Μαρίκα Μητσοτάκη: η γυναίκα που καθιέρωσε τη "μαγειρική κουτάλα" στην πολιτική

Μαρίκα Μητσοτάκη: η γυναίκα που καθιέρωσε τη "μαγειρική κουτάλα" στην πολιτική

Το στυλ μίας γυναίκας που ανακάτεψε με μαεστρία μυρωδιές και πολιτκές φιλοδοξίες.

«Η Μαρίκα θα είναι πάντα Μαρίκα!», είχε πει στα 81α γενέθλιά της η Μαρίκα Μητσοτάκη, μιλώντας σε γνωστό περιοδικό για το βιβλίο της με συνταγές μαγειρικής. Η γυναίκα που συντρόφευσε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τα τελευταία 59 χρόνια έζησε ιστορικά γεγονότα και έντονες καταστάσεις τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στον πολιτικό στίβο ως σύζυγος πολιτευόμενου και αργότερα πρωθυπουργού.

Γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια η Μαρίκα Γιαννούκου όπως ήταν το πατρικό της όνομα μεγάλωσε σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον παλεύοντας από πολύ μικρή με την πολιομυελίτιδα.
Στα 18 της, μετά από ατελείωτες επεμβάσεις και ταξίδια στην Αμερική, η μελαχρινή καλλονή θα γνωρίσει τον μετέπειτα άντρα της και επίσημα πλέον από το 1953 που ανεβαίνουν μαζί τα σκαλιά της Εκκλησίας χαράσσουν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου.

Δυναμική γυναίκα με τσαγανό και αριστοκρατικές καταβολές, η Μαρίκα θα μεγαλώσει τέσσερα παιδιά και ακόμα και ακόμα πιο πολλά εγγόνια. Χαρές, λύπες, πολιτικοί αγώνες, φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, σε όλα πορεύεται κρατώντας από το χέρι τον πολυαγαπημένο της σύζυγο και έχοντας σαν έδρα, τι άλλο από τη λατρεμένη της κουζίνα. Η γυναίκα που έκανε σύμβολο τα «ντολμαδάκια» και υποδέχτηκε στην τραπεζαρία της αρχηγούς κρατών, πολιτευτές και προέδρους, μπορεί να στάθηκε στο πλευρό του άντρα της στηρίζοντάς την καριέρα του, αλλά δεν έλειψε στιγμή από το βασίλειό της που ήταν οι κατσαρόλες, οι κουτάλες και τα μεθυστικά αρώματα των συνταγών της.

Το μελαχρινό κορίτσι που έμελλε να πρωταγωνιστήσει στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας, δεν ήξερε μόνο από νόστιμο φαγητό. Έχοντας σχεδόν πάντα πιασμένα τα εβένινα μαλλιά της σε ψηλή αλογοουρά και αργότερα σε αυστηρό κότσο, όχι μόνο δεν έκρυβε το πρόσωπό της, αλλά αντίθετα τόνιζε κάθε χαρακτηριστικό του. Μαύρα φορέματα, σικάτα ταγέρ και τα επόμενα χρόνια έντονα χρώματα, εμπριμέ και μπουτονιέρες στο πέτο ξεκίνησε από επιλογή για να γίνει το χαρακτηριστικό της στυλ.

Αγέρωχη παρουσία στεκόταν πάντα δίπλα στην οικογένειά της συμπληρώνοντας με τον πιο γλυκό τρόπο το παζλ της ευτυχίας των Μητσοτάκηδων, παίζοντας εναλλάξ τους ρόλους της συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και πάνω απ' όλα γυναίκας που θα επηρέαζε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ σε κάθε του βήμα.

«Να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που πάντα θα υπάρχουν όλοι μαζί, όρθιοι, ντυμένοι και στολισμένοι, αξιοπρεπείς, χωρίς να κλαίγεστε για αυτό που σας συνέβη», συμβούλευε η Μαρίκα, και κάπως έτσι την αποχαιρετούμε κι εμείς κρατώντας για πάντα την εικόνα της γυναίκας που ένωσε κουζίνα και πολιτική με το δικό της ξεχωριστό τρόπο.