Queen.gr αποκλειστικό: η ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou μας εξηγεί πώς ο φόβος της αποτυχίας την οδήγησε στην κορυφή

Queen.gr αποκλειστικό: η ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou μας εξηγεί πώς ο φόβος της αποτυχίας την οδήγησε στην κορυφή

Η πιο ταλαντούχα σχεδιάστρια στον κόσμο είναι Ελληνίδα και έχει πολλά να μας πει.

Θυμάστε τη χολιγουντιανή ταινία "Κάτι τρέχει με τη Μαίρη"; Ένας άντρας έχει την ευκαιρία να συναντήσει το κορίτσι των ονείρων του, ναι την κουκλάρα Cameron Diaz εννοούμε, και να πραγματοποιήσει τον διακαή πόθο του από τότε που ήταν συμμαθητές, να την κάνει δηλαδή δική του. Η ιστορία της Mary Katrantzou όσο παράξενο και να σας φαίνεται δεν απέχει και πάρα πολύ, καθώς ακολουθώντας την καρδιά της (το αγόρι της δηλαδή) και το αλάνθαστο ένστικτό της, αφήνει το Rhode Island School of Design και την αρχιτεκτονική για μερικούς ξέγνοιαστους μήνες στο βροχερό Λονδίνο όπου σκοπεύει να παρακολουθήσει σεμινάρια σε σχέδιο υφάσματος και prints μόδας. Αυτό που φαντάζει σαν ένα νέο, καινούργιο και άγνωστο αντικείμενο θα τη γοητεύσει τόσο που θα ολοκληρώσει με επιτυχία το Central Saint Martins College of Art and Design, διακοσμώντας τον τοίχο της με ένα πτυχίο και ένα MA από το κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Εάν η ιστορία της Mary ήταν ένα γλυκανάλατο blockbuster σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε ξαπλωμένοι στον αναπαυτικό μας καναπέ, η ηρωίδας μας θα επέστρεφε πίσω στη χώρα της, θα έπιανε από το χέρι το αγόρι της και θα ζούσε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς όμως και το παραμύθι της Mary είναι αληθινό, συγκινητικό, πασπαλισμένο με μπόλικο photoshop (το οποίο έμαθε μόνη της), αμέτρητα σχέδια (τρισδιάστατα που μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές της καταβολές), ατελείωτες ώρες δουλειάς (20 ώρες τη μέρα) και γαϊδουρινή επιμονή.

"Δεν πίστευα ποτέ στον εαυτό μου, θεωρούσα πως είμαι η χειρότερη, εκείνη που δεν είναι ικανή, αυτή που δε θα τα καταφέρει. Ο φόβος για το επόμενο βήμα και η ανασφάλεια ήταν εκείνα που με έκαναν να πεισμώσω τόσο πολύ που να καταφέρω να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο και κάθε φορά να προκαλώ τον εαυτό μου για κάτι καλύτερο", θα πει μεταξύ άλλων η διάσημη σχεδιάστρια σε ένα κατάμεστο κοινό στο Tedx Athens που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για να εισπράξει ένα γενναιόδωρο χειροκρότημα.

Μην ψάχνετε για πολύχρωμα τατουάζ σαν αυτά του Marc Jacobs, σνομπ ελιτίστικο ύφος σαν της Stella Mc Cartney και εκκεντρικές φορεσιές όπως αυτές που επιλέγει η editor at large της Ιαπωνικής Vogue και φανατική της θαυμάστρια, Anna Dello Russo. Όχι, η Mary είναι πολύ πιο φυσιολογική από όσο φαντάζεστε, σχεδόν τίποτα πάνω της δε μαρτυρά τη στενή της σχέση με τη μόδα, το "διεθνής" που συνοδεύει το όνομά της και το βαρύ "φορτίο" που κουβαλάει ως η πιο ταλαντούχα της γενιάς της, με αμέτρητα βραβεία( Swiss Textile Award, British Fashion Council Awards Emerging Talent, UKFT Export Awards Designer Business,ELLE Style Awards Young Designer, The Luxury Briefing Awards Emerging Luxury Leader) στο παλμαρέ της που εξυμνούν το ταλέντο και την καλαισθησία της.

επιχειρηματικό dna κατευθείαν από τους γονείς και τον παππού της, το διάσημο κορίτσι ρίχτηκε με πάθος στη δουλειά, έγινε από μόνη της ο μάνατζερ, οι δημόσιες σχέσεις, ο τεχνίτης και η μοδίστρα των δημιουργιών της και ολοκλήρωσε οκτώ φορέματα βασισμένα στην τεχνική της οφθαλμαπάτης ή αλλιώς trompe l' oeuil και των oversized κοσμημάτων. Μπορεί να μην είχε ακόμα ούτε δελτίο παραγγελιών, αλλά το κορίτσι με τα λαμπερά μάτια είχε ό, τι χρειαζόταν για να πετύχει ανάμεσα σε ισάξιους συμφοιτητές, αξιόλογους σχεδιαστές και μελλοντικούς μετρ της μόδας. Αυτή η περίφημη collection (ήμασταν οι πρώτοι που την παραγγείλαμε στην Ελλάδα με το κατάστημα Sotris), κατάφερε να μπει σε 15 από τα καλύτερα καταστήματα σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε την αρχή μίας πορείας που διαγράφεται λαμπρή σε πείσμα κάθε κακόβουλης Κασσάνδρας.

"Όταν κουράζομαι μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς νομίζω πως μπαίνω σε κατάσταση παραληρήματος καθώς αρχίζω να μιλάω στου ξένους συνεργάτες μου στα ελληνικά. Θα μπορούσα να πω πως ο "σκληρός μου δίσκος" είναι 100% ελληνικός παρά το ότι ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό", συνεχίζει η Mary λίγο αργότερα σε πιο προσωπικό επίπεδο μεταξύ καφέ και τσιγάρου. "Εάν είχα μείνει στην Ελλάδα δε νομίζω πως η πορεία μου θα ήταν η ίδια. Στο εξωτερικό υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός υποστήριξης των ταλαντούχων σχεδιαστών, ενώ με δεδομένο το αντικείμενό μου που είναι τα print, θα έπρεπε να περιμένω ακόμα περισσότερο για να δω κάποια εξέλιξη". Φυσικά, όλα αυτά τα λέει το κορίτσι που ντύνει πλέον από την Keira Knightley και την Anna Dello Russo, μέχρι τη Blake Lively και τη Beyonce, ενώ τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας του κόσμου περιμένουν στην ουρά για να φωτογραφίσουν μία δημιουργία της και να εξασφαλίσουν κάποια δήλωσή της.

Μην περιμένετε πως η συνεργασία με τη Longchamp και το Topshop, οι διάσημες πελάτισσες, τα αμέτρητα βραβεία και οι γκουρού της μόδας που πίνουν σαμπάνια στο όνομά της, έχουν φουσκώσει τα μυαλά της, γιατί θα γελαστείτε. Η Mary είναι το κορίτσι που γνωρίσαμε τότε στο Παρίσι, η γλυκιά κόρη, η πιστή φίλη, η τελειομανής επαγγελματίας, η ανασφαλής σχεδιάστρια, η διεθνής Ελληνίδα και η πιο ταλαντούχα της γενιάς της.

"Κάθε φορά που έρχεται το επόμενο βήμα νομίζω πως δε θα τα καταφέρω, μόνο που η πορεία μου μέχρι τώρα μου δίνει τη δύναμη να μη φοβάμαι να προσπαθήσω", θα μας πει χαρίζοντάς μας το πιο αληθινό χαμόγελο κι εμείς θα της ανταποδώσουμε με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Mary Katrantzou σε ευχαριστούμε γιατί μας κάνεις περήφανους!


Διαβάστε επίσης:

Queen.gr αποκλειστικό: βρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση Maison Martin Margiela για το H&M και σας τα λέμε όλα
Queen.gr αποκλειστικό: βρεθήκαμε στην παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου "Closer", του Sartorialist στη γαλλική μπουτίκ Colette

Queen.gr αποκλειστικό: ταξιδέψαμε στο Saint-Tropez και ζήσαμε 3 μέρες σαν αληθινοί Tropeziens (φωτος)

Queen.gr αποκλειστικό: Ταξιδέψαμε μέχρι το Saint- Tropez και φωτογραφίσαμε τις χειμερινές βιτρίνες όλων των μεγάλων οίκων μόδας

Queen.gr αποκλειστικό: τρυπώσαμε πρώτοι στο bazaar υψηλής ραπτικής του Γιώργου Ελευθεριάδη και σας τα λέμε όλα

Από τη Νέα Υόρκη με αγάπη: δείτε τις βιτρίνες των μεγαλύτερων οίκων μόδας