Διπλώστε το χαρτί και κάντε το φόρεμα

Διπλώστε το χαρτί και κάντε το φόρεμα

Η πανάρχαια ασιατική τεχνική origami και η εφαρμογή της σε σχέδια υψηλής ραπτικής της σχεδιάστριας, Amila Hrustic, φτιαγμένα από χαρτί.

Τον πρώτο αιώνα, όταν το χαρτί εμφανίστηκε στην Κίνα άρχισαν να του δίνουν διάφορα σχήματα. Πέντε αιώνες μετά μοναχοί βουδιστές μετέφεραν τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία όπου άρχισε να χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή αποτελώντας πλέον κομμάτι της παράδοσης τους.

Όσο για το όνομα του, το origami προέρχεται από τις λέξεις oru = διπλώνω και kami = χαρτί και προέκυψε τον 19ο αιώνα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά η ιστορία του ρούχων origami, μιας ιδέας που ξεπηδά από τα Βάθη της Ανατολής και δεν άργησε να συσχετισθεί με τις μαθηματικές επιστήμες αλλά και αποτυπωθεί και στη σύγχρονη μόδα.

Συγκεκριμένα η Amila Hrustic, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, ανέπτυξε την πτυχιακή της με τίτλο «Συλλογή του Πλάτωνα», πάνω στην ασιατική τεχνική, παρουσιάζοντας φορέματα που ενσωματώνουν την αισθητική ομορφιά και τη συμμετρία των γεωμετρικών σχημάτων.

Η σειρά της από origami dresses είναι κατασκευασμένη στο χέρι από ύφασμα και ανακυκλώσιμο χαρτί και συνδέει την Ιαπωνική παράδοση με την υψηλή ραπτική.