It’s coming home… Η κούπα. Όχι η βία.

Νίκος Συρίγος
It’s coming home… Η κούπα. Όχι η βία.

Δεν μπορεί μια αφορμή για μια… αντρική γιορτή όπως είναι το Μουντιάλ, να μετατρέπεται σε αφορμή για ξυλοφορτώσεις τη γυναίκα και τα παιδιά σου.

Υπάρχουν πολλά θέματα να σχολιάσεις. Πολλά. Όταν η Ερμιόνη (Σαρρή) μου έστειλε αυτό το link για να γράψω κάτι για το Queen, μετά το πρώτο κλικ, ντράπηκα. Ντράπηκα που υπάρχει τέτοιο είδος αρσενικού ανθρώπου. Ντράπηκα που η έννοια του «πιο δυνατού» που προσφέρει η φύση στο αρσενικό για να φέρνει στο σπίτι την τροφή, χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο πάνω στους αδυνάμους. Ντράπηκα που ανήκω στο ίδιο είδος με αυτούς. Ντράπηκα γενικώς. Και φοβήθηκα. Γιατί μεγαλώνω δύο κόρες. Φοβήθηκα για τις κόρες μου και για μένα. Γιατί αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο στις κόρες μου, ο τύπος που θα απλώσει χέρι, όσο χρονών και αν είμαι τότε, σε οποιαδήποτε κατάσταση, θα βρω τον τρόπο να μην σκεφτεί καν να το ξανακάνει. Για την ακρίβεια να πάψει να σκέφτεται. Η φύση που λέγαμε. Αυτή που σε προικίζει με δύναμη για να προστατεύεις την οικογένεια σου κι όχι να την χτυπάς… Να αμύνεσαι για αυτή και όχι να επιτίθεσαι σε αυτή.

Ότι διάβασα στην έρευνα, με έκανε να ντραπώ. Γιατί δεν μπορεί μια αφορμή για μια… αντρική γιορτή όπως είναι το Μουντιάλ, να μετατρέπεται σε αφορμή για ξυλοφορτώσεις τη γυναίκα και τα παιδιά σου. Δεν μπορεί μέσα στη χαρά που σου προσφέρει όλη αυτή η φάση που γίνεται κάθε 4 χρόνια, όλη αυτή η χαρά του ποδοσφαίρου, εσύ να βρίσκεις λόγους για να δείρεις τη γυναίκα και τα παιδιά σου. Δεν μπορεί να είσαι τόσο διεστραμμένος, τόσο άρρωστος… Δεν μπορεί σε κάθε ματς της Αγγλίας στο Μουντιάλ να αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία κατά 26% και αν ο Κέιν και η παρέα του χάσουν κατά 38%... Δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι πόνος. Είναι τραύματα. Είναι ντροπή.

Και δεν μπορεί μια κοινωνία ολόκληρη να παρακολουθεί με απάθεια, κάνοντας ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει… Και είδε και άκουσε και ξέρει. Και-κυρίως-πρέπει να αντιδράσει. Με κάθε τρόπο. Να βάλει τέλος σε αυτό «Το όχι και τόσο όμορφο παιχνίδι» όπως εύστοχα ονόμασαν οι Βρετανοί αυτή την καμπάνια… Να διαγράψει το «If England/Japan/Switzerland gets beaten, so will she».

Όσο φταίει ο θύτης, ο νταής, ο «μάγκας» άλλο τόσο φταις κι εσύ. Που έκανες ότι δεν άκουσες ή ανέβασες την ένταση της φωνής για να μην ακούς…

TheCentreofDomesticViolence TheNotSoBeautifulGame18

Ναι… It’s coming home… Η κούπα. Όχι η βία.

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram.