Queen Loves: Η Κλέλια Άνδραλη σχεδιάζει τα πιο ιδιαίτερα prints που είδαμε τελευταία

Queen Loves: Η Κλέλια Άνδραλη σχεδιάζει τα πιο ιδιαίτερα prints που είδαμε τελευταία

Το ταξίδι μιας νέας σχεδιάστριας που κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μόδας

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Κλέλια δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα prints. Έτσι, αποφάσισε να μας μυήσει στον γεμάτο χρώμα κόσμο της, κάνοντας αυτό που η ίδια λατρεύει περισσότερο, που δεν είναι άλλο φυσικά από το σχέδιο μόδας.

Η DOTS είναι μια συλλογή του brand Klelia Andrali: Με κύριες πηγές έμπνευσης τη δεκαετία του '60 και με καλλιτεχνικές επιρροές από τον Roy Lichtenstein, αλλά και το nightlife των Αμερικανών καλλιτεχνών της εποχής της απελευθέρωσης, τα μαντήλια DOTS τυπώνονται σε μετάξι με digital prints.

Τι μας έκανε περισσότερη εντύπωση σε αυτό της το project; Τα χρώματα και τα μοτίβα που επιλέγει για τη συλλογή, δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχονται απευθείας από τις λεπτομέρειες των έργων που η ίδια ερευνά. Ας τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα...

Πώς αποφάσισες ν' ασχοληθείς με τη μόδα;

Δεν το αποφάσισα, το δοκίμασα! Πριν από δυο χρόνια περίπου έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Σκωτία στην GSA, χωρίς απαραίτητα να έχω στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός brand. Ήθελα απλώς να πάρω τη γνώση πίσω από το ρούχο που τόσο λάτρευα! Επιθυμούσα να εξερευνήσω ένα καινούργιο πεδίο. Μετά το πρώτο μήνα φοίτησης , έκανα μία συναντηση με την καθηγήτρια που με καθοδηγούσε. Πριν τελειώσει η διόρθωση μου λεει σε άπταιστα αγγλοσκωτσέζικα, "Το να αποφοιτείς από σχολή μόδας δεν σε κάνει απαραίτητα και σχεδιαστή μόδας". Σκέφτομαι αν "μου την είπε" και καταλήγω πως ναι! Εκεί νομίζω ήταν που γύρισε ο διακόπτης μου από τη θέση της θεωρίας, σε θέση πρωτοβουλίας. Πείσμωσα, δούλεψα, ξενύχτησα και στο τέλος του χρόνου παρουσίασα ένα βιβλίο με την έρευνα μου και μια ολοκληρωμένη collection. Έτσι απλά, μπροστά στα μάτια μου περνούσε η πρώτη μου συλλογή, σχεδιασμένη απο εμένα. Μάλλον εκείνη τη μέρα μέσα στο αγχος και την ηδονή της βραδιάς του catwalk, αποφάσισα οτι αυτό θέλω. Να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες αγχωμένες βραδιές.

13162293 10208225563410533 783492453 n ae9e1

Τι κάνει το brand σου ξεχωριστό;

Το klelia andrali είναι ενα σύνολο από projects. Υπάρχει μια πολύ δημιουργική περίοδος στην οποία αφήνω τα πράγματα να με εμπνεύσουν, φωτογραφίζω τα πάντα και χάνομαι μέσα σε μια βιβλιοθήκη. Ασχολούμαι πολύ με την έρευνα πίσω από το print. Είναι μια διαδικασία την οποία διασκεδάζω πολύ και την οποία παρουσιάζω επιγραμματικά στο κόσμο που αγοράζει τα προιόντα μου μέσω μίας information card (κάρτα πληροφοριών). Μου αρέσει η ιδέα του να γνωρίζει το κάθε άτομο την ιστορία πίσω από το ρούχο που φοράει και να το κατανοεί. Προς Θεού δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη, γι'αυτό και δεν μου αρέσει να μιλάω για το ρούχο σαν να είναι έργο τέχνης. Όπως είπε και η Coco Chanel, η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα ρούχα. Μόδα είναι ο ουρανός, ο δρόμος. Η μόδα έχει να κάνει με ιδέες, τον τρόπο που ζούμε, το τι γίνεται. Θα έρθω και θα συμφωνήσω! Για μένα μόδα είναι και το μυαλό, το update στη γνώση!

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μου επηρεάζομαι από πολλούς και διαφορετικού ύφους ανθρώπους. Δεν αποτελώ εξαίρεση! 'Εχω κάποια στάνταρ πρότυπα, ανθρώπους που ακολουθώ φανατικά όπως είναι η Jenna Lyons(creative director του Jcrew), αλλά κατά καιρούς ανακαλύπτω καινούργια "κοσκινάκια"!

Στη συλλογή DOTS. οι επιρροές μου βρίσκονται σε δυο εντελώς διαφορετικές πτυχές της δεκαετίας του '60. Από τη μία εχουμε τον καλλιτέχνη Roy Lichtenstein από το κίνημα της Pop Art και το σχεδόν παιδικό μοτίβο της τεχνικής του. Από την άλλη όμως υπάρχουν επιρροές από το Silver Factory της Νέας Υόρκης. Το Factory, όπως το έλεγαν, τυπικά υπήρξε το στούντιο του Andy Warhol, στο οποίο εκτός απο καλλιτεχνικά δρώμενα, γινόταν απόλυτη χρήση της ασυδοσίας της εποχής από όλες τις απόψεις.

13187875 10208225559250429 713390209 n af115

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσένα;

Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με το σχεδιασμό περισσότερων prints από την ίδια DOTS. συλλογή για το επόμενο καλοκαίρι, η οποία θα περιέχει prints σε μεταξωτά μαντήλια, ρούχα και μαγιώ. Εχω ξεκινήσει συνεργασία με το μαγαζί Hallelujah στην Αθήνα και έχω έρθει σε επαφή με ακόμα 2 μαγαζιά στο Λονδίνο. Ετοιμάζω με πολύ μεγάλη χαρά το website μου, το οποίο επειδή ακριβώς στήνεται από φίλους(implutostudio), με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Tο site περιέχει eshop, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν άμεσα το αγαπημένο τους προϊόν.

Klelia 01 abb5c

Κλέλια Άνδραλη

Το μέλλον δεν μπορώ να το φανταστώ, ούτε να το προβλέψω! Συνεχίζω να ασχολούμαι με πράγματα που με γεμίζουν, να δουλεύω ασταμάτητα, να ονειρεύομαι με ανοιχτά μάτια, να είμαι αφηρημένη, να χορεύω έξαλλα ξεσηκώνοντας τη γιαγιά μου και να κλαίω συχνά και έντονα μπροστά στην αδικία, σαν 3χρονο παιδί που του έπεσε το γλειφιτζούρι στη λάσπη. Όλα αυτά μαζί αποτελούν πολλές φορές την έμπνευση μου ή και όχι. Αγαπώ τα έντονα χρώματα κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις τελικές επιλογές της συλλογής. Αποφεύγω το καφέ σαν χρώμα. Σπάνια το φοράω και πείθω και τους γύρω μου να μην το φορούν. Το θεωρώ δυσοίωνο! Παρολ'αυτά δεν ορκίζομαι ότι δεν θα το χρησιμοποιήσω ποτέ. Υπόσχομαι όμως να το σνομπάρω λιγάκι!

Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου και τα σχέδια μου να είναι αυθεντικά ακολουθώντας τη συμβουλή του Όσκαρ Γουαιλντ, να είσαι ο εαυτός σου γιατί όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι..

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της σχεδιάστριας, www.kleliaandrali.co.uk