Η Μαίρη Συνατσάκη εξήγησε τι ακριβώς ισχύει με το τοξόπλασμα και την εγκυμοσύνη

Η Μαίρη Συνατσάκη εξήγησε τι ακριβώς ισχύει με το τοξόπλασμα και την εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το παράσιτο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης.

Το τοξόπλασμα είναι επικίνδυνο παράσιτο που μπορεί να μολύνει τα περισσότερα θηλαστικά και πουλιά. Αν μια έγκυος μολυνθεί από αυτό θα πρέπει να κάνει σειρά εξετάσεων για να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν παρενέργειες στην κύηση και το έμβρυο.

Το τοξόπλασμα μεταφέρεται από την έγκυο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και το μολύνει. Η βαρύτητα της μόλυνσης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου. Όσο νωρίτερα τόσο χειρότερα.

Τι είναι το τοξόπλασμα

Το τοξόπλασμα έχει τελικό ξενιστή (έτσι λέγεται ο κάθε οργανισμός που φέρει ή περιέχει έναν άλλο οργανισμό) τη γάτα και άλλα αιλουροειδή, και μέσω του εντερικού της σωλήνα μπορεί να διασπαρεί στη φύση. Μπορεί, λοιπόν να μολύνει με τις ακαθαρσίες της το χώμα, τα λαχανικά και άλλα θηλαστικά.

Πώς μεταδίδεται

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι μετάδοσης:

1) με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος (βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο).

2) Οι κύστες του τοξοπλάσματος περνούν στον οργανισμό από τα κόπρανα μέσω της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας και της πεπτικής οδού από μολυσμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά όπως και από το χώμα, αρχίζοντας με λοίμωξη στο έντερο.

3) μέσω της μετάγγισης αίματος, αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Πώς θα προφυλαχθείς

-Τόσο οι έγκυες όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός πρέπει να ψήνουν και να βράζουν πολύ καλά όλα τα κρέατα που καταναλώνουν. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του κρέατος καλό θα είναι να να πλένονται σχολαστικά. Το ίδιο ισχύει και για τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Τέλος, οι έγκυες γυναίκες καλύτερα να αποφεύγουν τα ζώα, κυρίως τις γάτες (ιδιαιτέρως τις ακαθαρσίες), γιατί μπορεί να είναι φορείς.

Τι είπε η εγκυμονούσα Μαίρη Συνατσάκη για το τοξόπλασμα

Η Μαίρη Συνατσάκη διανύει την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής της αφού πρόσφατα ανακοίνωσε πως είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η παρουσιάστρια-influencer και ο σύντροφός της Ίαν Στρατής λατρεύουν τις γάτες και έχουν τρία υπέροχα γατάκια. Δεν ήταν λίγοι οι διαδικτυακοί φίλοι που έσπευσαν να της στείλουν τις ερωτήσεις τους για την εγκυμοσύνη της και την συνύπαρξη με τα αγαπημένα της κατοικίδια.

Η Μαίρη Συνατσάκη προέτρεψε τις γυναίκες που την ακολουθούν να μιλήσουν με τον γιατρό τους και αποκάλυψε ότι έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις για τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος.

«Προφανώς και θα κάνετε ό,τι σας πει ο γιατρός σας! Εγώ είχα κάνει προληπτικά αιματολογικές εξετάσεις για τοξόπλασμα πριν από την εγκυμοσύνη και στις αιματολογικές που κάνω κάθε 4-5 βδομάδες ξανά τσεκάρουμε για τοξόπλασμα. Το μόνο που δεν κάνω από την πρώτη στιγμή είναι να καθαρίζω εγώ τις τουαλέτες των γατιών. Είναι γάτες σπιτιού, εμβολιασμένες, δεν βγαίνουν ούτε στο μπαλκόνι και δεν μου απαγόρευσε τίποτα άλλο ο γιατρός μου», έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη σε Instagram-story.

H Ashley Graham είπε και έδειξε την πιο μεγάλη αλήθεια για την κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη

Πηγή κεντρικής: unsplash.com