Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου:To βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά την ανάδοχη & οι ενήλικες βουρκώνουν

Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου:To βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά την ανάδοχη & οι ενήλικες βουρκώνουν

Η χθεσινή δεν ήταν ακόμα μία παρουσίαση βιβλίου, ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε να ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη.

Καθώς κατέβαινα τα σκαλοπάτια στον δρόμο προς την Ρωμαϊκή Αγορά στο Κέντρο της Αθήνας σκεφτόμουν πόσα χρόνια πέρασαν από την τελευταία μου επίσκεψη στον χώρο αυτό. Ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει και είχε περάσει μια εβδομάδα μόνο από την γεμάτη συγκίνηση επίσκεψη μου στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα.

Και να που η συγκίνηση θα μου χτυπούσε την πόρτα για μια ακόμα φορά. Ο σκοπός για τον οποίο βρέθηκα στον αρχαιολογικό χώρα της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών ήταν η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου», του βιβλίου που δημιουργήθηκε με σκοπό να ανοίξει πια η ελληνική κοινωνία την αγκαλιά της στα παιδιά που ζητούν ένα σπίτι και μια αγκαλιά, για λίγο ή για περισσότερο μέσω της αναδοχής.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του βιβλίου αυτού είχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο της Εθνικής Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού - Γίνε Ανάδοχος».

Η κυρία Μιχαηλίδου κατάφερε να χρησιμοποιήσει τις πιο σωστές λέξεις για εξηγήσει όλους εκείνους τους λόγους που τα παιδιά που βρίσκονται στις κοινωνικές δομές και τα ιδρύματα σε όλη τη χώρα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υιοθετηθούν, πρέπει να βγαίνουν από τα ιδρύματα και να βρίσκουν την αγάπη και τη θαλπωρή που χρειάζονται σε μια ανάδοχη οικογένεια.

peripeteia_miltou.jpg

«Το ρήμα που ταιριάζει στην Αναδοχή δεν είναι το αποκτώ. Αυτό είναι το ρήμα της Υιοθεσίας. Στην Αναδοχή ταιριάζει περισσότερο το ρήμα αγαπώ και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και πάντα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αποχωρισμού», τόνισε η υφιπουργός.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών έχουν βγει από τα ιδρύματα 934 παιδιά ενώ σχεδόν τα μισά από τα οποία ζούσαν σε δομές.

«Η ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής έγινε από την πρώτη στιγμή πολιτική μας προτεραιότητα. Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε καταφέρει, αν μη τι άλλο, να στρίψουμε το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να πετύχουμε πρέπει η αποϊδρυματοποίηση από πολιτική προτεραιότητα, που είναι σήμερα, να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότητα. Το μήνυμά της να διαπεράσει και να αγγίξει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε γωνιά της. Οι ελπίδες των παιδιών είναι η αγάπη των μεγάλων. Δεν πρέπει να τις διαψεύσουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά», τόνισε λίγο αργότερα η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (EU Child Guarantee).

«Η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Πρέπει να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί. Το όπλο μας για να το καταφέρουμε είναι η Αναδοχή για αυτό και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσο. Θέλουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της Αναδοχής· αυτής της σωτήριας πράξης αγάπης που μοναδικό της κίνητρο έχει την επιθυμία να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε ένα παιδί, να του δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, μεγάλη ή μικρή, μονογονεϊκή ή με γονείς του ίδιου φύλου, που όμως θα τη νιώθει δική του».

10.jpeg

Δόμνα Μιχαηλίδου

Η εκδήλωση την συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη είχε ένα σημείο ιδιαίτερα συναισθηματικό, την ανάγνωση του παραμυθιού από την Λένα Παπαληγούρα. Η ίδια εξήγησε πως διαβάζοντας το βιβλίο αυτό στα παιδιά της συγκινήθηκε πολλές φορές. Το ίδιο νιώσαμε κι εμείς που την ακούσαμε να εξιστορεί τη μεγάλη περιπέτεια του Μαχητή Μίλτου.

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, έτρεξα γρήγορα στο σπίτι. Οι κόρες μου δεν είχαν κοιμηθεί ακόμα και οι τρεις μαζί διαβάσαμε και αγαπήσαμε τον Μίλτο κι αναρωτηθήκαμε πόσα παιδιά εκεί έξω αναζητούν μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη, για λίγο ή για πιο πολύ.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις για την παρουσίαση της Μεγάλης Περιπέτειας του Μίλτου

Η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας της UNICEF Ελλάδος, ανέφερε: «Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας λέει ότι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί είναι η οικογένειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό για κάποια παιδιά που η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να τους παρέχει τη φροντίδα που χρειάζονται, δικαιούνται ειδική προστασία εκ μέρους του Κράτους. Πράγματι το Υπουργείο Εργασίας με την υποστήριξη του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί αλλά και στους ανάδοχους γονείς, στηρίζοντας τον θεσμό της Αναδοχής σαν την καλύτερη λύση για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αναγνωρίζοντας έτσι ότι το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει την παιδική του ηλικία σε ένα ήρεμο και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον που θα του παρέχει αγάπη, καθημερινή φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται. Και η Αναδοχή κάνει ακριβώς αυτό. Όλοι μας λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας μας, τα παιδιά να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν πλήρως τις ικανότητές τους μέσα στη θαλπωρή μιας οικογένειας. Το παραμύθι με τις περιπέτειες του μικρού Μίλτου είναι ένα εξαιρετικό ''εργαλείο'', τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί η Αναδοχή να αλλάξει πραγματικά τη ζωή ενός παιδιού και να το οδηγήσει από το σκοτάδι και τη μοναξιά, στη ζεστή αγκαλιά μιας οικογένειας στην οποία χωράει όπως στη ''δική'' του. Γιατί όπως λέει και ο Μίλτος, "οι αγκαλιές χωρούν ακριβώς ό,τι αγαπούν"».

13.jpeg

Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, δήλωσε: «Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνεια στα παιδιά για την αναδοχή. Κάθε βιβλίο είναι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη άσκηση ενσυναίσθησης. Μαθαίνει το παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Και γνωρίζοντας τον άλλο γνωρίζεις και τον εαυτό σου. Η ιστορία του Μίλτου θα βοηθήσει τον μικρό αναγνώστη να γίνει ένας ενημερωμένος και δραστήριος ενεργός πολίτης».

Ο εικονογράφος, Κωστής Παπαθεοδώρου, ανέφερε: «Είμαι περήφανος που αυτό το βιβλίο αποτελεί την πρώτη μου εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη δουλειά μας -τουλάχιστον σε 'μένα- να συμμετέχουμε σε κάτι που δεν είναι απλώς ωραίο αισθητικά αλλά έχει και σημασία και αντίκτυπο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μας δόθηκε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, αλλά και χρήσιμο για τον θεσμό της Αναδοχής».

«Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» κυκλοφορεί στις 15 Μαΐου με την Εφημερίδα Καθημερινή.