5 λόγοι που μας κάνουν να πανικοβαλλόμαστε στη κουζίνα (και πώς να χαλαρώσουμε)

5 λόγοι που μας κάνουν να πανικοβαλλόμαστε στη κουζίνα (και πώς να χαλαρώσουμε)

Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία δημιουργική, ευχάριστη και κυρίως ψυχοθεραπευτική. Αν το αντιμετωπίζετε έτσι κάθε φορά και όχι σαν υποχρέωση ή αγγαρεία, θα δείτε πως όχι μόνο θα χαλαρώσετε και θα το απολαύσετε αλλά και τα φαγητά σας θα βγουν πολύ καλύτερα. Δείτε λοιπόν του 5 σημαντικότερους λόγους που μας φρικάρουν στην κουζίνα, και φροντίστε να τους διώξετε από πάνω σας:

1. Έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες: κανείς δεν είναι τέλειος, πόσο μάλλον τα υλικά για ένα φαγητό. Προετοιμαστείτε για απογοητεύσεις και απρόοπτα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε οργανικά προϊόντα, και αφήστε το μυαλό σας ανοιχτό σε πειραματισμούς.

2. Ακολουθείτε πολύ πιστά τη συνταγή: η συνταγή μπορεί να λέει πως ο κιμάς χρειάζεται 3 λεπτά σοτάρισμα, στην κουζίνα σας όμως μπορεί να χρειάζεται 10. Ή αν σας ζητάει ένα «μικρό κρεμμύδι» μπορεί η ιδέα του «μικρού» για τον συγγραφέα να είναι πιο κοντά στο δικό σας μεγάλο κρεμμύδι. Η ουσία, λοιπόν, είναι να φέρετε τη συνταγή στα μέτρα σας, όπως πιστεύετε καλύτερα κάθε φορά.

3. Τραβάτε την προσοχή στις ανασφάλειές σας: «Δεν είναι πολύ καλό, ελπίζω να σου αρέσει λίγο», «Μου έπεσε πολύ πιπέρι, χάλια βγήκε, πολύ καυτερό, αν δεν σου αρέσει θα το καταλάβω». Σίγουρα έχετε πει κάτι παρόμοιο στους καλεσμένους σας. Σταματήστε να το κάνετε. Για αρχή, ακούγεστε σαν να παρακαλάτε για κομπλιμέντο, το οποίο δεν είναι και πολύ cool. Από την άλλη, οι καλεσμένοι σας δεν ξέρουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτής της σάλτσας στα μακαρόνια και της άλλης, πολύ καλύτερης, που κάνατε προχτές. Μόνο εσείς το ξέρετε αυτό. Οπότε σιωπήστε και αφήστε τους να απολαύσουν το φαγητό.

4. Δεν ζητάτε βοήθεια: αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή, και φυσικά και στη μαγειρική. Ακόμα και αν χρειάζεστε βοήθεια για να βάλετε κρασί στα ποτήρια, πείτε το. Έτσι θα έχετε και χρόνο να τσεκάρετε τις λεπτομέρειες στο φαγητό που μπορεί να σας ξέφυγαν πριν. Και πάλι όμως, μην στοχεύετε στην απόλυτη τελειότητα. Λάθη πάντα γίνονται, αλλά οι παρέες πάντα περνάνε καλά.

5. Το σκέφτεστε υπερβολικά: είστε οι σκληρότεροι κριτές του εαυτού σας αλλά ξέρετε ποιοι δεν είναι; Οι καλεσμένοι σας. Ξέρετε τι σκέφτονται; «Κάποιος άλλος ανέλαβε να αφιερώσει χρόνο ώστε να με περιποιηθεί και να με ταΐσει και αυτό είναι απλά τέλειο». Ακόμα και τοστ