Κορονοϊός και κατοικίδια (γάτα/σκύλος) : Μεταδίδεται τελικά ο ιός;

Κορονοϊός και κατοικίδια (γάτα/σκύλος) : Μεταδίδεται τελικά ο ιός;

Ο κτηνίατρος Ιωάννης Πολυζώης μάς έδωσε τις απαντήσεις σε όλα όσα ψάχναμε να μάθουμε.

Η εμφάνιση του κορονοϊού μας έπιασε όλους προ εκπλήξεως. Η ταχεία του εξάπλωση έχει αναγκάσει πολλές χώρες του πλανήτη να ορίσουν μία κατάσταση lockdown, ώστε να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές κι αυτό να αποτελέσει το κομβικό μέτρο για να πολεμήσουμε τη νόσο.

Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: τι γίνεται με τα κατοικίδια; Πολλά έχουν ακουστεί ανά διαστήματα σχετικά με το αν μπορούν να νοσήσουν κι αν εμείς μπορούμε να τους το μεταδώσουμε.

Ο κτηνίατρος Ιωάννης Πολυζώης μάς έδωσε τις απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα.

Μπορεί να πάθει κορονοϊό ο σκύλος ή η γάτα κορονοϊό;

Ο σκύλος και η γάτα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε, δεν κολλάει από αυτό το ιδιαίτερο στέλεχος του κορονοϊού που κολλάει ο άνθρωπος. Ο σκύλος έχει κορονοϊό, τον ξέρουμε χρόνια. Κάνει μία αιμορραγική γαστρεντερίτιδα και, μάλιστα, πριν από περίπου 7-8 χρόνια κυκλοφορούσε και εμβόλιο στην Ελλάδα για τον κορονοϊό στον σκύλο.

Επίσης, η γάτα έχει κορονοϊό. Κάνει τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας. Γι’ αυτήν την ασθένεια, υπάρχει εμβόλιο και κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Όμως, αυτά τα στελέχη του coronavirus στον σκύλο και στη γάτα είναι τελείως διαφορετικά από το στέλεχος του ανθρώπου που του προκαλεί όλο αυτό το πρόβλημα που βιώνουμε σήμερα.

Και το γουρούνι έχει κορονοϊό γιατί η coronavirus οικογένεια είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια, γνωστή στον ιατρικό χώρο, που, όμως, μέχρι τώρα δε μας είχε δημιουργήσει τα προβλήματα που μας δημιούργησε.

Αν υπήρχε η παραμικρή σχέση αυτού του στελέχους του κορονοϊού του ανθρώπου με τον κορονοϊό του σκύλου και της γάτας ή του γουρουνιού, ήδη θα είχε φτιαχτεί το εμβόλιο για τον άνθρωπο, με κάποιες -φυσικά- τροποποιήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που αυτήν τη στιγμή λόγω του διαφορετικού στελέχους που υπάρχει στον άνθρωπο, δεν μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο. Είμαστε στη φάση αναζήτησης του εμβολίου για τον άνθρωπο.

Μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στον σκύλο ή στη γάτα;

Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δεδομένο. Απομονώθηκε κορονοϊός σε σταγονίδια στη μύτη ενός σκύλου στην Κίνα, αλλά νοσούσε η ιδιοκτήτριά του, η οποία τον φιλούσε στο πρόσωπο. Τον φιλούσε στη μύτη και στο στόμα, οπότε λογικό ήταν να απομονωθούν. Ο σκύλος, όμως, αυτός δε νόσησε, δεν έπαθε κορονοϊό, ενώ απομονώθηκε κορονοϊός στις ρινικές εκκρίσεις του.

Ευχαριστούμε τον κτηνίατρο Ιωάννη Πολυζώη.

ktiniatros katoikidia koronoios