«Το Mermaidcore είναι στη μόδα»... αλλά τι ακριβώς είναι;

Διονυσία Καλαποθαράκου
«Το Mermaidcore είναι στη μόδα»... αλλά τι ακριβώς είναι;

Όταν ενώνεις τις λέξεις «mermaid» και «normcore» δεν μπορεί παρά να γεννηθεί ένα αμφιλεγόμενο, fashion trend.

Αν ενθουσιάστηκες με τη συλλογή του oίκου Versace για τη σεζόν S/S 2021, η οποία ήταν όλη εμπνευσμένη από τη μυθική «Μέδουσα», τότε κάτι μας λέει πως θα λατρέψεις αυτήν τη νέα τάση που προσπαθεί σιγά, αλλά σταθερά, να κατακλύσει το news feed μας. Ονομάζεται «mermaidcore» και όπως καταλαβαίνεις αναλύοντας ετυμολογικά τη λέξη, προέρχεται από το «mermaid» (γοργόνα) και το «normcore» (ένα fashion trend που άνθισε στα 00s και προασπίζεται την «κανονικότητα» στο ντύσιμο και τη χρήση απλών και βασικών κομματιών με 90s αισθητική). Αν, δηλαδή, προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε λεξιλογικά καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα trend που παρουσιάζει όσα ρούχα και αξεσουάρ σχετίζονται με τον βυθό ως απόλυτα «φυσιολογικά» κομμάτια μίας καθημερινής αλλά ενημερωμένης γκαρνταρόμπας.

https://www.instagram.com/p/CLwdz3al5lG

Η πλατφόρμα «Lyst», η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης σε θέματα μόδας, ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο αυξήθηκαν αισθητά οι χρήστες που έψαχναν ρούχα και αξεσουάρ με «αέρα θάλασσας». Συγκεκριμένα κατά 23% αυξήθηκαν τα κομμάτια που είχαν πάνω αστερίες, κατά 19% τα «mermaid T-Shirts» και συνολικά κατά 51% όσα fashion items σχετίζονταν με όστρακα και βυθό. Ενδεικτικά παραδείγματα τα σκουλαρίκια-κοχύλια από το brand Rixo, τα αντίστοιχα κολιέ από τον οίκο Wald Berlin, ακόμα και θήκες κινητών με αυτήν την υγρή θεματική από το label Bard&Star.

https://www.instagram.com/p/CLptqlelMWo

Tι μας δείχνει αυτό; Αφενός την ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν -έστω και νοητά εν μέσω πανδημίας- και να βρεθούν σε μέρη παραθαλάσσια και ειδυλλιακά, αφετέρου την άνοδο των αισιόδοξων, καλοκαιρινών χρωμάτων και μοτίβων που λειτουργούν ανυψωτικά όχι μόνο για το στυλ αλλά και για την ψυχολογία μας. Η «κανονικοποίηση» του mermaid look είναι ίσως το πιο λυτρωτικά παράδοξο trend που θα υιοθετήσουμε φέτος και δεν βλέπουμε τίποτα το «μη κανονικό» γύρω από αυτό.
Δες επίσης: Οδηγός Αγοράς: 15 ρούχα και αξεσουάρ σε παστέλ αποχρώσεις για να βγάλεις επιτέλους τα μαύρα