Όταν χτυπήσεις τη γυναίκα σου, δεν είσαι πια άντρας

Νίκος Συρίγος
Όταν χτυπήσεις τη γυναίκα σου, δεν είσαι πια άντρας

Μία αντρική άποψη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.

Όταν χτυπήσεις τη γυναίκα σου, παύει να είναι πια γυναίκα σου… Έχει φύγει και δεν το ξέρεις. Ο Νίκος Συρίγος γράφει.

Έχω μαλώσει πολλές φορές με τη γυναίκα μου. Αμέτρητες. Κάποιες από αυτές ένιωθα το κεφάλι μου να βουίζει. Βλέπετε, η Ειρήνη δεν έχει όρια όταν μαλώνει. Όπως οι περισσότερες γυναίκες φαντάζομαι. Μπορεί να σου πει, πάνω στον καβγά, αυτό που αν το άκουγες από κάποιον άντρα, θα παίζατε ακόμη μπουνιές. Αλλά έτσι είναι. Κάθε καβγάς είναι ένας μικρός πόλεμος. Και στον πόλεμο επιτρέπονται όλα. Όλα είπα;

Όλα εκτός από το να χτυπήσεις τη γυναίκα σου. Είναι άνανδρο. Κι εδώ η ελληνική γλώσσα έχει πέσει διάνα. Άνανδρο.

Είσαι σίγουρα πιο δυνατός από εκείνη. Μυϊκά. Ψυχικά είσαι η μύγα κόντρα στον ελέφαντα. Δεν υπάρχει πιο σκληρό ον πάνω στη γη από τη γυναίκα. Ξεπερνούν τα πάντα πολύ πιο γρήγορα από εσένα. Από τον χωρισμό μέχρι τον πόνο. Γι’αυτό και έχουν αναλάβει την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Εκτός κι αν θεωρείς τον Θεό βλάκα. Ήξερε τι έκανε ο τυπάς.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι η βία κατά των γυναικών. Αυτή που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Γιατί ντροπιάζει τον άντρα. Θαρρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για έναν άντρα από το να χτυπήσει μια γυναίκα. Πόσο μάλλον δε τη γυναίκα του. Όταν χτυπήσεις τη γυναίκα σου, την έχεις χάσει. Τόσο απλά. Έχει φύγει και δεν το ξέρεις. Γιατί πολύ απλά δεν θα είσαι πια άντρας στα μάτια της. Κανονικά και στα δικά σου τα μάτια δεν θα έπρεπε να είσαι πια άντρας αφού τα έβαλες με κάποιον πιο αδύναμο από σένα. Ξεκάθαρα.

Στη γυναίκα απλώνεις χέρι μόνο σε μία περίπτωση: Στο σεξ. Κι αυτό με μέτρο. Γιατί είναι άλλο να δώσεις κάνα μπατσάκι την ώρα του μεγάλου χαμού κι άλλο να παίξετε το ROCKY ΙV. Είπαμε. Κι όταν το κάνεις δεν το συζητάς μετά. Δεν το αναλύεις όπως ο Βαρούχας τις αμφισβητούμενες φάσεις το βράδυ της Κυριακής. Ότι έγινε-έγινε.

Για να τελειώνουμε. Ακόμη και στον «πόλεμο» την ώρα που θα νιώσεις το κεφάλι σου να βουίζει, μην σκεφτείς ΠΟΤΕ να τη χτυπήσεις. ΠΟΤΕ. Το καλύτερο που έχεις να κάνει είναι να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις. Πίστεψε με. «Τιγκανά» που λένε και οι πιτσιρικάδες. Όχι γιατί θα κερδίσεις κάτι αλλά τουλάχιστον γιατί δεν θα χάσεις. Να θυμάσαι: Είναι ευθύνη να είσαι άνδρας. Μεγάλη ευθύνη. Κι ο κανόνας «δεν χτυπάς ποτέ μια γυναίκα» είναι από τους πρώτους.