Max Mara show: Ένας κόσμος αντιθέσεις, άλλοτε αυστηρός και κοφτός, άλλοτε υπερβολικά φανταχτερός
Η τρίτη μέρα της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου απέδειξε πως η φαντασία δεν έχει όρια, με τους σχεδιαστές να ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τον πειραματισμό, παρουσιάζοντας συλλογές που συνδύασαν την τέχνη, τη δύναμη και το όνειρο. Έτσι έγινε και με την συλλογή SS26 του οίκου Max Mara.
Η νέα συλλογή SS26 του οίκου Max Mara που παρουσιάστηκε στο Μιλανό κατά την εβδομάδα μόδας που διανύουμαι, είναι ένα παιχνίδι αντιθέσεων. Από τη μία, καθαρές, αυστηρές γραμμές και από την άλλη, εκρήξεις ρομαντισμού και θεατρικότητας.
Ένα trench coat με λεπτομέρειες στους ώμους θυμίζει φύλλα ή πούπουλα κάποιου φανταστικού πουλιού. Μια αυστηρή φούστα αποκτά εντυπωσιακή κίνηση χάρη σε ένα ανάλαφρο, σχεδόν αιθέριο, διακοσμητικό. Φούστες από οργάντζα είναι φτιαγμένες από εκατοντάδες μικρά, διπλωμένα κομμάτια που θυμίζουν πέταλα ή θαλάσσια φυτά. Τα χρώματα είναι απαλότατα, σχεδόν άυλα - εμπνευσμένα από τη βασίλισσα του ροκοκό στυλ.
Παρόλο που η συλλογή έχει μια ονειρική, σχεδόν εξωπραγματική αύρα, παραμένει απόλυτα σύγχρονη. Μαύρες ζώνες, λουριά, πρακτικά αξεσουάρ και κομμάτια με δυναμικό tailoring κρατούν τα looks στη γη – και στο τώρα.
Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τη φιλοσοφία του ροκοκό, ενός στυλ που αγαπά την κομψότητα, το συναίσθημα και τη φαντασία περισσότερο από την ηθική και τους κανόνες. Όπως είχε πει ο συγγραφέας Novala Takemoto, το ροκοκό είναι πιο punk από ό,τι νομίζουμε.
Στο επίκεντρο της έμπνευσης βρίσκεται η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ – μια γυναίκα που δεν γεννήθηκε ευγενής, αλλά έγινε σύμβολο δύναμης και καλλιέργειας. Υπήρξε προστάτιδα καλλιτεχνών, υποστηρίκτρια της Εγκυκλοπαίδειας του Διαφωτισμού και πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις. Η ίδια λάτρευε την ομορφιά, τη γνώση και τη μοναδικότητα – αξίες που ο Max Mara μεταφέρει στη σύγχρονη γυναίκα.
Το Ροκοκό – από τη γαλλική λέξη rocaille, που αναφέρεται στα διακοσμητικά από κοχύλια και βράχους που χρησιμοποιούνταν σε σπηλιές – αντλεί έμπνευση από τη φύση, με έμφαση στην ασυμμετρία. Η φασματική γοητεία του 18ου αιώνα με τα cabinets de curiosités (ντουλάπες περιέργειας) εμπνέει τα μοτίβα, όπου απεικονίζονται όλα τα είδη ζωής της Γης – πανίδα και χλωρίδα ξηράς, θάλασσας και αέρα – ζωγραφισμένα απαλά, σε στρώσεις από αέρινη οργάντζα.
Η συλλογή βρίσκει δύναμη στο παιχνίδι, κομψότητα στη φαντασία και σταθερότητα στην ελαφρότητα.
