Η βραβευμένη σχεδιάστρια Emilia Torcini αποδεικνύει ότι η αναπηρία δεν είναι το όριο, εμείς είμαστε

Ναταλία Κατσακιώρη
Η βραβευμένη σχεδιάστρια Emilia Torcini αποδεικνύει ότι η αναπηρία δεν είναι το όριο, εμείς είμαστε

Σε έναν κόσμο που διατυμπανίζει ότι δέχεται τη διαφορετικότητα, πόσο ανοιχτοί είμαστε αλήθεια απέναντι στα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μιλήσαμε με την Emilia Torcini, την Ιταλίδα σχεδιάστρια που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και βραβεύτηκε από τη Vogue.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες «γιορτάζονται» η μία μετά την άλλη, σαν μία ακόμη μόδα των καιρών. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες από αυτές τις Παγκόσμιες Ημέρες που είναι ορόσημο, όπως η σημερινή, που είναι αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα άτομα με αναπηρία. Αναπηρία κάθε είδους και κάθε μορφής. Έχοντας βιώσει την αναπηρία στο περιβάλλον μου ξέρω πολύ καλά το πόσο σκληρός και άβολος μπορεί να γίνει ο κόσμος γύρω από ένα εμφανές «ελάττωμα» ενός συμπολίτη μας, που δεν ταιριάζει στις προδιαγραφές της κοινωνίας μας, όπως χτίστηκε κατά τα πρότυπα της δύσης. Μέχρι και πριν κάποια χρόνια τα άτομα αυτά βρίσκονταν εμφανώς στο περιθώριο, αφού οι περισσότεροι τους θεωρούσαν ανίκανους για οποιαδήποτε δουλειά ή ακόμη και δημιουργική απασχόληση. Έχουν αλλάξει, αλήθεια, τα πράγματα σήμερα;

Η Emilia Torcini γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Το ίδιο και ο δίδυμος αδελφός της Valente. Από μικρή ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά των διακρίσεων και της ψυχολογικής βίας, απλώς και μόνο για αυτό που ήταν. Ένα λαμπερό, ταλαντούχο πλάσμα, που καταπιάστηκε με το σχέδιο και τη μόδα ήδη από τα πρώτα σχολικά της χρόνια, όταν ζωγράφιζε με μανία το σχολικό της θρανίο. Το 2021, η Emilia ανακηρύχθηκε νικήτρια του Vogue Talents στο Milano Moda Graduate, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα και διαψεύδοντας όλους αυτούς, που επέμεναν να θεωρούν ότι η θέση της ήταν στο περιθώριο. Η συλλογή της, με το όνομα «Disability is not the limit, you are» ήταν μια μικρή βιογραφία της και ενθουσίασε το κοινό, όταν παλιά ορθοπεδικά βοηθήματα εμφανίστηκαν στο catwalk , πάνω σε vintage inspired σχέδια.

O Jimmy Choo αποκλειστικά στο Queen.gr: «Τα παπούτσια δεν αναβαθμίζουν ένα look, το δημιουργούν»

Η Emilia Torcini μιλάει παοκλειστικά στο Queen.gr.

Πώς ξεκίνησε για σένα το ταξίδι στη μόδα;

«Η μόδα μπήκε στη ζωή μου χάρη στη μαμά μου, έκανε πολλές, μικρές δουλειές για να τα βγάλει. Μια μητέρα με τρία παιδιά, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τελιεώνοντας το λύκειο, μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα, αποφάσισα να γραφτώ σε ένα μάθημα για σχεδίο μόδας. Ήταν τρία εξαιρετικά έντονα χρόνια για μένα, ειδικά το πρώτο έτος, ήμουν πραγματικό φοβισμένη! Βρήκα την αποφασιστικότητά μου και τη δύναμη χάρη στη συλλογή της αποφοίτησής μου,"Η αναπηρία δεν είναι όριο, εσύ είσαι το όριο"».

FOTO-EMILIA-TORCINI.jpg

Υπήρξε για σένα ποτέ η αναπηρία σου εμπόδιο;

«Ναι, ειδικά όταν ήμουν μικρή, δεν υπήρχε ακόμα η έννοια της συμπερίληψης, όπως τώρα. Είχα δεχθεί bullying και συμπεριφορές διακρίσεων, γιατί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν εμένα, αλλά την αναπηρία μου. Σήμερα έρχομαι ακόμη αντιμέτωπη με κάποια επεισόδια, αλλά πολύ λιγότερα, από ό,τι όταν ήμουν μικρότερη».

Έχεις βιώσει ποτέ bullying μέσα στη βιομηχανία της μόδας ή και εκτός αυτής; Πώς μπορεί στα αλήθεια να το διαχειριστεί αυτό κάποιος;

«Όπως είπα και πριν, δέχθηκα πολλές επιθέσεις εκφοβισμού, που δεν ήταν καθόλου εύκολο να τις διαχειριστώ, γιατί ήμουν πολύ μικρή. Έκλαψα π'αρα πολύ, επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Θυμάμαι ένα συγκεκιρμένο επεισόδιο: περπατούσα και ένα αγοράκι με χτύπησε και με έριξε κάτω, και μετά άρισε να γελάει, ενώ εγώ δεν δεν μπορούσα να σηκωθώ από το έδαφος».

https://www.instagram.com/p/CRhAgzRIVwL

Έλαβες ένα πολύ ιδιαίτερο βραβείο μέσω της Vogue. Πες μας λίγα πράγματα για αυτή την εμπερία.

«Το να σε επιλέγει η Vogue είναι κάτι πολύ όμορφο! Πρόκειται γαι ένα πολύ σημαντικό περιοδικό. Ήταν μια όμορφη εμπειρία, γιατί μπόρεσα να είμαι ο εαυτός μου για πρώτη φορά. Ήμουν απλά η Emilia με τη συλλογή μου. Το να βλέπω την collection μου να παρουσιάζεται στο Milano Moda Graduate, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας, ήταν πραγματικά συναρπαστική εμπειρία, και μια πολύ σημαντική ανάμνηση για μένα. Γιατί κάθε φορά που βλέπω το βραβείο, θυμάμαι πάντα, ότι αγωνίστηκα για τα όνειρά μου».

1669982150355-32122899-EMILIA_TORCINI-(1).jpg
EMILIA_TORCINI-(2).jpg

Η collection σου ήταν πολύ ιδιαίτερη. Δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες γύρω από την έμπνευση σου. Για αυτή τη συλλογή έχεις χρησιμοποιήσει επίσης και βιώσιμα υλικά. Ποια είναι η γνώμη σου για τη θέση της βιωσιμότητας στη σύγχρονη μόδα;

«Για αυτή τη συλλογή εμπνεύστηκα από την προσωπική ιστορία μου, για αυτό και λέγεται "Η αναπηρία δεν είναι όριο, είσαι το όριο", γιατί θέλω να σπάσω αυτά τα όρια! Ξεκίνησα από ένα δικό μου quote: "Είσαι μια τέλεια παρουσία, σαν ένα αγγλικό, tailored σακάκι, τέλειο σε κάθε του λεπτομέρεια. Άνετο και χρηστικό". Οι ορθοπεδικοί κορσέδες, που ήταν για πέταμα, έγιναν σχεδιαστικά αξεσουάρ, τα υφάσματα που επέλεξα για τα πουλόβερ μου, ήταν από αγνό μαλλί και νήμα αλπακά. Η συλλογή μου ήθελα να είναι βιώσιμη, γιατί για μένα η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τον πλανήτη μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Φορώντας ένα sustainable ένδυμα προωθείς τη γενικότερη ευεξία του σώματος σου, γιατί το ύφασμα και οι βαφές είναι φυσικές».

Τι θα έλεγες σε ένα άτομο με κάποια αναπηρία, που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του στο χώρο της μόδας;

«Μην σταματήσιες ποτέ να παλεύεις για τα όνειρά σου, γιατί αν πιστεύεις σε αυτά και δουλεύεις αδιάκοπα, θα πετύχεις τους στόχους σου. Η ζωή δεν είναι εύκολη, και ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό! Έθεσα στον ευατό μου μικρότερους στόχους πριν από τον τελικό. Να μην τα παρατάς ποτέ, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε, όπως τα θέλεις, γιατί ακόμη και οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να μας βοηθήσουν».

Τα σχέδια σου για το μέλλον; Είσαι αισιόδοξη για την πορεία των πραγμάτων;

«Δεν θέλω να μιλάω για το μέλλον, μου αρέσει να ζω τη στιγμή, το τώρα. Γιατί τα πάντα μπορούν να συμβούν, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ευτυχισμένος. Εγώ είμαι ευτυχισμένη μέσα από τη μόδα. Τώρα μόλις τελείωσα ένα ακόμη course. Σύντομα θα ξεκινήσω μια νέα περιπέτεια, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα. Η λέξη inclusiveness(συμπερίληψη) έχει μπει πλέον στη μόδα, γιατί αυτό είναι στην ουσία η ίδια η μόδα! Το να είσαι διαφορετικός είναι κάτι όμορφο και ιδιαίτερο».

EMILIA_TORCINI-(6).jpg