Οικονομική κρίση και παιδί: Πώς θα το φέρω στον κόσμο;

Οικονομική κρίση και παιδί: Πώς θα το φέρω στον κόσμο;

Μερικές λύσεις που θα σας ελαφρύνουν οικονομικά

Περιμένατε καιρό. Τα χρόνια, την κατάλληλη δουλειά, τον κατάλληλο άνθρωπο, τον έρωτα... Το βιολογικό σας ρολόι άρχισε να χτυπάει, ο σύντροφός σας θέλει να γίνει μπαμπάς και πήρατε την... μεγάλη απόφαση, ή απλά έτσι το φερε η ζωή και στην κοιλιά σας μεγαλώνει μια ζωούλα. O ερχομός όμως ενός μωρού όμως εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολος. Μην το μετανιώνετε, αν υπό άλλες οικονομικές συνθήκες θα θέλατε και οι δύο αυτό το παιδί. Ίσως το μέλλον δεν είναι τόσο γενναιόδωρο. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, απλά η αρχή μιας νέας ζωής. Ο ερχομός του, δεν σημαίνει απαραίτητα την οικονομική σας καταστροφή. Η ευτυχία του μωρού δεν εξαρτάται από πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ. Το μόνο που χρειάζεται γι' αρχή είναι το γάλα της μαμάς, μια ζεστή αγκαλιά για να αποκοιμηθεί και μια μαμά ήρεμη και ευτυχισμένη, ικανή να απολαύσει το δώρο της δημιουργίας.

stressed-or-tired-mum-holding-baby

Υπάρχουν όμως κάποιες λύσεις που όλες εφαρμόζουμε ακόμη κι αν δεν είμαστε στενά οικονομικά:

Σίγουρα υπάρχει μια φίλη, συγγενής ή συνάδελφος που έγινε μαμά αρκετό καιρό πριν η οποία κατά πάσα πιθανότητα έχει στη ντουλάπα της φόρμες ή φορέματα εγκυμοσύνης που δεν χρειάζεται πια και μπορεί να τα δανείσει. Επίσης, ό,τι αγοράσετε αυτό τον καιρό φυλάξτε τα και για επόμενη εγκυμοσύνη τόσο δικής σας, όσο και κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

Θηλάστε το παιδί σας, μιας και τα οφέλη του μητρικού γάλατος για το μωρό είναι πολυσυζητημένα και αδιαμφισβήτητα. Η καλύτερη τροφή του κόσμου για το μωρό σου δεν κοστίζει τίποτα και θα σας βοηθήσει να αδυνατήσετε γρήγορα, φέρνοντας το σώμα σας στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Επιστρατεύστε τις καλύτερες babysitter με μικρό κόστος. Η μαμά και η πεθερά θα το αγαπήσουν και θα το φροντίσουν σχεδόν όπως εσείς και δεν κοστίζουν. Αν έχετε τα θεματάκια σας, κάντε λίγο υπομονή και δείξτε αμοιβαία κατανόηση. Οι καιροί είναι δύσκολοι για έξοδα και ακόμη περισσότερο επίφοβοι για να εμπιστευτείτε κάποιον άγνωστο. Όσο και αν επιθυμείτε την ανεξαρτησία σας, είστε οικογένεια και είναι η στιγμή να ενωθείτε και να το αποδείξετε ο ένας στον άλλον.

mcx-mom-holding-baby-mdn



Τα μωρουδίστικα ρούχα είναι ένα σημαντικό έξοδο. Ακριβά είδη που θα σας χρειαστούν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια και το μωρό σας θα μεγαλώνει κάθε μέρα βγάζοντας σε αχρηστία όλα αυτά τα in fashion μπεμπέ συνολάκια που κοστίζουν μια περιουσία. Το να δανειστείτε ρουχαλάκια από την συγγενή/φίλη/συνάδελφο που έχει μεγαλύτερο μωρό, ίσως αποδειχτεί μεγάλη οικονομία. Φρόντισε ωστόσο τα ρούχα που θα δανειστείτε και όσα θα αγοράσετε να τα μεταχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο επόμενο μωρό ή να τα χαρίσετε σε κάποια άλλη που τα έχει ανάγκη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα μωρουδίστικα παιχνίδια.

Κάποιοι ίσως μπορέσουν να σε προμηθεύσουν και με ακόμα ακριβότερα «gadgets». Παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου, πορτ μπεμπέ ακόμα και παιδικά έπιπλα μπορεί να βρίσκονται σε κάποια γειτονική αποθήκη και το μόνο που θα χρειάζονται είναι ένα καλό... ξεσκόνισμα. Δεν χάνετε τίποτα να το αναφέρετε, υπάρχουν πολλοί που απλά τα κρατάνε χωρίς λόγο, έχοντας μεγαλύτερα παιδιά και περιμένουν απλά τη στιγμή που θα θυμηθούν να τα πετάξουν.

Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που οργανώνουν events, και προγράμματα σε δύμους που προσφέρουν δραστηριότητες για παιδιά και γονείς. Θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια και δημιουργική απασχόληση με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος. Ακόμα όμως και σε δραστηριότητες που έχουν είσοδο όπως μουσεία και θέατρα ισύει έκπτωση κάποιες μέρες ή ειδικές προσφορές για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Μαμάδες ενωθείτε και να θυμάστε πως όλα γίνονται αρκεί να το θέλουμε. Οι δικοί μας γονείς μεγάλωσαν παιδιά σε δυσκολότερε συνθήκες!