NY Fahion Week highlights: Το επετειακό show της Fendi Baguette και το «πολύχρωμο matrix» του Marni

Ναταλία Κατσακιώρη
NY Fahion Week highlights: Το επετειακό show της Fendi Baguette και το «πολύχρωμο matrix» του Marni

Οι εβδομάδες μόδας έκαναν πρεμιέρα με τη Νέα Υόρκη να ανοίγει πρώτη τη νέα σεζόν. Τα highlights του Σαββατοκύριακου είναι απολαυστικά.

Οι εβδομάδες μόδας του φετινού Σεπτεμβρίου μόλις έκαναν πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα της παγκόσμιας fashion κοινότητας. Η έναρξη μπορούμε να πούμε ότι έγινε κάπως μουδιασμένα, με τα νεοϋορκέζικα brands να μην μας έχουν προσφέρει κάποια έκπληξη μέχρι στιγμής, χαρίζοντας μας ωστόσο αρκετά high lights, που θα μας απασχολήσουν σίγουρα και κατά την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, το 2023.

Proenza Schouler: Η χαρά και ο αισθησιασμός σε μία συλλογή που απογείωσε το fishnet.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια το δίδυμο των Jack McCollough και Lazaro Hernandez μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στην επετειακή για εκείνους σεζόν, ίσως περιμέναμε το κάτι παραπάνω. Πάντα elegant και άκρως θηλυκή, με έναν απόλυτα minimal τρόπο, η συλλογή τους κινήθηκε στα αγαπημένα τους χρώματα, λευκό, μαύρο, μπλε και beige και συμπληρώθηκε με lime και ενδιαφέροντα polka dot prints. Ο απόλυτος κυρίαρχος ήταν το fishnet (aka το ύφασμα τύπου δίχτυ), που δημιούργησε sexy φορέματα, tops και φούστες. Τα κρόσσια συμπλήρωσαν τα τελειώματα των ρούχων και τα υπερμεγέθη βολάν, μπήκαν σε μανίκια που άνοιξαν την κίνηση τους και ακούμπησαν σχεδόν το πάτωμα.

Οι McCollough και Hernandez θέλησαν να εξερευνήσουν τις latin επιρροές των βολάν , που βλέπουμε στα ρούχα του φλογερού flamengo αλλά και των ίδιων των Λατίνων, αφού όπως δήλωσε ο Hernadez αυτή τη φορά έφερε στο μυαλό του όλες τις μνήμες της κουβανέζικης καταγωγής του. «Απλώς θέλαμε να μιλήσουμε για την ιδέα της ενέργειας, της χαράς, του αισθησιασμού. Έννοιες που νιώθουμε πολλές φορές ότι έχουμε χάσει από τη ζωή μας και θέλουμε να τις επαναφέρουμε».

Η Fendi Baguette συμπλήρωσε 25 χρόνια κυκλοφορίας και το γιόρτασε με το δικό της πάρτι.

Στην περίπτωση της Off Season Resort 2023 Fendi collection δεν μιλάμε τόσο για ένα ακόμη show, αλλά για μία κανονική γιορτή που στήθηκε προς τιμήν της θρυλικής Baguette Bag , η οποία έκλεισε τα 25. Και το πάρτι της τα είχε όλα: το πιο λαμπερό front row με τη Sarah Jessica Parker, την Kim Kardashian και τη Winnie Harlow, τη Linda Evangelista να κλείνει το catwalk στην πρώτη της εμφάνιση στο runway μετά την όλη περιπέτεια με τις πλαστικές επεμβάσεις, και τον Marc Jacobs να δημιουργεί τη γυναικεία συλλογή, που την πλαισίωσε, ως επίτιμος καλεσμένος. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η ίδια η συλλογή ήταν μια μικρή αποθέωση του Y2K trend, με boiler satin ολόσωμες φόρμες, cargo φούστες, τεράστια fluffy καπέλα και πολύχρωμες παγιέτες, που έντυσαν τα βραδινά φορέματα. Ο ίδιος ο Jacobs είχε την απόλυτη ελευθερία από τον Kim Jones να διαμορφώσει τη συλλογή, όπως ακριβώς ήθελε, απογειώνοντας το signature Fendi Roma logo του οίκου.

Fendi-Resort-S23-1.jpg

Η ίδια η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, η Baguette Bag, εμφανίστηκε σε όλα τα πιθανά μεγέθη και έγινε ακόμη και μικροσκοπικό αξεσουάρ στις ζώνες των μοντέλων. Ο οίκος Fendi συνεργάστηκε με τον οίκο Tiffany & Co., συστήνοντας τις diamond Baguettes αλλά και τις Baguettes bags στο iconic γαλάζιο χρώμα της Tiffany & Co, το ίδιο χρώμα που είχε και η maxi κάπα της Linda Evangelista, που έκλεισε πανηγυρικά το show, έχοντας στο πλευρό της τους Kim Jones, Marc Jacobs και τη Silvia Venturini Fendi, αποδεικνύοντας πως οι all star ανατρεπτικές συνεργασίες είναι το μέλλον της μόδας.

Marni: Το new age Matrix στυλ θέλει το χρώμα στο προσκήνιο.

Μία συλλογή με χαρακτήρα, που ακούμπησε το χαρακτήρα των σκανδιναβικών brands. Ο οίκος Marni ενέδωσε στη γοητεία του Matrix style, το οποίο ήρθε στο προσκήνιο μέσα σε όλη αυτή την αναβίωση των 00s, φέρνοντας το στο σήμερα. Φορέματα με τολμηρά cut outs, που θυμίζουν τελικά sets με φούστα και μπλούζα, ενδιαφέροντα πλεκτά, τα οποία συμπληρώθηκαν με shiny διακοσμητικές λεπτομέρειες, δέρμα και vinyl και φυσικά ultra maxi παλτό και trench coats στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έδωσαν τον τόνο για την επερχόμενη άνοιξη. Το ζεστό πορτοκαλί, το κόκκινο και το μωβ ήταν η κυρίαρχη παλέτα μιας συλλογής που μας θύμισε το νέο trend του «weird girl». High light και προσωπικό μου αγαπημένο ήταν φυσικά τα matching knitted sets με τα τοπάκια και τα καυτά κοντά σορτσάκια, που συνδυάστηκαν με τα πιο μακριά παλτό, με boxy σιλουέτες. Η αντίθεση πάντα κερδίζει.