Micro trends: Από το quiet luxury στο no pants, όλες οι τάσεις που κατέκλυσαν τα catwalks το 2023

Ναταλία Κατσακιώρη
Micro trends: Από το quiet luxury στο no pants, όλες οι τάσεις που κατέκλυσαν τα catwalks το 2023

Εσύ θυμάσαι όλα τα micro trends που μας απασχόλησαν τη χρονιά που πέρασε; Πάμε μαζί για ένα rewind. 

Η μόδα σήμερα περνάει σίγουρα μια φάση μεγάλων αλλαγών αλλά και αντιθέσεων. Από τη μία η κλιματική κρίση είναι εδώ για να μας θυμίζει το πόσο πολύ επιβαρύνει η συγκεκριμένη βιομηχανία το περιβάλλον ως ένας από τους κορυφαίους μολυντές του πλανήτη, ενώ από την άλλη τα micro trends διαδέχονται το ένα το άλλο και συνεχίζουν να εμφανίζονται συνεχώς και πέρα από τις τάσεις που θα δούμε από τους designers.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί η μόδα στο 2023 έχει εκδημοκρατιστεί και κανείς μας πια δεν χρειάζεται να υπακούει ή να ακολουθεί κάποιον σχεδιαστή για να ξέρει τι πρέπει να φορέσει. Τα social media και ειδικά το Tik Tok έχει βάλει την αυθεντικότητα στο προσκήνιο και προσκαλεί τον καθένα μας να γίνει trend setter. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο, αλλά και το πρόβλημα της όλης κατάστασης. Δημιουργούμε, ακολουθούμε, φοράμε και εμπνεόμαστε. Όλα μαζί σε ένα cocktail των trends και micro trends του 2023.

Τα 10 trends και micro trends της χρονιάς που μας απασχόλησαν

No pants

Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη τάση της χρονιάς που μας πέρασε, που ενώ ξεκίνησε με κάποια αρνητικά σχόλια (συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου), θα πω ότι μάλλον εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κολλήματα του evening dressing. Γιατί ένα micro mini σορτσάκι με πούλιες όπως αυτό που παρουσίασε ο Miu Miu ή και plain, όπως αυτά που είδαμε στον οίκο Ferragamo, μπορεί να φορεθεί τέλεια με ψηλοτάκουνα και ένα oversized blazer. Αμφιβολίες τέλος, θα το δοκιμάσουμε στις γιορτές.

Miu-Miu-F23-041.jpg

Miu Miu

Barbiecore

Η μαγεία της Barbie ξαναχτύπησε πάνω που πηγαίναμε να την ξεπεράσουμε. Το Barbiecore έγινε κανονική μανία τη χρονιά που μας πέρασε, αφού η κυκλοφορία της ταινίας «Barbie» με τη Margot Robbie να είναι η απόλυτη ζωντανή ενσάρκωση της κούκλας δημιούργησε παραλήρημα. Τόσο μεγάλο μάλιστα που το ροζ χρώμα βρέθηκε σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά. Το ροζ μπορεί να τελείωσε από τα ράφια, η αγάπη μας για αυτή την girly πλευρά της μόδας δεν τελειώνει (ακόμα).

Not Real News

(Scott Garfitt/Invision/AP, File)

Invision

Το Babriecore trend του 2023 όμως ήταν διαφορετικό από όσα ξέραμε μέχρι στιγμής, γιατί δεν αφορούσε μόνο το ίδιο το ροζ και το φούξια χρώμα, αλλά και τα barbie style σύνολα που έκανε η Margot Robbie εμπνευσμένα από την ίδια την κούκλα. Mini φούστες και ρομαντικό πουά, ψηλοτάκουνα mules και μικρές top handle τσάντες αλλά και οι γραμμές που αναδεικνύουν τη μέση ήταν μόνο κάποια από τα στοιχεία του new age Barbiecore που ζήσαμε φέτος και θα θυμόμαστε με αγάπη. (Φτάνει όμως!)

LA Photo Call for

(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Invision

Naked dressing

Αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι λίγο πιο περήφανη μέσα σε αυτή τη χρονιά και τις τάσεις που αγαπήσαμε, αυτό είναι το naked dressing. Όταν πριν κάποιες δεκαετίες το nude φόρεμα της Carrie Bradshaw θεωρήθηκε τολμηρό, σήμερα οι περισσότερες γυναίκες δεν διστάζουν να βγούνε για ποτό με ένα actual φόρεμα lingerie με διαφάνειες και cut outs. H Nensi Dojaka είναι φυσικά η απόλυτη πρωτοπόρος, που επανέφερε το naked dressing και της αξίζει η ψήφος εμπιστοσύνης μας. Το 2023 γιορτάσαμε το σώμα μας, το 2024 ας καταφέρουμε να το αγαπήσουμε πραγματικά.

Dojaka-S23-015.jpg

Nensi Dojaka

Quiet Luxury

Πώς γίνεται μία σειρά να δημιουργήσει ένα κανονικό fashion trend; Όταν μιλάμε για το Succession όλα είναι δυνατά. Φυσικά αυτή η μεγάλη τάση έρχεται και μέσα από την αγοραστική τάση του πιο ισχυρού fashion crowd του 2023: τους Genzers. Λιτές γραμμές, ήρεμα χρώματα, πολυτελή υλικά και statement διακριτικές λεπτομέρειες έγιναν οι επιλογές πολλών designers, που προσάρμοσαν τις συλλογές τους στο πρόσταγμα του καταναλωτή. Από τον νέο creative director της Gucci Sabato De Sarno και τον δικό μου αγαπημένο Maximillian Davis του οίκου Ferragamo καταλαβαίνουμε ότι το quiet luxury ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολήσει και τις επόμενες σεζόν.

Ferragamo-F23-003.jpg

Ferragamo

Skirt over pants

Πολλοί το πρόσεξαν, λίγοι το τόλμησαν. Το show του οίκου Fendi παρουσίασε την πιο κομψή εκδοχή του skirt over pants trend, που έγινε το νέο 3 piece set της χρονιάς που μας πέρασε. Το είδαμε να παίζει και στο feed μας, αλλά όχι και στους δρόμους της πόλης. Ίσως η πιο safe εκδοχή του στυλιστικά να είναι με ένα wide leg παντελόνι και ένα ασορτί maxi φόρεμα.

Fendi-F23-020.jpg

Fendi

Premium simplicity

Ή αλλιώς η μόδα κάνει πειράματα. Τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις ένα ταλαντούχο ατελιέ στη διάθεσή σου και όλη την τεχνογνωσία του κόσμου; Να παίξεις, φυσικά. Κάπως έτσι φθάσαμε στο haute couture τζιν παντελόνι του Valentino, το οποίο κατασκευάστηκε από χιλιάδες μικροσκοπικές χάντρες σε 17 διαφορετικές αποχρώσεις του indigo, για να μοιάζει με ένα κανονικό denim. Η τάση ξεκίνησε από την Bottega Veneta και το δερμάτινο τζιν που φόρεσε στο catwalk η Kate Moss και έγινε αμέσως αγαπημένη των fashion lovers. Το παιχνίδι του «hide and seek» θα συνεχιστεί.

Valentino-HC-PO-F23-001.jpg

Valentino

Βολάν

Τα βολάν είναι μια διαχρονική τάση που βλέπαμε πάντα, αλλά τα βολάν του 2023 ήταν κάπως διαφορετικά. Γιατί δεν άντλησαν έμπνευση από το ρομαντικό στυλ, αλλά από το «Y2K come back» που έχει γίνει ότι πιο επίκαιρο μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Τα βολάν των 00s είναι πιο απλά, χωρίς volume και εντάσεις. Μπαίνουν σε maxi φορέματα μαζί με cuts και αέρινα υφάσματα και είναι η πιο φίνα εκδοχή ενός trend που είχε κάπως ταυτιστεί με το υπερβολικό.

Victoria-Beckham-S23-015.jpg

Victoria Beckham

Motomami

Μιλάμε για ένα micro trend και όχι για μία τόσο δυνατή τάση, αφού το είδαμε μόνο για κάποιους μήνες τον περσινό χειμώνα, χωρίς να επιστρέφει το φθινόπωρο. Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο, edgy style που ενώ το παρουσίασε ακόμη και ο οίκος Dior θεωρήθηκε premium και φορέθηκε κυρίως από influencers και fashion insiders. Και από τη Rosalia φυσικά.

David-Koma-S23-019.jpg

David Koma

Καφέ δερμάτινο

Το καφέ ήταν το χρώμα της χρονιάς που μας πέρασε και δίνει τώρα σιγά-σιγά τη σειρά του στο κόκκινο. Αλλά υπήρξε ένα item που ντύθηκε στο καφέ πιο επιτυχημένα από όλα τα υπόλοιπα. Και μιλάμε φυσικά για το καφές δερμάτινο jacket. Από το τύπου φθαρμένο leather jacket του οίκου Prada στο 80s bomber δερμάτινο του Saint Laurent, το καφέ έγινε το νέο μαύρο και εμείς θα πούμε απλώς το «Ι do», έστω και καθυστερημένα.

Saint-Laurent-F23-008.jpg

Saint Laurent

Slingbacks

Μετά την μανία των loafers τα slingbacks έγιναν το «αντίδοτο» στα flats που είναι κυριολεκτικά παντού φέτος και έβαλαν τη δική τους feminine νότα. Οι οίκοι Saint Laurent και Miu Miu δημιούργησαν τις πιο signature εκδοχές του που έγιναν viral, αλλά είναι ένα ζευγάρι που ενώ έχει ξεκάθαρες 50s και 60s αναφορές κατάφερε με έναν τρόπο να γίνει απόλυτα σύγχρονο και είναι επίσης super άνετο.

Miu-Miu-clp-F23-193.jpg

Miu Miu