Ηοw To: Πώς να καθαρίσεις μόνη σου την faux γούνα σου

Ηοw To: Πώς να καθαρίσεις μόνη σου την faux γούνα σου

Γιατί τέτοιες γιορτινές μέρες ένα παλτό από συνθετική γούνα θα το φορέσεις και πρέπει να είναι καθαρό!

Οι faux γούνες (εννοείται ότι αν έχεις γούνα στην ντουλάπα σου, μόνο faux πρέπει να είναι και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε!) χρειάζονται ειδική και συστηματική περιποίηση ώστε να δείχνουν όμορφες και κομψές για πολλά χρόνια. Κατ’ αρχάς, οι faux είναι πιο ανθεκτικές στον σκόρο, σε σύγκριση με τις αληθινές, ενώ επιπρόσθετα πολλές από αυτές μπορείς να τις πλύνεις εύκολα και στο σπίτι –και όχι μόνο στο καθαριστήριο. Είπαμε όμως, μακριά από τις αληθινές γούνες.

brown faux fur

Πώς να τις πλύνεις
Η καλύτερη μέθοδος, εφόσον δε θες ή φοβάσαι να την πας σε ένα καθαριστήριο, είναι το πλύσιμο στο χέρι (μεταξύ μας, αν βρεις κάποιο καθαριστήριο που είσαι σίγουρη ότι θα περιποιηθεί όπως πρέπει το ρούχο, τότε καλύτερα να εμπιστευτείς τους ειδικούς). Χρησιμοποίησε κρύο νερό και πολύ μικρή ποσότητα ενός κατάλληλου για ευαίσθητα ρούχα απορρυπαντικού. Με απαλές κινήσεις πλύνε την για 15 περίπου λεπτά και μην την στύψεις. Ξέπλυνε την καλά και άσε την να στεγνώσει. Α, ναι! Στο ξαναλέμε: Μην την στύψεις.
Σε περίπτωση που επιλέξεις το πλυντήριο, θα πρέπει να διαθέτεις αρκετά εξελιγμένη συσκευή με ειδικά προγράμματα για τόσο ευαίσθητα ρούχα. Εννοείται πως την πλένεις μόνης της και επίσης εννοείται ότι βάζεις το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα. Τα καλά πλυντήρια κάνουν πολύ απαλές μαλάξεις στο ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης, πιο απαλές και από το δικό σου χέρι, επομένως δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Αν δεν διαθέτεις τόσο καλή συσκευή, καλύτερα να μην το δοκιμάσεις.

red faux fur

Πώς να τις στεγνώσεις
Αυτό είναι πιο δύσκολο στάδιο και από το πλύσιμο. Αρχικά, δεν τη βάζεις για κανένα λόγο σε πρόγραμμα στεγνώματος ή στο στεγνωτήριο. Την αφήνεις να στεγνώσει φυσικά, προσέχοντας όμως να μην πέφτει πάνω στο ύφασμα το φως του ήλιου ούτε να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα (π.χ. καλοριφέρ). Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να λιώσουν οι ίνες της γούνας και τότε θα δημιουργηθούν ματ στίγματα πάνω στο ύφασμα, τα οποία θα καταστρέψουν το ρούχο, καθώς δεν θα είναι δυνατόν να απομακρυνθούν. Μια faux γούνα χρειάζεται περίπου 24-48 ώρες για να στεγνώσεις. Γι’ αυτό κάνει υπομονή και μην βιαστείς να τη φορέσεις αν το ύφασμα δεν είναι τελείως στεγνό.

Πώς να τις περιποιηθείς μετά
Συνήθως, μια φρεσκοπλυμένη faux γούνα δείχνει ματ. Για να διορθώσεις αυτή την «ατέλεια» και να επαναφέρεις το ύφασμα στην προηγούμενη απόχρωσή του, φτιάξε ένα μείγμα με μία κουταλιά του γλυκού από conditioner μαλλιών και δύο κούπες με ζεστό νερό. Ρίξε το μείγμα σε ένα ψεκαστήρι χειρός, σαν αυτά που έχουν όλα τα απολυμαντικά και απορρυπαντικά σπρέι, και ψέκασε το ρούχο. Στη συνέχεια πάρε μια βούρτσα καθαρισμού και τρίψε πολύ απαλά και προσεκτικά το ύφασμα. Αν αρχίσουν να ξεχωρίζουν οι ίνες, πάει να πει ότι τρίβεις με δύναμη, επομένως βάλε λιγότερη πίεση. Είναι προτιμότερο να δουλεύεις και να τρίβεις μικρές-μικρές επιφάνειες υφάσματος, παρά να ψεκάσεις πρώτα όλη του γούνα και έπειτα να την περάσεις με την βούρτσα. Στο τέλος, σκούπισε το ύφασμα με ένα μαλακό, στεγνό, άσπρο πανάκι και άφησε τη γούνα να στεγνώσει.