Παιδικοί σταθμοί στη Φιλανδία έφτιαξαν τα δικά τους «δάση» για να βοηθήσουν την υγεία των παιδιών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Παιδικοί σταθμοί στη Φιλανδία έφτιαξαν τα δικά τους «δάση» για να βοηθήσουν την υγεία των παιδιών

Μια μελέτη στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών βελτιώθηκε μέσα σε έναν μόλις μήνα, καθώς τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στο δάσος.

Κάποτε τα παιδιά έπαιζαν στο χώμα και περνούσαν υπέροχα! Σίγουρα θα έχεις ακούσει ιστορίες από τη μαμά, τον μπαμπά ή τους παππούδες σου πως τα παλιά χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, αγνά και ουσιαστικά!

Η παιδική ηλικία ήταν μια εποχή ανεμελιάς, χωρίς άγχος, σκοτούρες, φόβους για τον κίνδυνο και το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να παίζεις ανέμελα στους δρόμους, στα δάση και στα χωράφια... Αυτό το κλασικό σημείο νοσταλγίας δεν είναι απλώς μια συμβουλή για την ανατροφή των παιδιών, αλλά μπορεί αν εφαρμοστεί ακόμη και σήμερα να έχει θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι που δημοσιεύτηκε στο Science Advances διαπίστωσε ότι τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς στη Φινλανδία που έπαιζαν τακτικά σε μια περιοχή που «μοιάζει με δάσος» είχαν πιο διαφορετικά, υγιή μικροβιώματα. Η μελέτη παρακολούθησε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε 10 παιδικούς σταθμούς. Τα 75 παιδιά έπαιζαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα: μερικά είχαν κλασικές αυλές με χαλίκι ενώ άλλοι παιδικοί σταθμοί πήγαιναν τα παιδιά να παίξουν σε ένα φυσικό δάσος καθημερινά. Τέσσερις παιδικοί σταθμοί ανακαίνισαν τις παλιές τους αυλές με χαλίκια για να μοιάζουν με δάσος. Τι έκαναν; Άπλωσαν γρασίδι και πρόσθεσαν φυτά που βρίσκονται συνήθως σε δάση.

Μια σονάτα του Mozart βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατά της επιληψίας

Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνθηκαν να ασχοληθούν με τον κήπο. Τα μικροβιώματα του δέρματος και των εντέρων των παιδιών δοκιμάστηκαν πριν και μετά από μια περίοδο 28 ημερών.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά!

paidikoi statmoi filandia

«Βρήκαμε ότι η εντερική μικροχλωρίδα των παιδιών που έλαβαν πράσινο ήταν παρόμοια με την εντερική μικροχλωρίδα των παιδιών που επισκέπτονταν το δάσος κάθε μέρα», λέει η ερευνήτρια Marja Roslund. Μετά από ένα μήνα έκθεσης στο δάσος σε εξωτερικούς χώρους, η βιομάζα του δέρματος των παιδιών έγινε πιο διαφορετική. Είδαν επίσης αύξηση στον αριθμό των Τ-κυττάρων στο αίμα. Και τα δύο αυτά ευρήματα είναι σημάδια ενός ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτές οι γρήγορες αλλαγές εντυπωσίασαν τους ερευνητές, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστούν οι ακριβείς αιτιολογικοί μηχανισμοί.



Γιατί η φύση φαίνεται να ωφελεί την υγεία των παιδιών;

Φαίνεται ότι τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός ανθρώπου και ένα δασικό περιβάλλον ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. «Θα πρέπει να τροποποιήσουμε την καθημερινότητά μας ώστε να μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τη φύση. Το καλύτερο θα ήταν τα παιδιά να παίζουν σε λακκούβες και όλοι να μπορούν να σκάβουν σ' ένα αγν'ο, βιολογικό χώμα. Θα μπορούσαμε να βγάζουμε τα παιδιά μας στη φύση 5 φορές την εβδομάδα για να έχουμε αντίκτυπο στα μικρόβια», λέει ο Aki Sinkkonen, συγγραφέας της εργασίας της έρευνας.