Όταν όλες οι επιδείξεις μόδας έγιναν virtually, η Eβδομάδα Mόδας της Σαγκάης διεξήχθη κανονικά

Sabine Camhi
Όταν όλες οι επιδείξεις μόδας έγιναν virtually, η Eβδομάδα Mόδας της Σαγκάης διεξήχθη κανονικά

Η μεγαλύτερη εκδήλωση της βιομηχανίας της μόδας στην Κίνα είχε αρχικά σχεδιαστεί να διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου.

Σε ένα μουσείο τέχνης της Σαγκάης που χτίστηκε σε κάτι παλιές δεξαμενές πετρελαίου, ένα πλήθος καλοντυμένων ανθρώπων κουβέντιαζαν με ενθουσιασμό περιμένοντας να δουν την επίδειξη μόδας του κινεζικού fashion label, Private Policy. Σίγουρα έχει λείψει στον κόσμο της μόδας ο ενθουσιασμός και η προσδοκία των runway shows τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, ενώ οι εκδηλώσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη πανδημία, η ζωή στην Κίνα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η Εβδομάδα μόδας της Σαγκάης για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021, με τίτλο «Bloom the Spring», ήταν μια από τις μοναδικές Εβδομάδες Μόδας που είχαν φυσική παρουσία κοινού, μετά της Ταϊπέι τον Μάρτιο. Ενώ το 2003, όταν δηλαδή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η ανταπόκριση της βιομηχανίας δεν ήταν και η πιο θερμή, τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση, που γίνεται ανά δύο έτη, αποτελεί σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της μόδας - ακόμη και πριν ο κορωνοϊός κάνει το συγκεκριμένο event ένα από τα μόνα μέρη που μπορεί να δει κανείς ζωντανά τις νέες συλλογές.

Παρόλο που και μερικά διεθνή brands συμμετείχαν αυτήν τη σεζόν στην μεγαλύτερη εκδήλωση της βιομηχανίας της μόδας στην Κίνα, σε όλο το οκταήμερο πρόγραμμα, τοπικά labels ήταν υπεύθυνα για την πλειονότητα των πάνω από 100 runway shows που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις χώρους σε όλη την πόλη.

Ο κύριος χώρος της εβδομάδας, που μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες επισκέπτες στην συνοικία Xintiandi, φιλοξένησε επιδείξεις κινεζικές εταιρείες όπως οι Comme Moi και Dawei. Μικρότεροι χώροι στην περιοχή West Bund, το νέο κέντρο τέχνης και πολιτισμού της μεγαλούπολης, φιλοξένησε αναδυόμενους σχεδιαστές όπως ο Angel Chen, του οποίου τα πολύχρωμα και εορταστικά σχέδια συνδυάζουν την ανατολική με τη δυτική αισθητική.


https://www.instagram.com/p/CNmOLdegBTK

Η τελευταία συλλογή του brand Private Policy, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται στις εμπειρίες των Κινέζων μεταναστών του 19ου αιώνα και, κατ 'επέκταση, στην πρόσφατη αύξηση των εγκλημάτων μίσους που στοχοποιούν τους Αμερικανούς Ασιατικής καταγωγής.

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης ρίχνει φως και στους ανερχόμενους σχεδιαστές χάρη, εν μέρει, στη συνεργασία της με την Labelhood, μια πλατφόρμα που φροντίζει να εκπαιδεύσει νέα ταλέντα. Μεταξύ αυτών είναι ο Louis Shengtao Chen, ένα από τα 12 νεαρά ταλέντα που έκαναν το ντεμπούτο τους στο σόου της σεζόν. Ο 24χρονος αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλλει το μεταπτυχιακό του, στο διάσημο Central Saint Martin's του Λονδίνου, προκειμένου να επικεντρωθεί στο επώνυμο label του, το οποίο είναι μόλις τριών μηνών.


https://www.instagram.com/p/CNmrcJNAKhM

Υπήρχαν επίσης πολλές εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων. Την Παρασκευή, ο σχεδιαστής μόδας Jason Wu παρουσίασε τη συλλογή του για τη σεζόν Άνοιξη του 2021, η οποία συνδύαζε τα φούξια, τα κίτρινα και τα λιλά, σε φαρδιά γραμμή, παντελόνια του και ολόσωμες φόρμες εμπνευσμένες από διακοπές στην πόλη Tulum, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της Δευτέρας, ο οίκος Dior παρουσίασε την συλλογή της για τη σεζόν Φθινόπωρο του 2021, εμπνευσμένη από την pop art και τη φουτουριστική αισθητική, στο Long Museum της Σαγκάης.


Δες επίσης: Το χρώμα που κυριαρχεί φέτος την άνοιξη δεν είναι ό,τι πιο «αισιόδοξο» μπορείς να φανταστείς