O Γιάννης Αποστολάκης μαγειρεύει νηστίσιμη σαλάτα ρόκας με καλαμάρι, lime και βασιλικό

O Γιάννης Αποστολάκης μαγειρεύει νηστίσιμη σαλάτα ρόκας με καλαμάρι, lime και βασιλικό

Συνταγή της μεγάλης βδομάδας

Ο γνωστός και αγαπητός chef και συνεργάτης της εκπομπής JOY Γιάννης Αποστολάκης* μαγειρεύει για το Queen.gr μια νόστιμη, εύκολη, και νηστίσιμη συνταγή: Σαλάτα ρόκας με καλαμάρι, lime και βασιλικό

Υλικά
• 3 ματσάκια ρόκας
• ½ κιλό φρέσκο καλαμάρι
• 100 ml λευκό ξύδι βαλσάμικο
• 300 ml ελαιόλαδο
• 1κ.γλ. μουστάρδα
• 10 φύλλα φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
• Ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
• Αλάτι
• ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τη ρόκα σε παγωμένο νερό, αφήστε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά .

Για τη σάλτσα: Σε ένα μίξερ με λεπίδες , βάλτε το ξύδι με τα φύλλα βασιλικού και τη μουστάρδα , χτυπήστε καλά και προσθέστε το ελαιόλαδο σε 3 δόσεις δουλεύοντας με το μίξερ για 20 δευτερόλεπτα ανά φορά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Τέλος ρίξτε το ξύσμα και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.

Κόψτε τα καλαμάρια κατά μήκος και αφαιρέστε το δέρμα , τα εντόσθια , τα μάτια και το ράμφος .
Βάλτε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και αφήστε το να κάψει . Αλατίστε και λαδώστε το καλαμάρι . Με προσοχή ρίξτε το στο καυτό τηγάνι και σύγχρονος κρατήστε το πατημένο για να μην μαζέψει . Θα χρειαστεί 1 λεπτό από κάθε πλευρά . Επαναλάβετε το ίδιο και με τα κεφάλια . Απλώστε τα καλαμάρια πάνω σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε σε χοντρές λωρίδες .

Σε μια πιατέλα απλώστε τη ρόκα με το καλαμάρι και όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε περιχύστε με τη σάλτσα.
Καλή σας επιτυχία

* Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι chef και ιδιόκτητης του ιταλικού εστιατορίου Fatto στον Άλιμο (Διεύθυνση: Θουκυδίδου 76, Άλιμος)