Fashion Musical Chairs: Οι μεγάλες αποχωρήσεις και οι νέοι creative directors που γνωρίσαμε το 2023

Ναταλία Κατσακιώρη
Fashion Musical Chairs: Οι μεγάλες αποχωρήσεις και οι νέοι creative directors που γνωρίσαμε το 2023

Οι αποχωρήσεις, οι αντικαταστάσεις και οι μεγάλες «πρεμιέρες» που άλλαξαν το σκηνικό της παγκόσμιας μόδας μέσα στο 2023. Aν οι σχεδιαστές φέτος έπαιζαν μουσικές καρέκλες, όταν έκλεινε η μουσική το θέαμα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Το 2023 ήταν η χρονιά των ανακατατάξεων, αυτό μπορούμε πλέον να το πούμε με σιγουριά. Πολλές μεγάλες συνεργασίες έφθασαν στο τέλος τους ολοκληρώνοντας τεράστιους δημιουργικούς και εμπορικούς κύκλους για τους κορυφαίους οίκους μόδας του πλανήτη, κάνοντάς μας να πούμε αντίο σε πολλούς αγαπημένους μας designers και να υποδεχτούμε τους αντικαταστάτες τους, πολλοί από τους οποίους έκαναν το ντεμπούτο τους μέσα στην ίδια χρονιά και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όλη αυτή η κινητικότητα δηλώνει ένα και μόνο πράγμα: the end of an era. Το τέλος της μόδας όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Ήταν πολλές οι συνεργασίες που μετρούσαν ακόμη και δεκαετίες, οι οποίες έληξαν μέσα σε αυτό το πολυτάραχο (από κάθε πλευρά) έτος, ενώ τα σχόλια και οι επιχειρηματικές αναλύσεις εκεί έξω οργιάζουν. Ναι η παγκόσμια αγορά έχει αλλάξει, ναι οι απαιτήσεις της νέας δυναμικής αγοραστικά γενιάς -aka η Gen Z- είναι τελείως διαφορετικές, ναι η κλιματική κρίση μας έχει αναγκάσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε ρούχα. Τώρα μένει να δούμε τις προβλέψεις των experts να διαψεύδονται ή να επιβεβαιώνονται. Let the game begin!

Fashion music chairs of the year.

Gucci

Ένα βράδυ του περσινού Νοέμβρη , και ενώ οι φημολογίες είχαν αρχίσει ήδη να βγαίνουν από τα head quarters του οίκου Gucci, ο Alessandro Michele έκλεισε την πόρτα στο μεγαλύτερο δημιούργημά του. Τη νέα εποχή του Gucci. Ενός οίκου που ήρθε κοντά στο όνειρο και τις νεράιδες, που έδωσε το φιλί της ζωής σε όλα τα classics και μεταμόρφωσε την αισθητική του brand βαθιά και εκ θεμελίων, βασισμένος στη διάνοια ενός και μόνο ανθρώπου. Το τελευταίο του show με τα 68 ζευγάρια δίδυμων μοντέλων που παρέλασαν μπροστά μας, αφήνοντάς μας με το στόμα ανοιχτό, ήταν και το κύκνειο άσμα του, έχοντας φέρει τον οίκο στην πρώτη θέση του Lyst για το 2022, αφήνοντας πίσω τον Balenciaga.

https://www.instagram.com/p/ClUQEtyqJA3/

Σχόλια, πόνος και ένα τεράστιο ερωτηματικό για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του μετά από εφτά αστραφτερά χρόνια στο τιμόνι ενός οίκου, ο οποίος έκανε τη χάρη στον Michele να τον αποδεσμεύσει στο απόγειό του. Το όνομα που θα τον διαδεχόταν δεν θα μπορούσε παρά να είναι από την Ιταλία και το ατελιέ του οίκου Valentino. O Sabato De Sarno ήρθε να κάνει πράξη την επόμενη μέρα του οίκου Gucci, καθώς είχαμε πάρει μια μιρκή γεύση από το show του creative studio για τη σεζόν F/W 23-24.

fashion_musical_chairs-(9).jpg

Το ντεμπούτο του έγινε τον Σεπτέμβριο με τις προσδοκίες του κοινού να είναι εξαιρετικά υψηλές και τον νέο creative director να χαράζει τη νέα πορεία του Gucci, που υιοθέτησε το quiet luxury trend που τόσο έχει αγαπήσει η παγκόσμια αγοραστική τάση. Η Gucci Ancora πάντως έγινε viral και ερμηνεύθηκε ως μια χρυσή τομή ανάμεσα στο νέο minimal style και τα ιδιαίτερα στοιχεία που μας έδωσε ο Michele.

fashion_musical_chairs-(8).jpg

H Gucci Ancora του Sabato De Sarno:

Moschino

Μία ολόκληρη δεκαετία είχε συμπληρώσει ο Jeremy Scott στο τιμόνι του κορυφαίου ιταλικού οίκου, που μαζί του γνώρισε νέες προοπτικές και ταύτισε το προφίλ του με το χρώμα, το edginess και τις τελευταίες σεζόν με το εξεζητημένο κιτς. Ο Jeremy Scott βρέθηκε στη θέση του creative director του οίκου Moschino από το 2013 και παρουσίασε για πρώτη φορά τη Fall 2014 συλλογή του οίκου και η αποχώρησή του συνοδεύτηκε από ένα κανονικό τέλος εποχής μιας και το στυλ που έδωσε στα shows του όλα αυτά τα χρόνια μεταμόρφωσαν την προηγούμενη αισθητική του.

Fashion-Jeremy Scott

(AP Photo/Nicola Marfisi, File)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Fashion-Jeremy Scott

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Invision

Η αντικατάσταση έγινε με έναν εμπνευσμένο δημιουργό από την οικογένεια τoυ Gucci, ο οποίος δούλευε επί χρόνια στο πλευρό του Alessandro Michele, Μιλάμε για τον Davide Renne, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει τη θέση του creative director μετά από σχεδόν 20 χρόνια, που είχαμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε τη δουλειά του. Ωστόσο, ο ίδιος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή αιφνίδια μόλις δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του, βυθίζοντας τον κόσμο της μόδας στο πένθος.

fashion_musical_chairs-(15).jpg

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τον πόνο που βιώνουμε αυτή τη δραματική περίοδο. Ο Davide ήρθε μαζί μας μόλις πριν από λίγες μέρες, όταν μια ξαφνική ασθένεια τον πήρε πολύ νωρίς από κοντά μας. Ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη. Με τον Davide, εργαζόμασταν σε ένα φιλόδοξο έργο, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον. Παρόλο που ήταν μαζί μας μόνο για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο ίδιος κατάφερε αμέσως να γίνει αγαπητός και σεβαστός. Σήμερα μας μένει η ευθύνη να συνεχίσουμε αυτό που μόνο οραματιζόταν η φαντασία και η δημιουργικότητά του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια πάνε στην οικογένεια και τους φίλους του», δήλωσε ο Massimo Ferretti, CEO της Aeffe SpA.

https://www.instagram.com/p/CzeKygeowKO/

Alexander McQueen

Πώς είναι αλήθεια να είσαι το δεξί χέρι ενός μύθου της παγκόσμιας μόδας, μίας από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές ιδιοφυίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε για ελάχιστα δυστυχώς χρόνια; Η Sarah Burton ήταν η πιο στενή συνεργάτης του Lee Alexander McQueen και ήταν αυτή που μετά τον τραγικό χαμό του αποφασίστηκε ότι έπρεπε και μπορούσε να αναλάβει το τιμόνι ενός οίκου που κρύβει μια μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα από τους υπόλοιπους.

fashion_musical_chairs-(18).jpg

Η Burton είπε το 2023 το δικό της αντίο μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με τη Naomi Campbell να δακρύζει πάνω στο catwalk, καθώς βλέπαμε την τελευταία της συλλογή για τον Alexander McQueen. Γιατί το πραγματικό τέλος του Lee ήταν σαν να ήρθε μόλις πριν λίγους μήνες, όταν και η τελευταία του «μαθήτρια» άφησε το ψαλίδι της, αυτό το ψαλίδι που είχε μάθει να κόβει πάνω σε ένα έτοιμο ρούχο του ατελιέ, όπως εκείνος. Όλα τα looks της collection είχαν μια ισχυρή αναφορά στο πλούσιο σχεδιαστικό αρχείο του McQueen και έκαναν το κοινό να αποθεώσει τη Burton once again.

Ο Seán McGirr είναι το νέο όνομα που θα μας απασχολήσει και η Kering ανίχνευσε ένα γνήσιο τέκνο της βρετανικής μόδας, αφού ο ίδιος ήταν head designer του JW Anderson. Νέος και πολλά υποσχόμενος, έχει μαζί του τη βεβαιότητα του ομίλου ότι μπορεί να συνεχίσει τις αξίες και το ανατρεπτικό όραμα του Lee Alexander McQueen. The stage is his!

fashion_musical_chairs-(1).jpg

Chloé

Ήταν μια συνεργασία, που σίγουρα πρόσφερε πολλά και στην Gabriela Hearst αλλά και στον ίδιο τον οίκο Chloé, μιας και άλλαξε για πάντα την κατεύθυνσή του και έγινε ίσως ο πιο οικολογικός οίκος μόδας παγκοσμίως. Η Hearst έχει ένα ξεκάθαρο όραμα, το οποίο συνεχίζει και μέσα από το δικό της προσωπικό brand, που μας έχει χαρίσει αντίστοιχα μαγικές στιγμές. Δεν ήταν μια συνεργασία που θα προέβλεπε κανείς ότι θα τερματιστεί τόσο άμεσα, εκτός και αν η ίδια η σχεδιάστρια θεώρησε ότι ο κύκλος της εκεί έκλεισε.

fashion_musical_chairs-(13).jpg

Αμέσως μετά την ανακοίνωσή της αποχώρησης, όλες οι συζητήσεις στράφηκαν στο αυτονόητο. Στο αν δηλαδή θα είναι άνδρας ή γυναίκα ο διάδοχος της Hearst, μιας και όποιες νέες αλλαγές έχουμε δει μέχρι στιγμής δυστυχώς αφορούσαν κάποιον άνδρα, και μάλιστα λευκό. Αλλά η Chloé φαίνεται πως θέλει να συνεχίσει αυτή την όμορφη παράδοση και να επιτρέψει σε μια γυναίκα δημιουργό να αναδείξει το όραμά της.

fashion_musical_chairs-(11).jpg

Το όνομα της Chemena Kamali έπαιζε για μήνες στις φήμες για τον επόμενο creative director και αυτό γιατί μιλάμε για μια πολύ αγαπητή προσωπικότητα στο συγκεκριμένο brand, που είχε περάσει άλλες δύο φορές από το δυναμικό του. Ξεκίνησε στο πλευρό της Phoebe Philo και εδώ και κάποια χρόνια ήταν η design director του Saint Laurent. «Η καρδιά μου ανήκε πάντα στην Chloé,» δήλωσε η ίδια και μας έκανε να ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα.

fashion_musical_chairs-(14).jpg

Blumarine

Αυτή την αποχώρηση σίγουρα δεν την περιμέναμε και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο Nicola Brognano αποτελεί εδώ και μόλις ενάμιση μήνα παρελθόν για τον ιταλικό οίκο και το γιατί δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ο Brognano είχε δώσει νέα πνοή στη Blumarine, κάνοντας τον οίκο και πάλι viral με τα Y2K σχέδιά του και τα ιδιαίτερα shows του, που ήταν άκρως αγαπητά στην Gen Z. Κανείς λοιπόν δεν περίμενε την απομάκρυνση ενός τόσο ταλαντούχου designer, που κατάφερε να κάνει ουσιαστικά ένα rebranding και να βάλει ξανά στο χάρτι έναν οίκο, που δεν είχε μέχρι στιγμής αντίστοιχη δυναμική.

fashion_musical_chairs-(2).jpg

Ο Walter Chiapponi είναι το νέο όνομα που πρέπει να θυμόμαστε. Η μεταγραφή έγινε για την Blumarine από τον οίκο Tod's, ενώ στο παρελθόν ο Chiapponi πέρασε και από το creative studio της Gucci. Ήταν μάλιστα ένας από τους στενότερους προσωπικούς φίλους του Davide Renne, που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

«Χαίρομαι που διορίστηκα Creative Director μιας εμβληματικής ιταλικής μάρκας που σκιαγράφησε με την πάροδο του χρόνου μια ιδέα θηλυκότητας που ορίζεται από την ελαφρότητα και τη δημιουργικότητα. Η δυνατότητα να συνεισφέρω στη δημιουργία μιας νέας φάσης για τη Blumarine είναι για μένα μια ευκαιρία να αγκαλιάσω νέους συναρπαστικούς και σημαντικούς ορίζοντες, να επεκτείνω το όραμά μου και να επαναφέρω το νόημα στην καλλιτεχνική του έκφραση,» δήλωσε μεταξύ άλλων.

https://www.instagram.com/p/CzI4AbGoOZk/