Όργια φαγητού με εικαστικό υπόβαθρο

Όργια φαγητού με εικαστικό υπόβαθρο

Το τελευταίο trend στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, αφορά στο φαγητό.

Και για να είμαστε πιο ακριβείς, όχι μόνο στο φαγητό αλλά και σε μια γενικότερη οργιαστική διάθεση απέναντί του, καθώς επίσης και σε «όρεξη» για πολιτιστική παρωδία.

Εξηγούμε: Τα «όργια φαγητού» ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε trendy καλλιτεχνικές εκδηλώσεις γύρω στο 2009. Το όλο concept τους ήταν η κατανάλωση φαγητού το οποίο αποτελούνταν από καρπούς δέντρων που είχαν πέσει μόνοι τους στο χώμα και από ζώα που είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια, όλα τους περιχυμένα με μέλι. Η επιλογή τέτοιων εδεσμάτων αποτελούσε μια χιουμοριστική και ταυτόχρονα ειρωνική αντιμετώπιση του τότε δημοφιλούς πολιτιστικού κινήματος που ήθελε τους ανθρώπους να καταναλώνουν αποκλειστικά τροφές που είχαν μαζέψει ή σκοτώσει μόνοι τους –κίνημα που κρατά μέχρι και σήμερα. Συνοδευτικά με αυτά, το μενού περιλάμβανε επίσης γυμνόστηθες κοπέλες (όλες τους μοντέλα) που τριγυρνούσαν στον χώρο προσφέροντας γλυκά και ενίοτε ταϊζοντας του καλεσμένους στο στόμα.

Ένα τέτοιο event διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Jennifer Rubell στα πλαίσια του κερδοσκοπικού δείπνου της Performa 09, ενώ ένα άλλο, διοργανωμένο από την Roberta Smith για την έκθεση της Kreemart/American Patrons στην Νέα Υόρκη, έβαζε σε ζευγάρια διάσημους καλλιτέχνες και σεφ ζαχαροπλαστικής για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά γλυκά. Μερικά από αυτά ήταν γαρνιρισμένα με χρυσόσκονη και γκλίτερ, αφήνοντας «επίχρυσα» χαμόγελα στα στόματα των καλεσμένων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, βασικός στόχος των «οργίων» αυτών ήταν η επισήμανση της απληστίας, της πολιτιστικής υπερκατανάλωσης και της σπατάλης του σύγχρονου ανθρώπου, ξεκινώντας από τις διατροφικές του συνήθειες για να φτάσουν μέχρι τον συνολικό τρόπο ζωής του.