Χρυσές Σφαίρες: Φέτος όλες οι Celebrities θα βάλουν μαύρα. Μάθε γιατί…

Χρυσές Σφαίρες: Φέτος όλες οι Celebrities θα βάλουν μαύρα. Μάθε γιατί…

Γιατί «ψηφίζουν» το χρώμα αυτό;

Με τον καταιγισμό των σεξουαλικών εγκλημάτων που έχουν αποκαλυφθεί στη βιομηχανία του θεάματος, με το Χόλιγουντ να μοιάζει ένα παιχνίδι εξουσίας αρπακτικών που εκβιάζουν με αντίτιμο την καριέρα για να βιάσουν θύματα, οι επαγγελματίες της βιομηχανίας και δη οι γυναίκες, αναζητούν τρόπους να επικοινωνήσουν ένα μήνυμα –ακόμη και στο κόκκινο χαλί.

Πώς να μεταφέρεις τον ακτιβισμό στις τελετές των λαμπερών βραβείων; Πώς να ερμηνεύσεις το κίνημα #MeToo στο κόκκινο χαλί φορώντας εκλεπτυσμένες δημιουργίες οίκων πολυτελείας; Οι Χρυσές Σφαίρες προσανατολίζονται σε μία απροσδόκητη απάντηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το The Hollywood Reporter στη φετινή απονομή των Golden Globes στις 7 Ιανουαρίου star, influencers και celebrities κάθε γενιάς θα φορέσουν μαύρα –μια κίνηση διαμαρτυρίας για την ανισότητα, το σεξισμό και την ηγεμονική θέση του Λευκού Άντρα στο Χόλιγουντ –των αρπακτικών με ονόματα όπως Χάρβεϊ Γουάινστιν, Κέβιν Σπέισι κοκ.

Για να βελτιωθεί η ποιότητα του διαλόγου στο κόκκινο χαλί όπου συνήθως οι ερωτήσεις δεν προχωράνε πέρα από το βαρετό, θλιβερό και λίγο «Τι δημιουργία φοράτε;» οι γυναίκες θα απαιτήσουν από τους δημοσιογράφους να τους ρωτήσουν περισσότερα. Η πρωτοβουλία #AskHerMore της ντοκιμαντερίστριας Jennifer Siebel Newsom ήδη από το 2014 προτρέπει τους επαγγελματίες των media να είναι πιο ουσιαστικοί στις ερωτήσεις τους απέναντι στις λαμπερές γυναίκες που εκείνη τη στιγμή, στο κόκκινο χαλί μπορούν και θέλουν να μιλήσουν για κάτι περισσότερο πέρα από τον οίκο μόδας που της έντυσε σε μια βραδιά που ίσως τις αναδείξει νικήτριες.

«Το AskHerMore είναι ένα κίνημα για να σταματήσει η αντικειμενικοποίηση της γυναίκας στο κόκκινο χαλί. Είμαστε όντα, δεν είμαστε άψυχες κούκλες με ωραία φορέματα» λέει. «Ελπίζω ότι οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το κόκκινο χαλί στη φετινή κούρσα βραβείων που κορυφώνεται με τα Όσκαρ θα δώσουν βήμα για να συζητηθούν οι παθογένειες του Χόλιγουντ, τα θέματα εξουσίας, ο σεξισμός, οι μισθολογικές ανισότητες και θα κάνουν χρήση της εξουσίας που έχουν τα μέσα ενημέρωσης για να φέρουν τη διαφορά στον κόσμο. Στις φετινές Χρυσές Σφαίρες έχουν προταθεί πέντε σκηνοθέτες για το μεγάλο βραβείο της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Είναι όλοι λευκοί, είναι όλοι άντρες. Οι σκηνοθέτες που αξίζουν στο Χόλιγουντ σίγουρα δεν είναι μόνο λευκοί και σίγουρα δεν είναι μόνο άντρες» συμπληρώνει. «Και όμως, μόνο αυτοί απολαμβάνουν την αναγνώριση».

Αν αναρωτιέστε τι θα γίνει με το στιλ στο κόκκινο χαλί που μάλλον φέτος θα έχει πολλές αποχρώσεις ενός ίσως πένθιμου αλλά σίγουρα λαμπερού μαύρου θα είναι εκεί. Η μόδα δεν θα είναι δευτεραγωνίστρια σε αυτή τη λαμπερή βραδιά διευκρινίζει η μαχητική Newsom. «Η εκστρατεία μας φέρει τον τίτλο #AskHerMore (σσ. Ρώτησε Την Περισσότερα) όχι #DontAskHer (σσ. Μην Την Ρωτάτε). Η μόδα δεν μειώνει τις γυναίκες, η κουλτούρα μας μειώνει τις γυναίκες» τονίζει.

Η απόφαση για τη μαύρη επανάσταση στο κόκκινο χαλί στις φετινές Χρυσές Σφαίρες έρχεται μια μέρα μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Σωματείου Ηθοποιών που ανακοίνωσαν ότι στη σκηνή της τελετής απονομής των βραβείων SAG (Screen Actors Guild Awards) στις 21 Ιανουαρίου

θα εμφανιστούν μόνο γυναίκες…