Ο Οίκος ZOLOTAS γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με μία σειρά δαχτυλιδιών

Ο Οίκος ZOLOTAS γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με μία σειρά δαχτυλιδιών

Ο Οίκος ZOLOTAS τιμά την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με την έκδοση της συλλεκτικής σειράς δαχτυλιδιών «Σφραγίδες Ελευθερίας».

Πρόκειται για το μοναδικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Παπαλέξη με τον εικονογράφο και γλύπτη Άγι Λέρτα, προϊόν μιας μακρόχρονης μελέτης πάνω στην ιστορία, τον μύθο και τις τεχνοτροπίες του ελληνικού συμβολιστικού πλούτου. Η συλλογή των Σφραγίδων Ελευθερίας αποτελείται από 21 διαφορετικά πρωτότυπα δαχτυλίδια, αναφορά στο έτος-σταθμό της Επανάστασης, που κυκλοφορούν σε 21 αριθμημένα αντίτυπα το καθένα. Θα χαραχθούν, δε, αυστηρά για μία και μόνη φορά, αποκλειστικά για τους εορτασμούς του επετειακού έτους 2021.

A1821Y2SR ΦΛΟΓΑ
Α1821SPL ΑΘΗΝΑΙ

Το χαρακτικό θέμα του κάθε δαχτυλιδιού έχει χρήση σφραγίδας, είτε αυτό είναι από χρυσό 18kt ή ασήμι 925, είτε από πραγματικό σφραγιδόλιθο με την παράσταση σμιλευμένη πάνω σε ημιπολύτιμο λίθο. Οι συμβολισμοί και οι τεχνικές της κάθε Σφραγίδας έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς κώδικες, βγαλμένους τόσο από την εποποιία της Επανάστασης όσο κι από την μακραίωνη ελληνική εικονογραφία.

Οι Σφραγίδες Ελευθερίας του Οίκου ZOLOTAS είναι μια επιλογή και ανθολόγηση των πιο χαρακτηριστικών συμβόλων της επαναστατικής περιόδου, αλλά όχι μόνο: Τα εκπληκτικά σχέδια, με τη βαθιά μελέτη των συμβολισμών και την προσεκτική επιλογή του κάθε σχήματος, του πολύτιμου μετάλλου και του λίθου, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο από διαχρονικές δημιουργίες. Τα δαχτυλίδια αυτά είναι ταυτόχρονα αντικείμενα του χθες και του σήμερα. Η χρήση τους ως προσωπική σφραγίδα, είτε για μελάνι είτε για βουλοκέρι, μας ταξιδεύει στους περασμένους αιώνες του ελληνισμού μα το ίδιο το δαχτυλίδι είναι ένα μοναδικό χειροποίητο κόσμημα που μας συνδέει άρρηκτα με το 2021.
Εκτός από την επιλογή των συμβόλων (της Φλόγας, της Μάχαιρας, του Στόλου, της Νίκης...), σημαντικό ρόλο στις Σφραγίδες Ελευθερίας παίζει και αυτή της πέτρας. Ο αχάτης, ο μαλαχίτης, το λάπις λάζουλι και το ηλιοτρόπιο – ο «αιματόλιθος», με τις πορφυρές κηλίδες αίματος του Χριστού – είναι όλοι τους ημιπολύτιμοι λίθοι που συνδέονται ανέκαθεν με την ελληνική τέχνη και παράδοση. Η ύλη έρχεται να συναντήσει το σύμβολο και να το φυλάξει για πάντα μέσα στο αρχαίο μυστικό της.

Παρότι η σφραγίδα υπήρξε διαχρονικά προνόμιο των ανδρών, η συλλογή των Σφραγίδων Ελευθερίας αποτελεί έναν φόρο τιμής στο σύνολο του σώματος του Γένους, στους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του. Τα 21 κομμάτια της συλλογής που παρουσιάζονται εδώ, είναι σχεδιασμένα για γυναίκες και άνδρες.

Τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκουν τον Οίκο ZOLOTAS πιστό στην πρωταρχική αποστολή του, που παραμένει ακριβώς η ίδια από την ίδρυσή του το 1895. Η διαφύλαξη και η μεταλαμπάδευση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσα από την υψηλή τέχνη της κοσμηματοποιίας, αποκτά το 2021 έναν χαρακτήρα κομβικό. Οι Σφραγίδες Ελευθερίας είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Έθνους. Σφυρηλατημένες πάνω στο μεγάλο αμόνι του χρόνου, συνδέουν περίτεχνα τις αρχαίες μας εικόνες με τη φλόγα της Επανάστασης και με τις δυναμικές προβολές των Ελλήνων για ένα φωτεινό και ελεύθερο μέλλον.