Ο άνδρας είναι πια προστατευόμενο είδος!

Νίκος Συρίγος
Ο άνδρας είναι πια προστατευόμενο είδος!

Ημέρα του Άνδρα. Καλά εντάξει. Ακόμη κι εκεί είμαστε ριγμένοι. Δεν ασχολείται κανείς. Ούτε εμείς οι ίδιοι. Ενώ η μέρα της Γυναίκας, κοντεύει να γιορτάζεται πιο πολύ και από τα Χριστούγεννα! Τι; Όχι; Κοιτάξτε γύρω σας όταν θα πλησιάζει, όχι απλά όταν φτάσει, εκείνη η μέρα και θα αντιληφθείτε του λόγου το αληθές. Είναι όπως η μέρα του πατέρα με τη μέρα της μητέρας… Καμία σύγκριση. Και μην μου πείτε είναι λογικό, γιατί δεν είναι. Και μην με πείτε παραπονιάρη, γιατί δεν είμαι. Κι αν είμαι, είμαι λίγο… Τόσο δα, λιγουλάκι. Αλλά είναι η αλήθεια.

Μέρα του άντρα και; Τι γιορτάζουμε; Γιορτάζεται ποτέ η ευθύνη;

Γιατί το να είσαι άνδρας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’όλα ευθύνη. Τουλάχιστον στο μυαλό το δικό μου. Ακούω γύρω μου να λένε, άμα θέλουν να παινέψουν κάποιον «αυτός είναι αρσενικός». Μέγα λάθος. Τα έχουμε ξαναπεί. Το αρσενικός ή θηλυκός είναι θέμα τύχης. Το «άνδρας» είναι θέμα επιλογής. Και όπως όλες οι επιλογές έχει το τίμημα της. Άνδρας πάνω απ’ όλα σημαίνει μπέσα, καθαρή ματιά και ξεκάθαρες προθέσεις. Και στην εποχή του «ναι και με χαμόγελο» και τα τρία αυτά στοιχεία έχουν πάει περίπατο. Και στις δουλειές και στις σχέσεις.

Οι άνδρες πια είναι προστατευόμενο είδος. Γιατί προέχουν οι μπίζνες. Εκεί που- σύμφωνα με το νέο είδος ανδρών- όλα συγχωρούνται. Ακόμη και η ζαβολιά, το ψέμα. Να δώσεις τα χέρια και να είναι απλά μια χειραψία. Δεν είναι έτσι. Οι άνδρες πια κάνουν «μπίζνες» παντού. Ακόμη και στις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Έχει γίνει πια της μόδας να λέμε «αυτός έχει γυναικείο μυαλό». Και να το λέμε για καλό. Δεν είναι. Οι άνδρες πρέπει να είναι άνδρες και οι γυναίκες- γυναίκες. Να το διαχωρίζουμε. Να μην το μπασταρδεύουμε. Και ο άνδρας οφείλει να έχει αυτά τα τρία χαρακτηριστικά: μπέσα, καθαρή ματιά και ξεκάθαρες προθέσεις. Να επιλέγει πάντα τον δρόμο της αλήθειας. Δεν υπάρχει βολικό ψέμα. Είναι άνανδρο. Κι αυτό θαρρώ πως είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας άνδρας στον εαυτό του. Να πάει κόντρα στη φύση του. Στις αρχές του. Όσο συνεχίζεται αυτό το βιολί, τόσο οι άνδρες θα εξελισσόμαστε σε προστατευόμενο είδος. Σαν την Καρέτα-Καρέτα. Λάθος. Σαν τη Μονάχους-Μονάχους. Για την ακρίβεια Μονάχος-Μονάχος. Αυτά.


Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram.