8 τρόποι για να ενδυναμωθεί η σχέση των γονιών με το παιδί

Πατούλια Κατερίνα
8 τρόποι για να ενδυναμωθεί η σχέση των γονιών με το παιδί

H πιο σημαντική σχέση για ένα παιδί είναι αυτή που αναπτύσσει με τους γονείς του.

Έλα να γίνουμε μια οικογένεια δυνατή. Μαμά, μπαμπάς και παιδιά μαζί σαν μια γροθιά.

H πιο σημαντική σχέση για ένα παιδί είναι αυτή που αναπτύσσει με τους γονείς του. Τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσα από τη σχέση που θα έχουν με τους γονείς τους και καθώς μεγαλώνουν και αλλάζουν, τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών τους και η σχέση που αναπτύσσουν με αυτούς γίνεται το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουν και τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα μυστικό εγχειρίδιο ή εγγυημένη προσέγγιση για να φτιάξεις αυτή τη σχέση με το/ τα παιδί/παιδιά σου και πιθανότατα να βρεις δυσκολίες στην πορεία, ωστόσο αν δεν σταματήσεις να εργάζεσαι για τη βελτίωση της σχέσης με το παιδί, σίγουρα αυτή θα ανθίσει.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει οκτώ τεχνικές θετικής ανατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να ενισχύσουν τη σχέση ανάμεσα σε εμάς και το παιδί μας:

family2.jpg

Μην φοβάσαι να δείξεις την αγάπη σου

Το ανθρώπινο άγγιγμα και έκφραση της στοργής χρειάζονται σε κάθε στάδιο της ζωής μας για να προχωρήσουμε σε μια υγιή συναισθηματική και νευροβιολογική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό το παιδί να δέχεται το απαλό σου άγγιγμα με αγάπη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιμετώπισε κάθε αλληλεπίδραση ως ευκαιρία να συνδεθείς με το παιδί, υποδέξου του ή αποχωρήσου το κάθε φορά γεμάτη θερμές εκφράσεις, δώστε προτεραιότητα στην οπτική επαφή, χαμογέλασε τακτικά και ενθάρρυνε την ειλικρινή αλληλεπίδραση.

Να λες το «σ’ αγαπώ» πιο συχνά

Τα παιδιά μας τα αγαπάμε και τους το δείχνουμε. Κάποιες φορές, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας ξεχνάμε να το πούμε όσο συχνά θα έπρεπε. Πες το «σ’ αγαπώ» κάθε μέρα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να υπενθυμίσεις στο παιδί ότι το αγαπάς άνευ όρων. Ένα απλό «σ’ αγαπώ» μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροχρόνια σχέση σας με το παιδί σου όσο απίστευτο κι αν σου ακούγεται.

Θέσε όρια, κανόνες και συνέπειες σε λανθασμένες συμπεριφορές

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και καθοδήγηση καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Μίλησε στα παιδιά για το τι περιμένεις από αυτά και βεβαιώσου ότι καταλαβαίνουν. Όταν οι κανόνες παραβιάζονται, φροντίστε να υπάρχουν συνέπειες κατάλληλες για την ηλικία τους και φρόντισε ταυτόχρονα να είσαι συνεπείς με αυτές.

Να ακούς, να νοιάζεσαι και να συμπάσχεις

Η σύνδεση με το παιδί ξεκινά με την ακρόαση. Αναγνώρισε τα συναισθήματα του παιδιού, δείξε ότι καταλαβαίνεις και διαβεβαίωσε το παιδί ότι θα είσαι εκεί για ό,τι κι αν σε χρειαστεί, από έναν καυγά στο σχολείο μέχρι το τεστ Ιστορίας. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού , ακούγοντας και συμπάσχοντας με το παιδί και κάπως έτσι θα αρχίσετε να καλλιεργείτε τον αμοιβαίο σεβασμό.

family3.jpg

Παίξτε μαζί

Γνωρίζεις πολύ καλά τη σημασία που έχει το παιχνίδι για την ανάπτυξη του παιδιού από την πρώτη ημέρα. Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, εκφράζουν τα συναισθήματα τους, ενισχύουν τη δημιουργικότητα τους και μαθαίνουν για κοινωνικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί σας. Δεν έχει σημασία τι παίζετε αλλά το κλειδί είναι απλώς να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου και να δεσμευτείτε να δώσετε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας. Οπότε, όποιο παιχνίδι και να επιλέξετε, κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, κλείστε τις οθόνες και να είστε 100% εκεί.

Να είστε διαθέσιμοι και χωρίς περισπασμούς

Η Five Minute Mom, μας είχε αναφέρει μιλώντας στο Queen.gr πως στον χρόνο που έχει για την κόρη της καθημερινά είναι 100% εκεί. Αφιερώνοντας μόνο 10 λεπτά την ημέρα για να μιλήσεις στο παιδί σας, χωρίς περισπασμούς, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην καθιέρωση καλών συνηθειών επικοινωνίας. Κλείσε την τηλεόραση, άφησε τις ηλεκτρονικές συσκευές στην άκρη και πέρνα ακόμα και δέκα ποιοτικά λεπτά μαζί του. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει και να βλέπει ότι είναι προτεραιότητα στη ζωή σου παρά τους πολλούς περισπασμούς.

Τα κοινά γεύματα σας φέρνουν κοντά:

Σου ακούγεται αρκετά παραδοσιακό αλλά οι ειδικοί επιμένουν πως το να τρώτε μαζί ως οικογένεια μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δέσιμο με το παιδί σας. Ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια που βρίσκεται στο τραπέζι να αφήσουν τα τηλέφωνά τους ή άλλες συσκευές μακριά και απλά να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου. Η ώρα του γεύματος ειδικά όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξετε στα παιδιά τη σημασία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία επηρεάζει επίσης τη συνολική τους υγεία.

Δημιουργήστε το δικό σας ξεχωριστό τελετουργικό γονέα-παιδιού

Εάν έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο σε καθένα από αυτά ξεχωριστά. Αυτός ο ποιοτικός one to one, χρόνος, μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό γονέα-παιδιού, να χτίσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να του δώσει να καταλάβει ότι είναι ένα πλάσμα ξεχωριστό και πολύτιμο. Μια βόλτα, μια ταινία, μια date night με το κάθε παιδί ξεχωριστά, είναι πολύτιμη.