Για σένα που μεγαλώνεις «Αντώνηδες»

Νίκος Συρίγος
Για σένα που μεγαλώνεις «Αντώνηδες»

Mου ζήτησαν τα κορίτσια του Queen.gr, να γράψω για τον… Αντώνη του BIG BROTHER. Ιδού:

Δεν πιστεύω ότι ο Αντώνης είναι εν δυνάμει βιαστής επειδή είπε αυτή την χοντράδα. Και το λέω από την πρώτη γραμμή. Μαλάκα τον θεωρώ και αγαθοβιόλη. Απ’αυτούς που (τους) μεγαλώνουν με το πουλί στο χέρι… Που θεωρούν τα θηλυκά υποδεέστερα από τα αρσενικά. Και το περίεργο, το οξύμωρο, το τραγικό βρε Αντώνη, είναι ότι υπεύθυνη γι’αυτό είναι μάλλον μια γυναίκα. Αυτή που μεγαλώνει τον κάθε Αντώνη. Τον ξεχωριστό. Που τον μεγαλώνει για να… αδειάζει το φορτίο του κάθε μέρα και σε άλλη. Που τον γαλουχεί με το «γαμώ και δέρνω». Που δεν του έχει πει ποτέ τη φράση «κάνε έρωτα» γιατί… ντρέπεται. Με το «την πήδηξες;» δεν έχει ζόρι…

Που τον μεγαλώνει όχι ως άντρα αλλά ως αρσενικό. Και καμαρώνει γι’αυτό… Καμαρώνει επειδή το αγόρι της «ξεφορτώνει» κάθε μέρα κι αλλού. Καμαρώνει για τον γιο της αλλά θα ντρεπόταν για την κόρη της αν ήθελε κι εκείνη να… ξεφορτώνει αντίστοιχα. Ο ένας μάγκας, η άλλη πουτάνα.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Αντώνης. Σοβαροί να είμαστε. Κι όχι υποκριτές. Είναι οι Αντώνηδες που μεγαλώνουμε. Αυτοί που δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι τη γυναίκα πρέπει να την αγαπάς και να τη σέβεσαι… Αντώνη, ο Θεός ή η τύχη μου έστειλε δυο κορίτσια… Αν είχα γιο θα του έλεγα «δες τον Αντώνη και μην γίνεις σαν αυτόν». Στα κορίτσια θα πω «μην επιτρέψετε σε κανέναν Αντώνη να σκεφτεί ότι θα … ξεφορτώσει σε εσάς».

Αυτοσεβασμός λέγεται. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε κοινωνίες όπως η δική μας που ανθεί το είδος του λεβεντομαλάκα. Και του αγαθοβιόλη. Σαν τον Αντώνη. Που μπαίνει σε ένα σπίτι με 150 κάμερες και 200 μικρόφωνα και λέει την «παπαριά» του ψιθυριστά, για να μην… ακουστεί. Νούμερο. Απ’αυτά που κάνουν νούμερα. Γι’αυτό και τον επέλεξε το κανάλι.

Που πριν να βρει τον Αντώνη είχε επιλέξει να ξαναδείξει το BIG BROTHER! Να ξαναβάλει ένα τηλεοπτικό «σκουπίδι» στα σπίτια μας. Για τα νούμερα, την τηλεθέαση και την «κονόμα». Γιατί, έχουμε πει… Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ειδικά στην τηλεόραση. Γι’αυτό και έβαλαν έναν… Αντώνη από κάθε κατηγορία σε ένα σπίτι. Αρσενικούς και θηλυκούς. Χοντρούς και αδύνατους. Ψηλούς και κοντούς. Έλληνες και μη. Ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους. Γέμισαν ένα σπίτι… Αντώνηδες και περίμεναν να δρέψουν τους καρπούς! Απλά η κοινωνία δεν αντέχει πια πολλά-πολλά κι αντέδρασε…

Από αυτούς που τα έχωναν για να διαφημιστούν σε ένα… προϊόν τηλεθέασης, μέχρι αυτούς που είναι η τηλεθέαση! Αυτούς που θεώρησαν προφανώς χαριτωμένο να δουν τον «κώλο» του άλλου την ώρα που κάνει ντους και τα βυζιά της άλλης που βουτάει στην πισίνα. Που ίσως ήλπιζαν να… ξεφορτώσει ο Αντώνης μέσα στο σπίτι, για να κάνουν ακόμη καλύτερο μπανιστήρι! Να δουν live σεξ, είτε μετά στο επεισόδιο… Τι; Δεν θα το έδειχνε το κανάλι; Καλά Χριστούγεννα…

Σε όλους αυτούς, τους τα χάλασε η λέξη «βιασμός». Τους έφερε σε δύσκολη θέση. Μέχρι τότε η ξεφτίλα των παικτών και με τη θέληση τους γινόταν και νούμερα έκανε… Αλλά τον «βιασμό» πώς να τον… καλύψεις; Πώς να τον βάλεις κάτω από το χαλί και να πας παρακάτω; Ακόμη και ως λέξη. Στη χώρα της Ελένης, της Μυρτούς και του Βαγγέλη. Στη χώρα των αθώων, όπως λέει και ο ποιητής.

Να λέμε «δόξα σοι ο Θεός» που ο Αντώνης είπε την παπαριά του και σωθήκαμε. Αν σωθήκαμε… Μπας και πατήσουν φρένο ή ακόμη καλύτερα αν μπει ένα τέλος σε αυτή την παρωδία. Την τηλεόραση του «μπανιστηριού».

Για να τελειώνουμε: Το να αρχίσουμε να πετροβολούμε τον κάθε Αντώνη είναι υποκριτικό. Γιατί θρέφουμε Αντώνηδες και ως οικογένεια και ως κοινωνία εδώ και αιώνες.

Δεν φύτρωσε ο Αντώνης. Τον μεγαλώσαμε. Και τον κάναμε αυτό που είναι σήμερα. Ο Αντώνης πάει… αιώνες τώρα με το πουλί στο χέρι. Και το θεωρεί παράσημο! Μαζί του κι εμείς.

Αντώνη και κάθε Αντώνη, κράτα μόνο αυτό: Τη γυναίκα την αγαπάμε και τη σεβόμαστε. Κι αν είναι δύσκολο να μάθεις να αγαπάς, μάθε τουλάχιστον να σέβεσαι. Ξεκίνα από κάπου, μπας κι αλλάξεις. Μπας κι αλλάξουμε. Όλοι μας.

Αγορομαμάδες και αγορομπαμπάδες. Σταματήστε να μεγαλώνετε αρσενικούς. Μεγαλώστε άντρες. Απ’αυτούς που προστατεύουν τα κορίτσια. Που τα αγαπούν. Που τα σέβονται. Που δεν τα έχουν για… ξεφόρτωμα. Και που σίγουρα δεν θα σκεφτούν καν τη λέξη «βιασμός». Πόσο μάλλον να την πουν… Δεν είναι μαγκιά, Αντώνη. Ντροπή είναι. Ακόμη και ως έκφραση. Ακόμη ως λέξη.

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram.