Είναι τελικά εύκολο να ξεκινήσεις τη διατροφή του μωρού με τη μέθοδο Baby Led Weaning;

Πατούλια Κατερίνα
Είναι τελικά εύκολο να ξεκινήσεις τη διατροφή του μωρού με τη μέθοδο Baby Led Weaning;

Τι είναι επιτέλους η μέθοδος διστροφής του μωρού Baby Led Weaning; Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το μωρό να πάρει τη διατροφή στα χέρια του, κυριολεκτικά;

Αν είσαι νέα μαμά, γνωρίζεις πολύ καλά πως η στιγμή που το μωρό σου θα ξεκινήσει την εισαγωγή στις στερεές τροφές, είναι το σημείο που καταλαβαίνεις πως το μωρό σου δεν είναι πια μωρό.

Οι μαμάδες του σήμερα έφεραν- ευτυχώς- το τέλος των αλεσμένων τροφών κι αν ακόμα διστάζεις να μπεις στη φιλοσοφία του Baby Led Weaning, είναι τώρα η στιγμή να το κάνεις.

Τι είναι το baby led weaning

To baby led weaning περιγράφει μια –όχι και τόσο νέα- μέθοδο εισαγωγής στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού, που δεν περιλαμβάνει πολτοποίηση, επιτρέποντας στο μωρό να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη σίτισή του.

Τα μωρά είναι έτσι κι αλλιώς περίεργα από τη φύση τους και ο κόσμος των στερεών τροφών, πρέπει να γίνει η ευκαιρία για εκείνα να εξερευνήσουν τις διαφορετικές υφές και γεύσεις δίνοντας έμφαση κυρίως στο παιχνίδι, και όχι στο τάισμα αυτό καθ’αυτό.

Κάπως έτσι, η σίτιση γίνεται μια εμπειρία που κάνει το φαγητό θελτικό για το μωρό δημιουργώντας εξαρχής τα θεμέλια για μια πιο θετική σχέση του παιδιού με τις τροφές μακροπρόθεσμα.

Επικοινωνήσαμε με την διεπιστημονική ομάδα του mporonafao.gr και λύσαμε τις πιο βασικές απορίες κάθε μαμάς που θέλει να μυηθεί στην εμπειρία του BLW αλλά φοβάται να το τολμήσει.

Είναι τελικά χρονοβόρο το BLW και τι πρέπει να περιμένει μια νέα μαμά;

blw5.jpg

Το BLW δεν είναι χρονοβόρο. Η προετοιμασία των γευμάτων είναι πολύ εύκολη και για τα σνακ εκτός σπιτιού, αφού δεν απαιτείται η χρήση μπλέντερ. Χρειάζεται λίγο υπομονή στο να δώσετε αρχικά στο μικρό σας τη δυνατότητα να μάθει σταδιακά να χειρίζεται την τροφή στη στοματική κοιλότητα. Καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν, πως τους πρώτους μήνες εισαγωγής των στερεών τροφών είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να λαμβάνει μικρές ποσότητες στερεάς τροφής σε κομμάτια και να συμπληρώνει με γάλα (μητρικό ή ξένο), το οποίο εξάλλου αποτελεί και τη βασική τροφή για τους πρώτους 12 μήνες ζωής. Με τη συστηματική επίσκεψη στην παιδίατρο θα διαπιστώσετε εάν η ανάπτυξη του μωρού σας σε βάρος και ύψος είναι φυσιολογική.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη σε σχέση με τη διατροφή αλεσμένων;

Τα οφέλη είναι πολυάριθμα. Αρχικά, το παιδί καταναλώνει υγιεινά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, εξοικειώνεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τροφών (θερμοκρασία, σχήμα, μυρωδιά, υφή, χρώμα και γεύση) και εξασκείται στη μάσηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμονής. Επίσης, ενισχύεται η ένταξή του στα οικογενειακά γεύματα και ευνοείται η ψυχοκινητική του εξέλιξη. Το ίδιο καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του και το κυριότερο… διασκεδάζει! Έτσι αναπτύσσει μία καλή σχέση με την τροφή και μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει μακροπρόθεσμα άρνηση λήψης διαφόρων τροφών ή διατροφικές διαταραχές.

blw3.jpg

Πώς ξεπερνάμε τον φόβο του πνιγμού, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των μαμάδων;

Με τη σωστή ενημέρωση. Οι γονείς πολλές φορές θεωρούν ένδειξη πνιγμονής την ενεργοποίηση του φαρυγγικού αντανακλαστικού (gag reflex), το οποίο αντιθέτως έχει προστατευτική δράση απέναντι στην πνιγμονή. Καλό είναι οι γονείς, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της αυτοσίτισης του μωρού τους, να παρακολουθήσουν σεμινάρια από έγκυρες διεπιστημονικές ομάδες, ώστε να ενημερωθούν πλήρως ως προς τη μέθοδο. Εξάλλου, βρέφη τα οποία τρέφονται μόνα τους με κομμάτια δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής σε σχέση με βρέφη που λαμβάνουν αλεσμένα τρόφιμα.

3 πράγματα που πρέπει να θυμάται μία μαμά που ξεκινάει το BLW.

● Ξεκινήστε δίνοντας φρούτα και λαχανικά στο κατάλληλο μέγεθος, κοπή και σύσταση.

● Αποβάλλετε το άγχος και χαμηλώστε τις προσδοκίες σας! Ξεκινήστε να δίνετε κομμάτια στο μικρό σας και το ίδιο θα σας καθοδηγήσει!

● Αναζητήστε ενημέρωση και υποστήριξη από έγκυρες διεπιστημονικές ομάδες. Οι γονείς πρέπει να δίνουν φτερά στα παιδιά τους, να τα βοηθούν να πετύχουν ό,τι είναι ικανά το νωρίτερο δυνατό και όχι να τα κρατούν πίσω, συχνά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και της δικής τους ανασφάλειας και αδυναμίας.

Παράγοντες που μπορεί να σε αποθαρρύνουν (κακώς):

- Ο οικογενειακός ή φιλικός περίγυρος που θα επιμένει πως με το BLW δεν θα ξέρεις πόσο έχει φάει το μωρό σου. Την ίδια στιγμή, όλοι θα απορούν για το πόσο λόγο φοβάσαι μήπως το μωρό πνιγεί από κάποιο μικρό κομματάκι τροφής που θα βάλει στο στόμα τους.

Τι πρέπει να κάνεις;

Να έχεις εμπιστοσύνη σε εσένα και τον παιδιάτρό σου, που με σωστή καθοδήγηση θα κάνεις την τροφή, ολοκληρωμένη εμπειρία για το μωρό σου.

Να κάνεις τα απαραίτητα μαθήματα πρώτων βοηθειών για να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση πνιγμονής που δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο το μωρό σου.

blw1.jpg

Ευχαριστούμε τη διεπιστημονική ομάδα του mporonafao.gr για τις πολύτιμες πληροφορίες.

https://www.instagram.com/mporonafao/, https://mporonafao.gr/el

Πηγή φωτό @mporonafaogr