Aaliyah: η πριγκήπισσα της R&B

Aaliyah: η πριγκήπισσα της R&B

Το στυλ μίας τραγουδίστριας που έφυγε νωρίς.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από τον άδικο χαμό της Aaliyah, αλλά ακόμα θυμόμαστε το ρυθμικό της χορό στο Try Again, που μας έκανε να κουνιόμαστε καθισμένοι στο γραφείο και να προσπαθούμε να αντιγράψουμε τις χορογραφίες της.H Dana Haughton γεννήθηκε το 1979 και υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Aaliyah με το οποίο και έγινε παγκοσμίως γνωστή. Γέννημα θρέμμα του Brooklyn η πολυτάλαντη νεαρή τα έκανε όλα, μόντελινγκ, υποκριτική και τραγούδι και μάλιστα με ιδιαίτερο ταλέντο. Στα 10 της εμφανίζεται στο σόου Star Search, ενώ στα 12 έχει ήδη ένα συμβόλαιο με τη Jive Records στο όνομά της. Η αναγνώριση δεν αργεί να έρθει, κι έτσι το 2000 η Aaliyah συνεργάζεται ήδη με τα κορυφαία ονόματα Timbaland και Missy Elliott, ενώ δουλεύει και το νέο της φιλμ, Romeo must die, το οποίου και έγραψε το soundtrack. To ομώνυμο τραγούδι, Try Again, άγγιξε την κορυφή του Billboard Hot 100 κερδίζοντάς της μία υποψηφιότητα Grammy για Καλύτερη Γυναίκα τραγουδίστρια της R&B.

Η «Βασίλισσα της Urban Pop» όπως την έχουν αποκαλέσει δεν είχε ένα συνηθισμένο στυλ. Εμπνευσμένη από πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως ο Prince, η Sade, ο Stevie Wonder και άλλοι, δεν έπαυε να τονίζει πως το Thriller ήταν το αγαπημένο της άλμπουμ και ο Michael Jackson ο κορυφαίος performer που θα ήθελε να του μοιάσει. Η Janet Jackson ήταν άλλη μία έντονη επιρροή της επειδή έκανε πάντα νέα πράγματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τις σύγκριναν καλλιτεχνικά.

Το διάσημο κορίτσι έδινε μεγάλη σημασία στο image του καθιερώνοντας το δικό της απόλυτο look. Φαρδιά baggy παντελόνια, σκουρόχρωμα γυαλιά, μαύρο χρώμα, ενώ άλλες φορές προτιμούσε δερμάτινα παντελόνια και κοντά cropped tshirts. Η απόφασή της μάλιστα να καλύπτει πολύ συχνά το ένα της μάτι (μετά από παρότρυνση της μητέρας της) σαν άλλος πειρατής, είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως καθιερώνοντας νέα δεδομένα στον τρόπο που ντύνονταν οι καλλιτέχνες επί σκηνής.

Το 2001 το νήμα της ζωής της κόπηκε άδικα σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τις ζωές όλων των επιβαινόντων, παρ΄όλ΄αυτά τα 22 λευκά περιστέρια που ελευθερώθηκαν στη μνήμη της θα μας τη θυμίζουν πάντα έτσι όπως ήθελε εκείνη, να μας τραγουδάει.

Διαβάστε επίσης:
Φανή Χαλκιά: το πιο γρήγορο τετρακοσάρι
Coco Chanel: η ιέρεια του στυλ