Daphne Guinness: Με δάφνες και τιμές

Daphne Guinness: Με δάφνες και τιμές

Η γνωστή κληρονόμος και απανταχού είδωλο των φανατικών της avant-garde βρετανικής μόδας, Daphne Guinness, επιτέλους γδύνεται και μάλιστα δημόσια.

Ένα από τα πιο διαχρονικά τραγούδια που πέρασαν στην ιστορία της μουσικής, ειδικά μετά και την διασκευή του από το punk group Sex Pistols, ήταν το καταπληκτικό «Μy Way» του παλαίμαχου και συγχωρεμένου ειδώλου Frank Sinatra. Ένα κατά τα άλλα μελαγχολικό και «πονεμένο» άσμα που έκανε τον Frank όταν το τραγουδούσε live, να «σπάει» από συγκίνηση αλλά και να οδηγεί το κοινό σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα συμπαράστασης και καθολικής αποδοχής των στιχουργικών του βασάνων.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία χρυσή κληρονόμο, την εξαιρετική Daphne Guinness, της γνωστής οικογενείας ιρλανδικής προέλευσης και ιδιοκτήτη του νούμερο ένα brand σε αναγνωσιμότητα μαύρης μπύρας στον κόσμο και με πολλά, φυσικά, εκατομμύρια στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό. Η Daphne είναι λάτρης της υψηλής μόδας, αλλά και των εντυπωσιακών εμφανίσεων, αποκλειστικά και μόνο ντυμένη με haute couture και την κατέταξαν τα τελευταία χρόνια ως την άξια διάδοχο της επίσης Βρετανίδας, προστάτιδας των νέων και ταλαντούχων, μεγάλη περσόνα και καλή νεράιδα της μόδας, Ιsabella Blow.

Ως γνωστόν, η Ιsabella αποφάσισε να «φύγει» από τον επίγειο μας κόσμο πριν περίπου δύο χρόνια, με το δικό της way πίνοντας ποντικοφάρμακο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, αφήνοντας όλους τους επαγγελματίες και θαυμαστές της εμβρόντητους. Εγώ προσωπικά είμαι ακόμη απαρηγόρητος, καθώς συνεργάστηκα μαζί της για τρία ολόκληρα χρόνια και ένιωσα την απώλεια σαν να έπαθα, την πρώτη μου καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν κατάφερα να το ξεπεράσω, απλά έμαθα να ζω με αυτό. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε, ότι η πολύτιμη συλλογή ρούχων και καπέλων της θα έβγαιναν σε δημοπρασία –μία συλλογή που δυστυχώς η Ιsabella ήθελε διακαώς να την εκθέσει σε δικό της, μόνιμο μουσείο στο πατρικό της στο Gloucestershire- η Daphne επενέβει κυριολεκτικά νύχτα, αιφνιδιάζοντας τους υποψήφιους bidders, αγοράζοντας τα πάντα για ένα μυθικό ποσό που ποτέ δεν ανακοινώθηκε δημόσια. Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα θελε μετά θάνατο της φίλης της να τη «γδύσουν τα κοράκια» και να στηθεί ένα πανηγύρι γύρω από τα πλέον πολύτιμα αγαθά της, καθώς είναι γνωστό ότι η Blow φερόταν στα ρούχα της σαν να ήταν η πανοπλία και η προστασία της σε μία μόνιμη μάχη ενάντια στο προβλέψιμο, το εμπορικό και το κοινότυπο.

Αντίστοιχα, όταν ο κολλητός φίλος και των δύο Alexander McQueen με το δικό του way βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του μετά από επίσης μία και μοναδική επιτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, η Daphne έκανε την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση σε κηδεία, τιμώντας με ένα και μόνο look όλη την ιστορία και σημαντικότητα του σπουδαίου αυτού σχεδιαστή μόδας του 20ου αιώνα.

Η κηδεία του ήταν το πιο επιτυχημένο fashion show του σχεδιαστή με τα σημαντικότερα celebrities και top models, αλλά και τα μακάβριο, χαρακτηριστικό πνεύμα που χαρακτήριζε κάθε του κολεξιόν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στις 2 Μαίου 2011 και στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης που ετοιμάζει το Μetropolitan Museum of Art , στο Met Ball για το σύνολο της δουλειάς του ΜcQueen με τίτλο «Savage Beauty» τα καταστήματα Βarneys για έξι εβδομάδες θα φιλοξενούν σε όλες τις βιτρίνες τους στη Madison Avenue διάφορα εικαστικά event με πρώτο αυτό με την Daphne Guinness. Το συγκεκριμένο απόγευμα, θα μεταφέρει κυριολεκτικά όλο της το προσωπικό αρχείο με ρούχα και αξεσουάρ McQueen –της Isabella επίσης– στις συγκεκριμένες βιτρίνες όπου και θα αλλάζει styling δημοσίως, μπροστά στα μάτια των περαστικών και των περίεργων στα πλαίσια των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης όπου και θα καταλήξει στο τελικό φόρεμα που θα φορέσει για την βραδιά. Μία ιδιότυπη performance πολλών οκτανίων που θα προκαλέσει σίγουρα κυκλοφοριακή συμφόρεση σε πολλά blocks στο πολύβουο και τόσο γοητευτικό Manhattan, αλλά θα επιβεβαιώσει και την δύναμη της βρετανικής μόδας αλλά και της μοναδικής κληρονόμου-icon εκεί ακριβώς, όπου όλα γίνονται «My Way».