Πήγαμε πρώτοι στο Fashion Workshop της Βίκυ Καγιά και μιλήσαμε μαζί της για το νέο project της

Πήγαμε πρώτοι στο Fashion Workshop της Βίκυ Καγιά και μιλήσαμε μαζί της για το νέο project της

Η Βίκη Καγιά μας συστήνει το Fashion Workshop και μας ξεναγεί στο χώρο του νέου της project.

Καθώς περπατούσαμε στα σοκάκια του Ψυρρή ψάχνοντας την ταμπέλα του νέου εγχειρήματος της πολυπράγμονος Βίκυς Καγιά, το μυαλό μας έπλαθε εικόνες μοντέλων να πηγαινοέρχονται προσπαθώντας να ισορροπήσουν βιβλία στο κεφάλι, strass, γκλίτερ, κρεμάστρες και αμέτρητα ρούχα υψηλής ραπτικής σε συνδυασμό με εικόνες βγαλμένες από εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών όπως μας έχει συνηθίσει η ίδια με την εικοσαετή της καριέρα.

Μόλις όμως εντοπίσαμε το νούμερο 9 της οδού Ρήγα Παλαμήδου, ξέραμε πως το διάσημο τοπ μόντελ μας επιφύλασσε άλλη μία έκπληξη και σίγουρα αυτή δεν ήταν μία "σχολή για μοντέλα".

Η κατακόκκινη μεταλλική πόρτα ανοίγει και ξετυλίγεται μπροστά μας η επιβλητική σκάλα του θρυλικού club "Motel" ντυμένη με το πραγματικό "κόκκινο χαλί" που κάθε κορίτσι ονειρεύεται να διασχίσει. Μπορεί να μη μας περίμεναν φωτογράφοι για να απαθανατίσουν κάθε μας βήμα και τη θέση της μάξι τουαλέτας να είχε πάρει ένα απλό τζιν παντελόνι, παρ' όλ' αυτά, το Fashion Workshop μας έκλεισε το μάτι από το πρώτο δευτερόλεπτο που το αντικρίσαμε.

Ένα loft νεουρκέζικης αισθητικής βαμμένο στα λευκά, μινιμαλιστική προσέγγιση του interior με αναφορές σε οίκους μόδας όπως ο Maison Martin Margiela, ξύλινοι πάγκοι, κύβοι από φελιζόλ και pop culture αναφορές, συνθέτουν ένα χώρο που θα μπορούσε να βρίσκεται στο Meatpacking District του Manhattan και όχι στη γειτονιά του Ψυρρή.
Όχι δεν πρόκειται για μία "σχολή για μοντέλα", αλλά αντίθετα για ένα ολοκαίνουργιο και πολλά υποσχόμενο "σχολείο μόδας" που φιλοδοξεί να διδάξει την "τέχνη" της μόδας στους μαθητές του.
Εμείς κάτσαμε στα ντιζαΐνάτα θρανία του Fashion Workshop, γευτήκαμε τον αρωματικό καφέ που μας πρόσφερε η αγαπημένης μας οικοδέσποινα και ενστερνιστήκαμε απόλυτα το δικό της motto "the moment is a gift thats why they cal it the present".

Τι ρόλο παίζει σήμερα το μόντελινγκ στη ζωή σου;
Το μόντελινγκ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Από δεκατεσσάρων χρονών κατάλαβα πως η μόδα είναι τέχνη και όχι το να ντύνουμε τις κούκλες μας. Διάβασα, ασχολήθηκα, έψαξα να μάθω και έπρεπε να μπορώ να ενταχθώ και να απορροφηθώ από τη διεθνή βιομηχανία όπως ήταν τότε δομημένη. Εξελίχθηκα στη χρυσή εποχή της μόδας, έζησα δέκα χρόνια έξω και έκανα καριέρα στο εξωτερικό. Τότε τα μοντέλα, οι σχεδιαστές, οι στιλίστες και γενικότερα οι άνθρωποι της μόδας ήταν σε μία επαγρύπνηση, ήθελαν να ξέρουν όλοι τα πάντα, υπήρχε μία κουλτούρα.

Πώς γεννήθηκε το Fashion Workshop;
Όλα αυτά που έζησα και έμαθα τη χρυσή εποχή του μόντελινγκ μου δημιούργησαν την ανάγκη και το ζήλο να ξαναφέρω την αγάπη για τη μόδα πίσω. Η μόδα με έχει στιγματίσει, ό, τι και να έχω κάνει είμαι πάντα ένα παιδί της μόδας, μέσα σε αυτό γεννήθηκα, εξελίχθηκα και έμαθα να σκέφτομαι. Είναι η απόλυτη ταυτότητά μου. Επιθυμία μου λοιπόν μετά από όλα αυτά που έχω ζήσει και έχω κάνει, ήταν να περάσω την εμπειρία μαζί και με τη βοήθεια πολύ καταρτισμένων και αξιόλογων συνεργατών και επαγγελματιών να ξαναζωντανέψουμε το κέντρο της Αθήνας

Γιατί επέλεξες την περιοχή του Ψυρρή;
Το κέντρο της Αθήνας μας ανήκει. Την περιοχή αυτή την επέλεξα επίτηδες καθώς είναι "artistic" από τα γενοφάσκια της. Πρόκειται για έναν πυρήνα γεμάτο νέο κόσμο, μαγαζιά, θέατρα, galleries όπου συμβαίνουν πολύ σημαντικές ζυμώσεις. Θέλαμε λοιπόν να βοηθήσουμε το κέντρο και να δείξουμε πως είμαστε 'Ελληνες και θέλουμε να φέρουμε το "φως" πίσω εκεί που είναι η θέση του.

Πες μας δύο λόγια για το Fashion Workshop και τι προσφέρει στους μαθητές του;
Το Fashion Workshop είναι βασισμένο σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι το μοναδικό σε αυτό που κάνει για όλη την ανατολική και νότια Ευρώπη. Τα παιδιά παίρνουν Diploma με την αποφοίτησή τους και διαπιστεύσεις με τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν και τις σπουδές τους στην Αγγλία. Η σχολή είναι δίγλωσση και όλα τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οπότε τα παιδιά εξασκούν τη γλώσσα και από την επόμενη χρονιά θα μπουν και τα γαλλικά. Αν θες να κάνεις μία ουσιαστική καριέρα στη μόδα, πρέπει να ξέρεις να μιλάς αγγλικά και να καταλαβαίνεις γαλλικά δε γίνεται αλλιώς. Τα παιδιά ξεκοκαλίζουν τη μόδα πολύ αναλυτικά μαθαίνουν για τα μοντέλα, τους σχεδιαστές, τα υφάσματα, μουσική, τις τάσεις κάθε αιώνα και έτσι χτίζουν ένα βιογραφικό γερό και ανταγωνιστικό. Το ζητούμενο είναι να βγουν πολυπράγμονες επαγγελματίες, όχι να ξέρουν ένα πράγμα αλλά να ξέρουν πολλά και να μπορούν να ελίσσονται ανάλογα τις συνθήκες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Τι μαθήματα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο Fashion Workshop;
Τα μαθήματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Κάνουμε fashion illustration, fashion styling, χρωματολογία, σχέδιο, κολάζ, marketing, fashion buying και πολλά ακόμα. Η πατέντα μας και ένα πράγμα που θέλουμε να υπάρχει γιατί είναι πολύ σημαντικό είναι το Hollistic Wellness που διδάσκει η Σοφία Κουτσιανά. Αυτό έχει να κάνει με το να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά το στρες μας, το χρόνο μας, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να σεβόμαστε το σώμα μας και την υγεία μας και να βρίσκουμε μία σωστή ισορροπία στη ζωή μας που θα μας βοηθάει να είμαστε σωστοί και αποδοτικοί στους στόχους που θέτουμε. Επίσης, ξεκινούν σεμινάρια με το Χρήστο Ζαμπούνη που θα έχουν να κάνουν με τρόπους και καλή συμπεριφορά. Για μένα η κομψότητα είναι πλήρως συνυφασμένη με την ευγένεια, την αλληλεγγύη και τους καλούς τρόπους.

Τι αντίκτυπο έχει η οικονομική κρίση της εποχής μας στο νέο σου ξεκίνημα;
Για μένα η κρίση βοηθά τη δημιουργία. Δε βρισκόμαστε σε καλές εποχές σχετικά με τον οικονομικό παράγοντα, τα πράγματα σαφέστατα θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα αλλά υπάρχει χαρά, ενθουσιασμός και από εμάς και από τους μαθητές. Είμαστε ένα δεύτερο σπίτι για τα παιδιά και αυτό είναι κάτι που το εισπράττουν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το Fashion Workshop;
Το Fashion Workshop θέλουμε να γίνει ένας ζωντανός πυρήνας μόδας και μάλιστα της χώρα μας. Του χρόνου θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί και μαθητές από όλο τον κόσμο, ενώ δρομολογείται η δημιουργία ενός blog όπου τα παιδιά θα γράφουν καθημερινά και θα αναρτούν τη δουλειά τους. Επίσης ετοιμάζουμε και ένα μαυρόασπρο βίντεο και θα περιγράφει τη ζωή μας και την πραγματικότητά μας.

Ποιος επιμελήθηκε τη διακόσμηση και τον interior του χώρου;
Ο χώρος μας θυμίζει Νέα Υόρκη. Όταν βρήκα αυτό το κτίριο το καλοκαίρι έτσι όπως περιπλανιόμουν με την εφημερίδα στη γειτονιά, ήταν υπό διάλυση. Το ξαναστήσαμε από την αρχή, ο συνεργάτης μου ο Γιώργος ο Καράμπελας έχει μία αισθητική πολύ κοντά με τη δική μου οπότε κατάλαβε ακριβώς αυτό που ήθελα και το δημιούργησε με τον καλύτερο τρόπο. Δουλέψαμε πολύ αποδοτικά μαζί και το αποτέλεσμα το βλέπετε μπροστά σας.

info:Η Άννα Δελημάνη, ιδρύτρια και πρόεδρος του BCED, με εμπειρία 27 ετών στον τομέα της συμβουλευτικής σε θέματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, οργάνωση και πιστοποίηση των εξειδικευμένων σεμιναρίων του Fashion Workshop by Vicky Kaya, από τους ακόλουθους Φορείς Πιστοποίησης: VTCT/HABIA, LCCI/EDI.

Fashion Workshop
Σαρρή 11 και Ρήγα Παλαμήδη 9
Αθήνα
210 3251552
www.fashionworkshop.gr