Ο Gareth Pugh στη χώρα των θαυμάτων

Ο Gareth Pugh στη χώρα των θαυμάτων

Ο Gareth Pugh είναι σίγουρα ένας ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας με αναφορές στο μέλλον, αλλά και με έναν φύλακα-άγγελο που τον ετοιμάζει για γερές business.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Βρετανός Gareth Pugh ομολόγησε ότι άρχισε να πουλάει τα ρούχα του μόνο μετά, από την έκτη του σεζόν. Βέβαια στην περίπτωση του σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι έννοιες goth και sexual perversion στο αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι μία μόνιμη πηγή έμπνευσης. Άνθρωποι τυλιγμένοι σε υφασμάτινους όγκους που αιωρούνται, ρούχα μόνο από δέρμα χωρίς να αφήνουν σπιθαμή, συμπεριλαμβανομένου και όλου του προσώπου, που να μην καλύπτουν, φορέματα από ξυράφια και αισθητική του πάλαι ποτέ Marilyn Manson.

Ο Gareth ξεκίνησε ως ένα εκκεντρικό και δημιουργικό club kid θυμίζοντάς μας τον σπουδαίο Lee Bowery, που αργότερα την εκκεντρικότητα σε συμπεριφορά και εμφάνιση την έκανε τέχνη. Τα πρώτα «ρούχα» που έφτιαξε ο Gareth, κατόπιν παραγγελίας, ήταν για την τουρνέ της Κylie Minogue με τίτλο «Showgirl», όπου τα φωτεινά έντονα χρώματα, οι τεράστιες ρίγες, τα πουά και φυσικά πάντα οι τεράστιες υφασμάτινες μπάλες ραμμένες πότε σαν φούστες και πότε σαν προέκταση του κεφαλιού των χορευτών «έδιναν» μια γερή κλωτσιά στο νόμο περί βαρύτητας. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, κατάφερε να διακριθεί ως μία νέα, τολμηρή δύναμη, που πάντα πουσάρει τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Ο θερμότερος υποστηρικτής του, πέραν όλων των σημαντικών εκδόσεων μόδας στον κόσμο έμελε να είναι η γυναίκα, του θεωρητικά μέχρι πρότινος ανταγωνιστή του.

Σε μία κίνηση ιδιαίτερης εξυπνάδας αλλά και σοφού marketing, η γυναίκα του Rick Owens, η τρομερή φιγούρα και avant-garde icon, Μichelle Lamy πριν από περίπου τρία χρόνια αποφάσισε να γίνει η προστάτιδα αλλά και οικονομική «πλάτη» για τον Gareth. Αντί να τον αφήσει να εξελιχθεί σε μία σίγουρη απειλή για τον Rick, ενώνοντας τις δυνάμεις τους η πρόοδος του Gareth τώρα κάνει καλό και στην τσέπη της εταιρείας Rick Owens.

Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, έχει τύχει να δούμε τρομερές ομοιότητες σε ρούχα τους από ορισμένες κολεξιόν των δύο, αλλά απ' ότι φαίνεται βρίσκουν τον τρόπο να μην έχουν μεταξύ τους κανένα πρόβλημα. Αν και ο Gareth δηλώνει ότι η Μichelle είναι σαν μία προστατευτική μάνα, που όμως του λέει μόνο την αλήθεια και ο Rick σαν ένας αυστηρός απόμακρος πατέρας, η αλήθεια είναι ότι με αφορμή τέτοιες συνεργασίες δύσκολα πιστεύεις ότι περνάνε από την φαντασία στην πραγματικότητα. Φαντάζεστε δύο ανταγωνιστές όπως Versace πακετάκι με Cavalli κάτω από την ίδια στέγη με τον ίδιο χρηματοδότη; Και όμως από τότε που τον «υιοθέτησαν» επαγγελματικά η καριέρα του Pugh πάει από το καλό στο καλύτερο με μία ολοκληρωτικά δική του boutique στο Hong Kong. Ο, δε, Rick Owens είναι παγκοσμίως ο πλέον καταξιωμένος σχεδιαστής μόδας του είδους. Παραδείγματα προς γνώση και συμμόρφωση, καθώς πολλές φορές οι απλές σκέψεις τελικά είναι και οι πιο εποικοδομητικές. Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν όλοι μαζί κι έναν Έλληνα Conquistador;