3 είδη ντομάτας και πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 είδη ντομάτας και πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Προφανώς και δεν υπάρχει μόνο ένα είδος

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες ντομάτας - πολλές από τις οποίες είναι υβρίδια - αλλά μπορούν να χωριστούν ευρέως σε επτά τύπους. Όλες οι ντομάτες είναι φρούτα του φυτού Solanum lycopersicum, αν και αναφέρονται συνήθως και χρησιμοποιούνται ως λαχανικά στη μαγειρική. Οι ντομάτες έχουν μια φρέσκια, ήπια γεύση και είναι συνήθως κόκκινες - αν και έρχονται και σε άλλα χρώματα, από κίτρινο έως πορτοκαλί και μοβ.

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά όπως το βήτα καροτένιο και το λυκοπένιο, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Εμείς θα σου δώσουμε 3 από τους 7 τύπους της και θα σου πούμε και πώς θα τις χρησιμοποιήσεις.

#1. Cherry tomatoes
Τα ντοματίνια κεράσι (aka cherry tomatoes) είναι στρογγυλά, μικρά και τόσο χυμώδη που μπορεί να σκάσουν όταν τα δαγκώνεις. Μια ντομάτα κεράσι (17 γραμμάρια) περιέχει μόνο 3 θερμίδες και ιχνοστοιχεία αρκετών βιταμινών και μετάλλων. Είναι το τέλειο μέγεθος για τις σαλάτες ή για να τις φας μόνες τους σαν σνακ. Είναι επίσης κατάλληλα για σουβλάκια και κεμπάπ.

#2. Grape tomatoes
Η ποικιλία grape tomatoes είναι περίπου το ήμισυ του μεγέθους των cherry tomatoes. Δεν περιέχουν τόσο νερό και έχουν στενόμακρο σχήμα. Μια grape tomato (8 γραμμάρια) έχει μόνο 1 θερμίδα. Όπως οι cherry, έτσι και οι grape είναι εξαιρετικές στις σαλάτες ή τρώγονται μόνες σαν σνακ.

#3. Roma tomatoes
Οι roma tomatoes είναι αυτές που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ σαν μακρόστενες ή οβάλ κάπως. Οι ντομάτες αυτές είναι μεγαλύτερες από τις cherry και τις grape, αλλά όχι αρκετά μεγάλες για να χρησιμοποιηθούν για κόψιμο. Οι ντομάτες αυτές είναι επίσης γνωστές ως ντομάτες δαμάσκηνου, αφού μοιάζουν πολύ στο σχήμα. Μια τέτοια ντομάτα (62 γραμμάρια) περιέχει 11 θερμίδες και 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Είναι φυσικά γλυκιά και ζουμερή, καθιστώντας τη μια σταθερή επιλογή για κονσερβοποίηση ή παρασκευή σαλτσών. Είναι επίσης δημοφιλείς στις σαλάτες.

Στη gallery που ακολουθεί θα δεις τα υπόλοιπα είδη, αλλά και πως να τις χρησιμοποιήσεις.