O JP Gaultier, το «enfant terrible» της μόδας, αποχωρεί & εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του

Διονυσία Καλαποθαράκου
O JP Gaultier, το «enfant terrible» της μόδας, αποχωρεί & εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του

Δεκαπέντε εμβληματικά στιγμιότυπα από τα catwalks του ανθρώπου που επαναπροσδιόρισε την έννοια του «showman» στον χώρο της μόδας.

Το «τρομερό παιδί» της Γαλλικής Μόδας, ο άνθρωπος που σχεδίασε το κωνικό σουτιέν της Madonna για το τουρνέ του 1990 με τίτλο «Blonde Ambition», αυτός που έκανε hype την μαρινιέρα που εκμηδένισε τα όρια ανάμεσα στον καθωσπρεπισμό και στην αιχμηρή θηλυκότητα, μετά από 50 χρόνια μεγαλειώδους καριέρας δήλωσε πως το χθεσινό Haute Couture show του θα ήταν και το τελευταίο. Αποχαιρετώντας αυτόν τον χώρο με τον ίδιο θεατρικό τόπο που τον εξέλιξε και τον καθόρισε αυτόν τον μισό αιώνα. Γυναικείες φιγούρες με μία πρωτόγονη αρρενωπότητα και ανδρικά σύνολα βασισμένα σε βασικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας, υπέγραφαν σχεδόν κάθε σεζόν τη δήλωσή του πως «η εκκεντρικότητα είναι η ταυτότητά του». Δηλώντας τυχερός που μεγάλωσε μέσα σε μία οικογένεια που τον αγαπούσε γι’ αυτό ακριβώς που είναι και τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως «μπορεί να είναι Γάλλος αλλά στο Λονδίνο νιώθει πως είναι σπίτι του», σχεδίαζε ρούχα που προκάλεσαν, δίχασαν, αποθεώθηκαν και αναπαράχθηκαν σε τέτοιο βαθμό όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως καθόρισε με το ύφος του το New French Design.

O Jean Paul Gaultier ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος στους Οίκους Patou και Pierre Cardin, ενώ από το 1976 λανσάρει το δικό του label. Και μας δείχνει πως τίποτα δεν μπορεί να είναι σοκαριστικό όταν παρουσιάζεται από ανθρώπους με πρωτοποριακή αισθητική και αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Αντρές με κιλτ, κορσέδες ως μέρος του εξωτερικού συνόλου, μία συλλογή αφιερωμένη στον Nταλί, μία άλλη στους υπερήρωες, live perfomances και εμβληματικά μοντέλα να χορεύουν πάνω στην πασαρέλα στο πλευρό του, ήταν εικόνες από τα shows του ολόκληρα τα 00s. Από το 1997 μεταπηδά και στον χώρο της Haute Couture δείχνοντας κάθε χρόνια και κομμάτια Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι. Από το 2003 έως το 2010 ήταν Creative Director και για τον Οίκο Hermès δίνοντας μία edgy προοπτική στο συντηρητικό DNA του brand. «Παίρνω τη ζωή όπως έρχεται και δίνω στον εαυτό μου την ελευθερία να την απολαύσει», έχει δηλώσει ο σχεδιαστής στο παρελθόν και τώρα που αποχωρεί από τη μόδα αλλά σχεδιάζει «νέα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα», όπως ανακοίνωσε μέσω Instagram, μένει σε εμάς να ανακαλύψουμε τον νέο ρόλο του και να τον «απολαύσουμε» σε αυτόν. Γιατί το «fin» του Gaultier δεν έχει γραφτεί ακόμα…
Δες επίσης: H Meghan Markle έπρεπε να πάει μέχρι τον Καναδά για να φορέσει το shoe trend της σεζόν

AP 20022836152473


Ο Boy George τραγουδάει στο τελευταίο show του Jean Paul Gaultier για τη συλλογή Haute Couture Spring/Summer 2020.