Η πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκι θέλει σκληρό αλεύρι και αυτά τα μυστικά στην εκτέλεση

Η πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκι θέλει σκληρό αλεύρι και αυτά τα μυστικά στην εκτέλεση

Τώρα είναι η στιγμή για να φτιάξεις το πιο νόστιμο τσουρέκι.

Δεν θέλει μεγάλο κόπο για να γίνει αφράτο και λαχταριστό το τσουρέκι της Λαμπρής.

Ξεκινάμε από τις θερμίδες. 204 θερμίδες θα σε φορτώσει μια φέτα των 50 γραμμαρίων από το απλό τσουρέκι και τουλάχιστον 500 θερμίδες θα πάρεις με το τσουρέκι σοκολάτας, ένα κομμάτι 75 γραμμαρίων.

Τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσεις για το νόστιμο τσουρέκι

Αρχικά, φτιάξε το τσουρέκι με σκληρό αλεύρι, έτσι όπως το έκανε η γιαγιά σου, που είναι πλούσιο σε γλουτένη και θα μας δώσει την μαστιχωτή υφή που θέλουμε. Στο μάρκετ θα βρεις και αλεύρι ειδικό για τσουρέκι.

Έχε όλα τα υλικά σου σε θερμοκρασία δωματίου, 35 μέχρι 38 βαθμούς το πολύ γιατί παραπάνω η μαγιά δεν χαλάσει και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν με τίποτα.

Υπόθεση μαγιά: Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί με χλιαρό νερό και πρέπει να της δώσεις τα δέκα λεπτά για να φουσκώσει.

Υπόθεση αλεύρι: Θυμήσου να μην βάζεις περιττό αλεύρι, όσο κι αν κολλάει η ζύμη στα χέρια, βουτύρωσέ τα και πλάσε τις πλεξούδες του τσουρεκιού. Ζύμωσε καλά, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα και ξαναδίπλωσε και ξαναζύμωσε.

Για την πλεξούδα ακολούθησε τις οδηγίες που θα δεις στο βίντεο.

Φάκελος ασπράδι: Ένα λάθος που κάνουμε είναι να αλείφουμε το τσουρέκι με ολόκληρο αυγό ή με κρόκο. Άλειψε το τσουρέκι σου με ασπράδι από αυγό, όχι με τον κρόκο γιατί θα το μαυρίσεις.

Μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου όσο ψήνονται τα τσουρέκια γιατί δεν θα φουσκώσουν όπως πρέπει. Μόλις βγουν τα τσουρέκια από το φούρνο, τύλιξέ τα με πετσέτα και όταν κρυώσουν, τύλιξέ τα με μεμβράνη για να μείνουν φρέσκα για μέρες.

Συνταγή για το απόλυτο μαστιχωτό τσουρέκι

Ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα και πριν βάλουμε το τσουρέκι για ψήσιμο, τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα μικρό ταψάκι με καυτό νερό. Ο ατμός του νερού θα βοηθήσει το τσουρέκι να γίνει πιο αφράτο και γυαλιστερό.

Εύκολο τσουρέκι

1.000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και λίγο για το ζύμωμα

225 γρ. πρόβειο βούτυρο

240 γρ. γάλα φρέσκο

340 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

50 γρ. φρέσκια μαγιά

1/2 κ.γ. μαχλέπι

2/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνεις το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζεις από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρεις σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνεις να χλιαρύνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτεις τη μαγιά και τη λιώνεις με ένα πιρούνι.

2. Προσθέτεις 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύεις καλά και αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχεις σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.

3. Στη συνέχεια, λιώνεις το βούτυρο και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.

4. Χωρίζεις τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Έπειτα μεταφέρεις σε μπολ.

5. Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρεις στον κάδο του μίξερ. Προσθέτεις το βούτυρο και αρχίζεις το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτεις το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνεις για 2-3 λεπτά.

6. Προσθέτεις τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνεις για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

7. Μεταφέρεις τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζεις καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

8. Αλευρώνεις ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρεις τη ζύμη. Την χωρίζεις στα τρία και πλέκεις 3 τσουρέκια.

9. Στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείς με τα τσουρέκια. Τα αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν.

10. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάς το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφεις με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσεις με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζεις με αμύγδαλο και ψήνεις για 15-18 λεπτά