Πώς να φτιάξετε το δικό σας peter pan collar

Πώς να φτιάξετε το δικό σας peter pan collar

Φαντάζει δύσκολο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα το φτιάξετε και μάλιστα χωρίς  ραπτομηχανή.

Όλες λατρεύουμε τα peter pan collars, μας δίνουν αυτή την κοριτσίστικη πινελιά που χρειάζεται το στυλ μας για να δείχνει πιο ανέμελο και αποπνέουν μία ρετρό διάθεση παλιού Hollywood. Δεν χρειάζεται όμως να ψάξετε πολύ αναζητώντας το ιδανικό φόρεμα ή την τέλεια μπλούζα με το άψογο μικροσκοπικό peter pan collar, που ούτε θα σας κάνει να μοιάζετε με δεσποινίς εποχής αλλά θα δείχνει αισθητά και την παρουσία του. Γιατί απλά, θα πάρετε το παλιό σας τοπ ή το φόρεμα που δεν φοράτε πια και θα του δώσετε μία νέα πνοή, με υφάσματα και χρώματα της αρεσκείας σας. Θέλει αρκετό κόπο αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Υλικά

Ένα παλιό φόρεμα ή τοπ

Κλωστή στο χρώμα των υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε

50εκ. ύφασμα για τον γιακά (σε όποιο χρώμα και σχέδιο θέλετε)

Ριζόχαρτο

Ψαλίδι

Βελόνα ραψίματος

Μολύβι

Εκτέλεση

1.Πάρτε το ρούχο που διαλέξατε –εγώ διάλεξα ένα απλό πουά φόρεμα με μεγάλη λαιμόκοψη. Διπλώστε το φόρεμα έτσι ώστε να βλέπετε το μήκος της λαιμόκοψης και χαράξτε πάνω στο ριζόχαρτο την καμπύλη που κάνει.

a1
a2

2.Με βάση αυτή την καμπύλη σχεδιάστε το μολύβι το σχήμα που θα θέλατε να έχει ο γιακά σας όπως στην φωτογραφία. Θα σας πρότεινα να του δώσετε καμπυλωτό σχήμα και να αποφύγετε τις γωνίες. Αφήστε 2 εκατοστά κενό στην εωτερική πλευρά του γιακά γιατί εκείνο το κομμάτι θα ραφτεί στο φόρεμα. Κόψτε το ρυζόχαρτο.

a3
a4

3.Περάστε με βελόνες το ρυζόχαρτό πάνω στο ύφασμα που έχετε διαλέξει –εγώ διάλεξα λευκό ύφασμα ίδιο με αυτό του πουά φορέματος μου. Προσέξτε το ύφασμα σας να είναι διπλωμένο στα δύο γιατί χρειαζόμαστε 2 κομμάτια για το κάθε μέρος του γιακά. Κόψτε το ύφασμα.

a5
a7
a9

4. Απομακρύνεται το ρυζόχαρτο και αρχίστε να ράβετε τα 2 υφάσματα μαζί στην εσωτερική τους πλευρά. Αν το κάνετε με την ραπτομηχανή η διαδικασία είναι απλή αν όμως το κάνετε στο χέρι οπλιστείτε με υπομονή και αρχίστε να ράβετε στην άκρη των δύο υφασμάτων προσέχοντας να μην σας τσαλακώσει το ύφασμα. Αυτό που θα σχηματίσετε θα είναι ένα μισό κολάρο σε σχήμα φάκελου.

5.Όταν τελειώσετε με το ράψιμο απλά γυρίστε τον φάκελο σας, έτσι ώστε το ραμμένο ύφασμα να πάει στην μέση πλευρά. Σε αυτό το σημείο σιδερώνετε με προσοχή το μισό γιακά για να πάρει το σωστό σχήμα.

a10
a12

6.Ακολουθείτε τα ίδια βήματα και για να φτιάξετε και το άλλο κομμάτι του γιακά, χρησιμοποιώντας το έτοιμο σχήμα που έχετε στο ρυζόχαρτο σας.

a13

7.Αφού φτιάξετε και το δεύτερο μέρος του κολάρου, τα τοποθετείτε και τα δύο στο ρούχο, στο σχήμα που θα θέλατε να έχει το peter pan collar σας και τα καρφιτσώνετε πάνω στο φόρεμα. Φροντίστε να αφήσετε τα 2 εκατοστά στη μέσα μεριά του φορέματος όπου θα το ράψετε. Θα σας βολέψει πολύ αν κόψετε κατά πλάτος ανά 3εκ. το ύφασμα που σας απομένει στη μέσα μεριά.

a14

8.Τον γιακά θα τον ράψετε στη μέσα μεριά του ρούχου χρησιμοποιώντας κλωστή σε χρώμα που θα ταιριάζει στο ρούχο. Και ακριβώς επειδή ράβετε στην εσωτερική μεριά, στην περίπτωση που ράβετε στο χέρι δεν χρειάζεται να κάνετε άψογη δουλειά γιατί απλά δεν θα φαίνεται όταν το φορέσετε.

a15

9.Ράψτε προσεκτικά και δύο μέρη του γιακά και στη συνέχεια σιδερώστε το ρούχο έτσι ώστε να στρώσει ο γιακάς σωστά πάνω του.

a16

Tip: Ένα μικρό παπιγιόν θα έδενε τέλεια στο peter pan collar σας.