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και αρκετά βολική, ενώ διευκολύνει στο μαγείρεμα φαγητών που περιέχουν λαχανικά, ψάρια, θαλασσινά και μικρά κομμάτια κρέατος. Αυτό συμβαίνει διότι στα συγκεκριμένα πιάτα, η διαδικασία του μαγειρέματος ξεκινάει συνήθως πρώτα από το μάτι της κουζίνας και έπειτα συνεχίζεται στην καμπίνα του φούρνου. Όπως και να έχει, όποια γάστρα και αν επιλέξεις, φρόντισε το μοντέλο στο οποίο θα επενδύσεις να είναι ανθεκτικό και να έχει μία ικανοποιητική χωρητικότητα για τις ανάγκες σου.

Αν θέλεις, λοιπόν, να ανακαλύψεις την απόλαυση του αργού μαγειρέματος, να ξέρεις πως μία γάστρα από το Cook-Shop είναι το σκεύος που χρειάζεσαι απαραίτητα στην κουζίνα σου. Ωστόσο, το ποιο μοντέλο θα επιλέξεις, είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρεις μόνη σου, λαμβάνοντας υπόψη σου τις διατροφικές σου συνήθειες, τα αγαπημένα σου φαγητά και την άνεση που έχεις μπαίνοντας στην κουζίνα σου.