Micro moments: 5 Ελληνίδες σχεδιάστριες μοιράζονται μαζί μας τις προσωπικές τους στιγμές δημιουργίας

Ναταλία Κατσακιώρη
Micro moments: 5 Ελληνίδες σχεδιάστριες μοιράζονται μαζί μας τις προσωπικές τους στιγμές δημιουργίας

Πέντε Ελληνίδες σχεδιάστριες μίλησαν στο Queen.gr για όλες εκείνες τις μικρές προσωπικές στιγμές μέσα στην ημέρα τους, που τις βοηθούν να αποβάλλουν το άγχος και να αγκαλιάσουν την δημιουργικότητα.

Ο κορονοϊός ήρθε και άλλαξε την ζωή μας για πάντα. Οι λέξεις καραντίνα και lock down, λέξεις μέχρι χτες άγνωστες και μάλλον τρομακτικές, έγιναν πραγματικότητα και η νέα μας ρουτίνα. Μέσα σε όλα τα αρνητικά σενάρια, και φυσικά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, που είχε η πανδημία, έφερε και μια νέα τάξη πραγμάτων στην ζωή μας.

Για πρώτη φορά μπήκε στην ζωή μας η έννοια του self care, δηλαδή η φροντίδα του εαυτού μας. Και θα μου πεις πιο πριν δεν φροντίζαμε τον εαυτό μας; Όχι ακριβώς, με την έννοια, αλλά και την κοινωνική ανοχή του self care, έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα, που οι προτεραιότητες που θέτει ο κάθε άνθρωπος για την ζωή και την καθημερινότητα είναι πλέον σεβαστές και αδιαπραγμάτευττες. Μέχρι και πριν την έκρηξη του κορονοϊού, το να φροντίζεις υπερβολικά τον εαυτό σου ήταν δείγμα εγωισμού, ίσως και pampering που από τους περισσότερους χαρακτηριζόταν ως ένα είδους ανωριμότητα. Έτσι, οι μέρες και οι μήνες περνούσαν με τους εξαντλητικούς ρυθμούς να μας προσπερνάνε και εμείς να περιμένουμε εκείνες τις δέκα μέρες του καλοκαιριού, το Σαββατοκύριακο, τις γιορτές για να κάνουμε όσα αγαπάμε.

Ο κορονοϊός ήρθε και λειτούργησε σαν έναν πολύ σκληρό μεγεθυντικό φακό και αποκάλυψε όλα τα καλά κρυμμένα κακώς κείμενα της ρουτίνας μας. Το πόσο εξαντλημένοι ήμασταν, την δουλειά που δεν αγαπούσαμε, τον ελεύθερο χρόνο που ποτέ δεν είχαμε και το stress που ήταν το νέο συνώνυμο της επιτυχίας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι μικρές στιγμές απόλαυσεις μέσα στην ρουτίνας μας κατευνάζουν το άγχος και μειώνουν αισθητά το stress. Αυτές οι στιγμές που αφηνόμαστε σε όσα αγαπάμε, σε αυτά που είμαστε πραγματικά καλοί, στην δημιουργικότητα, στην ηρεμία του νου. Όλα αυτά τα micro moments, που μέσα στο υπραξιακό άγχος που βιώνουμε όλοι, έρχονται να μας δώσουν αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε: απόδραση.

Μετά την λήξη των lock downs κανείς δεν ήταν πρόθυμος, λοιπόν, να εγκαταλείψει και πάλι τον εαυτό του, να σταματήσει να τον έχει σε προτεραίοτητα, φροντίζοντας πάνω από όλα για εκείνον, βρίσκοντας και διατηρώντας τα δικά μας, προσωπικά micro moments, αυτές τις μικρές καθημερινές ρουτίνες απόλαυσης, ακολουθώντας το ωραιότερο trend των τελευταίων ετών, το self care.

Τι σημαίνει, όμως, όλο αυτό για έναν καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο της μόδας, έναν σχεδιαστή που καλείται να αποκρυπτογραφήσει τις νέες ανάγκες του κοινού και να δημιουργήσει ένα νέο uniform, προσαρμοσμένο στον post covid άνθρωπο; Πώς λειτούργησε η πανδημία στην διαμόρφωση του φετινού fashion χάρτη; Ποια είναι τα micro moments που οδηγούν στην γέννηση μιας συλλογής και ποια τα προσωπικά τους micro moments, μέσω των οποίων ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους; Πέντε Ελληνίδες σχεδιάστριες μας δίνουν όλες τις παραπάνω απαντήσεις.

Χριστίνα Κατσαούνη -The C Edition

christina katsaouni
c edition 2

«Έντονα χρώματα, lycra και cut outs έρχονται να αναδείξουν την θηλυκότητα (αλληλούια!) μέσα από την απόλυτη τάση: το comfy style. Η πρακτικότητα έγινε πλέον τρόπος ζωής και συνεχίζει να μας απασχολεί και φέτος. Η μόδα, όπως και κάθε μορφή τέχνης, αντικατοπτρίζει την κοινωνία και όλα όσα συμβαίνουν την εκάστοτε περίοδο παγκοσμίως και φυσικά δεν θα μπορούσε η πανδημία να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Οι διαχρονικές αγορές μπαίνουν στο «αγοραστικό μικροσκόπιο», το ίδιο και τα πολυμορφικά ρούχα που μπορούν να φορεθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η λογική των κομματιών που τα φοράς μόνο για μία φορά και μετά τα θάβεις βαθιά μέσα στην ντουλάπα σου, έχει εκλείψει, έχει βγει συνολικά από το προσκήνιο. Όλα όσα πρεσβεύει το «The C Edition», κομμάτια διαχρονικά που θα φορέσεις πολλές φορές, σε διαφορετικές περιστάσεις και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είναι «so hotright now».»

«Η προσωπική μου ανάγκη να δημιουργήσω νέα σχέδια που θα εξελίξουν και θα εμπλουτίσουν ουσιαστικά τα ήδη 250 bodysuits που είναι διαθέσιμα στο brand. Φέτος δεν ήθελα μία συλλογή που θα λειτουργούσε ωςσυνέχεια των προηγούμενων αλλά μία συλλογή που ίσως να μας ξεμυαλίσει τόσο που θα βάλουμε στην άκρη τα ήδη best sellers μαύρα, βαμβακερά bodies. Η «Charm»έχει 30 κορμάκια, με τα περισσότερα να είναι μαύρα βαμβακερά, αλλά και σε έντονα χρώματα που κυκλοφορούν στο πιο fashionable υλικό της σεζόν, το lycra, ενώ για πρώτη φορά σου προτείνει ολοκληρωμένα looks με wrap φούστες σε έντονα prints».

«Η πανδημία μου έμαθε να ζω το τώρα, κάνοντας βραχυπρόθεσμα σχέδια και αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για το απρόσμενο. Με έκανε να επικεντρώνομαι στα σημαντικά και στις ουσιαστικές σχέσεις της ζωή μου. Σε αυτές που αφιερώνουν χρόνο σε εμένα όσο κι εγώ σε εκείνες. Παρόλα αυτά όσο κι αν απολαμβάνω τις στιγμές που μοιράζομαι με τις φίλες και τον σύντροφό μου, ο χρόνος που περνάω μόνη με τον εαυτό μου είναι για εμένα πολύτιμος γιατί αυτές οι δικές μου στιγμές είναι αυτές που με γειώνουν, με αποφορτίζουν και μου δίνουν χώρο να αξιολογήσω πιο νηφάλια το πόσο σημαντική είναι κάθε κατάσταση. Φυσικά εμπλουτίζω αυτόν τον «me time» με διαλογισμό, ζωγραφική που γαληνεύει τη ψυχή μου, πρωινή γυμναστική που με εκτονώνει αλλά και με περιπάτους μέσα στην πόλη ακούγοντας μουσική όπου κι εκεί πολλές φορές έρχονται οι καλύτερες ιδέες».

Αντωνία Μητρούδη -Nidodileda

mitroudi

«Το Nidodileda εμφανίζεται κάπου στο άχρονο, χωρίς να ακολουθεί κάποιο trend του σήμερα ή κάποιον πεπατημένο χάρτη, διαμορφώνει τον δικό του και χαρτογραφεί έναν ωκεανό γεμάτο χρωματιστά κοράλια και πέρλες. Είναι κάποιες στιγμές που ο χρόνος σταματάει και εκεί είναι που σε βρίσκει η έμπνευση. Η δική μου στιγμή έμπνευσης με βρήκε μπροστά απο ένα ενυδρείο. Η ιστορία έδεσε όταν βρήκα τα υφάσματα που συνοδεύουν τη συλλογή CORALLIUM SS22».

nidodileda

«Η στιγμή που συναντώ τους δικούς μου ανθρώπους, ανταλλάσουμε μια ιστορία ή συζητούμε την καθημερινότητα μας, είναι εκείνη που με μηδενίζει και με προτρέπει να ξεκινώ την κάθε ημέρα γεμάτη διάθεση. Η πανδημία ήρθε σαν μια γλυκιά υπενθύμιση στην ανάγκη που έχουμε ως άνθρωποι να ζούμε στιγμές με τους αγαπημένους μας».

Μαρία και Δανάη Κανελλοπούλου -The KNLs

the knls

«Είναι δύσκολο να περιγράψουμε πως διαμορφώνεται η μόδα φέτος, καθώς καθημερινά βιώνουμε γεγονότα και συνθήκες που προκαλούν ανατροπές και μεγάλες αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η μόδα καλείται να φέτος να φτιάξει τη ψυχολογία με τα πιο έντονα χρώματα να πρωταγωνιστούν πιο πολύ απο ποτέ! Η τάση κάνει τους ανθρώπους πιο επιλεκτικούς στις αγορές τους ψάχνοντας κάτι ξεχωριστό που θα τους εκφράζει απόλυτα, με αποτέλεσμα η πρόκληση για εμάς τους σχεδιαστές να είναι μεγαλύτερη για να αποτυπώσουμε στις δημιουργίες μας όλα όσα θα ντύσουν τις στιγμές τους με κάτι ευχάριστο!»

«Η Συλλογή SS2022 ονομάζεται Akrogialies και εκπορεύεται απο τα micro moments που μας αποσυμφορούν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε να δημιουργούμε, όπως μια βόλτα σε μια παραλία, τα παιχνίδια των παιδιών στη θάλασσα, να μάζεμα κοχυλιών και αχιβάδων σε μια ακρογιαλιά της Ελλάδας. Πάντα μας εμπνέουν είκονες απο τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά τώρα πιο πολύ απο ποτέ οι πίνακες που έχουμε ζωγραφίσει και αποτυπώσει στη Συλλογή SS2022 συμβολίζουν τα εμπόδια που θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε, όπως τα κύματα που θα περάσουν και μετά θα σβήσουν πίσω μας. Τα χρώματα έντονα και τα prints διαπεραστικά με εικόνες απο γωνιές της Ελλάδας, εκεί που περνάμε τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές του χρόνου!»

knls 2

«Η νέα τάξη πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας, μας έχει αναγκάσει να κλειστούμε, να απομονωθούμε αρκετό καιρό και να μην μπορούμε να εκτονώσουμε την ενέργειά μας όπως πριν! Έτσι αλλάξαμε συνήθειες και ανακαλύψαμε πιο απλούς τρόπους για να χαλαρώσουμε! Περισσότερη άσκηση, περπάτημα, μουσική, παιχνίδι με τα παιδιά και τέχνες. Κάθε μορφή τέχνης με τη ζωγραφική κυρίαρχη! Η ζωγραφική μας εκφράζει, μας χαλαρώνει και ευτυχώς αποτελεί ενα μεγάλο μέρος άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενασχόληση μας με τη μόδα. Αυτές τις εικόνες που ζωγραφίζουμε τις αποτυπώνουμε πάνω στα ρούχα της Συλλογής SS2022!»

Αλεξάνδρα Αναγνώστου -Sunsetgo

sunsetgo alexandra copy

«Ο φετινός fashion χάρτης αν είχε moto, κατά την γνώμη μου, θα ήταν «live the moment». Μετά από όσα περάσαμε και περνάμε τα τελευταία χρόνια διακρίνω ξεκάθαρα πλέον την ανάγκη του κόσμου να βγει ξανά έξω, να ζήσει, να νιώσει, αν αλληλεπιδράσει, να χορέψει, να αγκαλιαστεί, να αφεθεί στην στιγμή. Αυτή η ανέμελη, sexy διάθεση έχει αποτυπωθεί στις καλοκαιρινές συλλογές με pieces που επιτέλους δεν έχουν αυστηρούς body tapes κανόνες, κάνοντας όλες και όλους να τα ακολουθήσουν. Στο ίδιο μοτίβο έχουν κινηθεί και οι δύο συλλογές που σχεδίασα για άνοιξη και καλοκαίρι 22'. Κομμάτια με τολμηρά κοψίματα, διαφάνειες, silky αέρινα υφάσματα, tiny bikinis που σε κάνουν να σκέφτεσαι μόνο τις καλοκαιρινές σου ημέρες και νύχτες».

«Φέτος έδωσα πολύ χρόνο στον εαυτό μου, άλλαξα, αναθεώρησα, παρατήρησα, μελέτησα παλιές συλλογές αγαπημένων μου σχεδιαστών, διάβασα αρκετά βιβλία, άκουσα πολύ μουσική, φτιάχνοντας έτσι εικόνες που με βοήθησαν να σχεδιάσω. Κατάφερα να ταξιδέψω ξανά, εντός και εκτός Ελλάδας που για μένα ήταν ζωτικής σημασίας. Αναπόλησα ανέμελες, καλοκαιρινές, προσωπικές μου στιγμές, μέσα από παλιότερες φωτογραφίες, που ήθελα να αποτυπωθούν σε μια συλλογή που το mood της θα ήταν «διασκέδασε ξανά, ζήσε ξανά». Αυτό βγήκε στην SS22 συλλογή μου, με όνομα Sea Breeze, από το κλασικό καλοκαιρινό cocktail. Παράλληλα μέσα από όλες τις καταστάσεις των τελευταίων χρόνων που όλους μας κούρασαν, ήθελα να δω την αλλαγή, να δω το brand μου να γεννηθεί ξανά διαφορετικό και φρέσκο. Εκεί γεννήθηκε η Spring 22 συλλογή μου Genesis, που συμβολίζει το νέο».

sunsetgo 1

«Η πανδημία άλλαξε τελείως την καθημερινότητα όλων μας.Προσωπικά με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ζούσα την ζωή μου σε ρυθμούς fast forward. Σπαταλούσα τον χρόνο μου χωρίς δεύτερη σκέψη, στερώντας μου ποιότητα και αληθινή απόλαυση. Όλο αυτό με έκανε να αλλάξω, να δομήσω τον χρόνο μου διαφορετικά, να απολαμβάνω κάθε στιγμή και να ακούω τα θέλω μου καθημερινά. Μέσα στην ημέρα μου θα φροντίσω να γυμναστώ, να ακούσω μουσική και να συναντήσω ανθρώπους που με εμπνέουν και με αποφορτίζουν από το πιεστικό μου πρόγραμμα».

Ιωάννα Κουρμπέλα

ioanna kourbela

«Ο φετινός χάρτης της μόδας για το καλοκαίρι του 2022 είναι πλούσιος σε έντονα χρώματα και prints. Αξίες, όπως το inclusivity έχουν βοηθήσει στο να προβληθεί η πολυποικιλότητα και να «εφευρεθούν» νέοι χρωματικοί συνδυασμοί όπως αυτοί των βαθιών, γεμάτων αποχρώσεων με συμπληρωματικές τους όπως θερμά fluo π.χ. Μωβ του κρασιού με έντονο κίτρινο. Σε σιλουέτες υπερισχύουν τα oversized shapes και τα comfort υφάσματα».

«Το ελληνικό καλοκαίρι είναι πάντα η μεγαλύτερη έμπνευση, η τάση για φυσικές ίνες, τα ζωγραφικά μοτίβα όπως αυτό του αχινού αλλά και το πολύχρωμο με τα γεωμετρικά ακανόνιστα σχήματα και η διάθεση για χαλαρότητα και ξεγνοιασιά».

IoannaKourbela Basics SS22



«Μέσα από την πανδημία και όσες αλλαγές έχει επιφέρει στις ζωές όλων μας, πιστεύω η σημαντικότερη που έχει προκύψει, αφορά τη σχέση μας με τον χρόνο. Το βλέμμα έχει στραφεί προς τα πιο ουσιαστικά, τα πιο απλά και τα καθημερινά. Προσωπικά, στο παρελθόν ήμουν κυρίως εστιασμένη στο μέλλον: τι συλλογή θα δημιουργήσω, σε ποια έκθεση θα πάω, τι θα θέλει η αγορά…η βιομηχανία της μόδας άλλωστε είναι έτσι δομημένη ώστε όλα είναι προγραμματισμένα για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά απαιτώντας λοιπόν μια συγκεκριμένη προετοιμασία και πρόβλεψη. Το τελευταίο διάστημα όμως είμαι πιο πολύ στο παρόν. Το μέλλον στην πραγματικότητα , δείχνει να είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να προβλέψουμε.. Έτσι και οι ρυθμοί πλέον είναι διαφορετικοί αλλα και οι επιδιώξεις μας. Κάποια από τα micro moments που μου δημιουργούν μια ρουτίνα επιβίωσης ξεκινούν από το να επιλέξω να δω ένα αγαπημένο μου videoclip, να μιλήσω στο τηλέφωνο ή να κάνω βιντεοκλήση με τους αγαπημένους μου φίλους κ οικογένεια, να διαβάσω κάτι ή θα επιλέξω να δω κάτι αξιόλογο «που παράγει ομορφιά». Σαφώς αναγνωρίζω πως είμαι από τους τυχερούς όπου και η ίδια η εργασία μου είναι ένα ταξίδι δημιουργίας και ένας τρόπος έκφρασης μέσα από την τέχνη που από μόνο είναι διέξοδος από ότι δύσκολο συμβαίνει γύρω μας».